Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Indrumar pentru descoperirea Bucurestiului. Azi Chirigiu.

6

Miros de cafea proaspăt prăjită. Sunet de stradă. Soare chipeş pe cer, atmosferă de week-end.
Copii îmbrăcaţi sumar, parc cu urme de ceaţă leneşă. Eşti în Bucureşti. De iarnă cu iz de primăvară.

(10 ianuarie 2010, Plimbarile RomaniaPozitiva)

*
Cum mergi de la Patriarhie spre Rahova, cale de vreo 15 minute pe jos îţi dai întâlnire un pic mai încolo cu parcul Carol. Te bucuri de oamenii veseli din stradă, te superi pe gropile din trotuarul abandonat, cumperi un corn și zâmbeşti către vreun câine vagabond rugându-te să funcţioneze expresia „Cuminte fetiţa!”

La răscruce de drum ochiul se plimbă în stânga şi-n dreapta. Cum alegi? La stânga te priveşte o clădire suspect de colorată. Un fel de new age cu accente de personalitate flower – power. În faţă, parcul Carol te întreabă când ai alergat ultima dată…

Este o mică stradă pietonală ce şerpuieşte printre casele Chirigiului.
Dacă te îndrepţi spre dreapta vei avea ocazia să descoperi un mic deal, dealul Filaret. Urcă-l! Descoperă-l! O să te superi probabil pe maşinile care-ţi cer taxă de trecere pe trotuar, dar o să-ţi treacă necazul tocmai pe la mijlocul burţii de pământ! Strada Xenofon. Te uiţi mai bine şi vezi şi mai bine. Strada Xenofon. O săgeată frumos colorată „a la Paris” te invită la urcat dealul pieptiş! Strada Xenofon este special concepută pentru „muritorii de rând” din Capitală, ne-proprietari de jeep-uri.

Este o mică stradă pietonală ce şerpuieşte printre casele Chirigiului.

Strada cu scări te incită la mişcare. Are ceva din aerul unui sat pescăresc…Opreşte-te pentru o clipă! Vezi un om cu bagaje? Da, da, acela! Are sacoşele sătule de cumpărăturile de week-end. În plus, scările nu’s multe, dar nici puţine… Ajută-l! Ce te costă? Aşa poate mai poţi să afli şi o poveste de-a locului.

„- Bună ziua! Să v-ajut?

– Bună ziua! Off, da, mulţumesc! Da’ luaţi-o Dumneavoastră pe asta mai mică, că mă descurc eu cu restu’! Păcat cu balustradele astea neîngrijite, că altfel nu-i aşa greu până sus…
– Nu-i problemă! Mergeţi chiar până sus?
– Da, chiar în capătul străzii. Căutaţi ceva anume?
– Sincer, mă plimbam prin zonă şi speram să găsesc şi o cafenea drăguţă…
– Da, este sus la un super hotel, sau jos la „Vapor”
– Nu ştiu Vaporul, dar am văzut un bistro jos în vale.

– Da! Şi mai este un restaurant lângă Autogara Filaret.
– Mulţumesc!
– Da’ e interesant pe aici!
– Ehe… a fost mai demult. Acum nu se mai ocupă nimeni de acest loc. Au refăcut doar sus la hotel strada. Mai demult veneau turiştii să întrebe de strada cu scări…Mai mergeţi şi pe străzile de lângă noi, pe Lămâiţei, pe Suter. Sunt case frumoase. Sus la Suter este un vechi adăpost construit pe la începutul veacului de militari. L-au luat comuniştii dup’aia. Acum e în paragină…”

*

case-in-chirigiuEste cartierul cu case supraetajate…
Cândva un loc de poveste în Bucureşti, Chirigiul se înfrăţea cu mai marele Uranus, cartierul martir pentru a Poporului Casă întruchipare! Azi, Chirigiul este un loc de plimbare mai specială în Bucureştii mileniului nostru. Este cartierul cu case supraetajate, peisaj relativ atipic pentru un oraş aproape plat. Străzile nu tocmai largi, te lasă să vezi arhitectura vremurilor amestecate, precum şi stilul oamenilor fie ei boieri, militari sau negustori.
Străzile cu nume de preoţi Mitropolit Filaret, Nifon, Deceneu îţi fac loc în memoria istorică poveştilor cu iz religios. Undeva, în vârful dealului o să vezi un hotel, nu prea mare, dar nici mic. Dacă ai timp, intră.

Chirigiu are farmec cu tot cu vacarmul de cartier.
Oameni care meşteresc în curţi, câini ce te latră pe la porţi, dar şi florărese zâmbitoare. Autogara Filater domină un semicerc de case cu iz de piaţă destul de dischisită flancată la o margine de copacii parcului Carol. În Chirigiu se simte parcă ceva din atmosfera latină atât de des întâlnită în oraşele spaniole. Rufe colorate împrospătează clădirile vechi, casele proaspăt reciclate se mândresc cu maşini de ultimă clasă parcate la intrare, însă nu departe de vreo maşină autohtonă ce-a fost uitată de muzeu în plină stradă.
Chirigiul nu se lasă văzut de oameni. Chirigiul se lasă cel mult descoperit dincolo de casele vechi şi de curţile latine. Poţi însă să te împrieteneşti cu zona la o plimbare. Dacă îţi mai place şi fotografia, s-ar putea să nu te plictiseşti!

La bună plimbare!

RomaniaPozitiva, ianuarie 2010
*
PS: Şi totuşi, cine vopseşte balustradele?

acoperis-rusescZona Uranus-Rahova – The Ark – Piaţa de flori este inclusă în proiectul TUB ca şi Cameră de Cultură Alternativă. Poate în acest fel astfel de zone din oraş îşi vor primii înapoi destinul rupt întru nemurirea Casei Poporului. Administraţia pare că s-a imprietenit cu acest proiect, măcar la nivel de declaraţii.

Ştim, însă că proiectele de mare anvergură au nevoie de resurse şi de timp. Timp în care oraşul nu stă pe loc. Până la mai multe veşti bune despre Chirigiu, o întrebare rămâne: cine vopseşte balustradele?

Citeşte despre acest proiect de revitalizare a Bucureştiului pe t-u-b.ro sau citeşte articolele publicate de noi pe acest subiect.

Pietonal in Bucuresti. Proiectul TUB update.

8 strazi pietonale in centrul Bucurestiului

(foto Florin Ghindă, primele 2 fotografii sunt din zona Chirigiu, iar ultima fotografie -cea de jos- este de pe Calea Victoriei, 2009)

descopera

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

6 comentarii

  1. Pingback: Descoperirea Bucurestiului - Chirigiu | Lume Buna

  2. Pingback: Indrumar pentru descoperirea Bucurestiului. Biserica Anglicana-Dacia-Calea Mosilor! - RomaniaPozitiva

  3. Pingback: 33 de ferestre! Indrumar pentru descoperirea Bucurestiului! | RomaniaPozitiva

  4. avatar

    Chirigiu,amintirea copilariei si adolescentei mele hora olteneasca vama si piata Cosbuc totul in viata se consuma si trece

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.