Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Inaugurarile primaverii: sedii ale «cunoasterii» in diferite forme

0

InauguRO: Episodul 20

Cunoasterea este calea cea mai sigura catre succes: academic, profesional, social si politic. Nimic nu se poate insa dezvolta fara surse de cunoastere adecvate. Desi in Romania, in ultimii ani, cunoasterea a fost adesea confundata cu acumularea de informatii haotice din toate directiile, cu o filozofie a «zvonisticii» daunatoare si atotputernice, cu punerea in lumina rampei a persoanelor de un fals profesionalism, deci incapabile sa ofere «cunoastere», ultimele inaugurari ne arata ca ceva incepe sa se schimbe in acest sens: universitatile investesc in centre de cercetare si locatii atractive pentru studenti si profesori, apar noi trusturi de presa, cu oferte diferite fata de cele cunoscute, iar bibliotecile devin din ce in ce mai vizibile. Sa speram ca tendinta se va mentine!

Timişoara: Institutul de Cercetări pentru Energii Regenerabile

La Timişoara a fost inaugurat, joi, primul Institut de Cercetare pentru Energii Regenerabile (ICER) din România, graţie unui proiect materializat de Universitatea Politehnica „Traian Vuia” din Timişoara cu finanţare europeană, investiţia fiind cotată la 17 milioane de euro.  Preşedintele Senatului Universităţii Politehnica „Traian Vuia” din Timişoara, care este şi directorul proiectului, senatorul Nicolae Robu, speră să poată atrage şi cercetători străini în ICER, ţinând cont de înalta performanţă a aparaturii cu care a fost dotat institutul.

Institutul are 18 laboratoare de cercetare nou create, cinci în curs de modernizare, echipamente de cercetare/dezvoltare în valoare de peste 100.000 de euro/bucată (12 bucăţi), alte 120 de echipamente la acelaşi preţ bucata, creându-se 20 de locuri de muncă şi menţinerea a altor 10 posturi.

Sursa: Edumanger.ro

Citeste si:

Timisoara reintra in lumea „buna” a cercetarii! Institute de zeci de milioane de euro transforma Timisoara intr-un pol al cercetarii romanesti! (Sursa: Opinia Timisoarei)

 

Brasov: Institutul de Cercetare Dezvoltare „Produse High Tech pentru Dezvoltare Durabilă (PRO-DD)“ al Universităţii „Transilvania“

 

În cel mai modern institut de cercetare din sud-estul Europei în domeniul energiilor regenerabile a fost inaugurat ieri la Braşov. Institutul de Cercetare Dezvoltare „Produse High Tech pentru Dezvoltare Durabilă (PRO-DD)“ al Universităţii „Transilvania“ se poate lăuda că face cercetare ştiinţifică de excelenţă, într-o bază de cercetare extinsă şi performantă, unica de acest gen din ţară şi chiar din sud-estul Europei, care îmbină concepte avansate de eficienţă energetică. Toate cele 12 clădiri ale campusului sînt realizate în conceptul clădirilor cu autonomie energetică ridicată şi au sute de senzori care le permit cercetătorilor să testeze diferite sisteme de încălzire sau iluminare. Institutul, coordonat de Universitatea „Transilvania“, are şanse să devină printre cele mai performante din Europa într-un domeniu al viitorului: energiile verzi. PRO-DD este rezultatul proiectului cu acelaşi nume derulat de Universitatea „Transilvania“ în perioada 2009-2012, şi a beneficiat de finanţare prin fonduri structurale, guvernamentale şi fonduri proprii. Cu o investiţie de 60 de milioane de lei din fonduri structurale, completată cu o cofinanţare de 26 milioane de lei din sursele proprii ale Universităţii, PRO-DD şi-a asigurat o infrastructură complexă alcătuită din 11 clădiri de laboratoare, dotate cu echipamente moderne, unicat în România, care permit cercetarea şi dezvoltarea de produse pentru dezvoltare durabilă. Aici vor fi materializate concepte avansate de eficienţă energetică dezvoltate de experţi ai Universităţii, prin care se va putea realiza economia de energie şi reconversia energiei regenerabile. Iar studenţi, masteranzi şi doctoranzi li se vor alătura pentru a căuta soluţiile cele mai eficiente în folosirea energiilor solare, eoliene şi hidraulice.

Sursa: Monitorul Expres

 

Cluj-Napoca: Facultatea de Mecanică de la Universitatea Tehnică are laborator de testare a motoarelor şi a combustibililor, unic într-o universitate din Europa

 

Laboratorul „Testecocel” este folosit pentru cercetare, folosind tehnologie de vârf. „Este un laborator unic, pentru că nimeni în Europa nu poate face teste cum facem noi. Să intri în inima motorului, să filmezi, să transmiţi imagini în exterior, în mod continuu, să poţi măsura consumul de combustibil în mod continuu, să poţi testa motorul în absolut orice regim”, descrie proiectul Nicolae Burnete. Investiţia în laborator a fost de 8.931.000 de lei, din fonduri europene şi co-finanţare de la Guvern. „Sunt bucuros că n-a fost nevoie ca universitatea să vină cu finanţare. Facem cercetare şi în funcţie de beneficiarii noştri interni sau externi vom avea sau nu voie să dăm publicităţii rezultatele. Cercetarea va fi publică, pentru că participăm la congrese şi conferinţe, care vor fi publice”, completează Burnete.

Sursa: CityNews.ro

 

Sibiu: un nou camin al Universitatii „Lucian Blaga”

 

Noul cămin Academica se adresează în special familiilor de studenţi şi cadrelor didactice ale ULBS aflate în situaţii speciale, transmit reprezentanţii universităţii. Căminul cuprinde 25 de apartamente cu o cameră şi 5 apartamente cu două camere. Toate spaţiile de locuit sunt utilate complet, gata pentru a fi locuite. Clădirea are centrală proprie şi mansardă.[…] „Toate căminele Universităţii Lucian Blaga oferă condiţii excelente de cazare, iar căminul Academica se aliniază la aceste standarde. De altfel, având în vedere gradul ridicat de internaţionalizare a ULBS- aşteptăm în toamnă aproape 500 de studenţi străini- este firesc să corespundem celor mai înalte cerinţe”, a declarat rectorul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, Ioan Bondrea, în cadrul ceremoniei de inaugurare a noului cămin.

Sursa: Rondul de Sibiu

 

Cluj-Napoca: caminul studentesc „Sportul XXI – Flavia Rusu”

 

Căminul studenţesc “Sportul XXI – Flavia Rusu” al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), cu o capacitate de 528 de locuri şi dotări moderne unice în România, a fost inaugurat, luni, în prezenţa unui mare număr de reprezentanţi ai mediului academic clujean şi a numeroşi studenţi. Investiţia pentru noua construcţie destinată studenţilor se ridică la 6 milioane de euro, UBB asigurînd, din resurse proprii, 62% din costuri. Clădirea cu zece etaje este situată în Parcul Sportiv “Iuliu Haţieganu”, are 176 de camere, oficii, săli de studiu, o spălătorie cu aparatură modernă pentru folosinţa studenţilor, precum şi alte multiple dotări menite să le asigure celor cazaţi aici un confort occidental.

Sursa: Ziarul Faclia

 

Timisoara: un nou fast-food pentru studentii si profesorii Universitatii Politehnica

 

Atât studenţii UPT ,cât şi profesorii pot beneficia de meniul de 8 lei pe bază de cartelă, pe care şi-l achiziţionau până acum de la cantina din Complexul Studenţesc, asta pentru că mâncarea va fi preparată tot în acel loc. Înainte de a amenaja fast-food-ul, spaţiul era în paragină, iar acum acesta a fost amenajat din fondurile univesităţii. Fast-Food-ul este amplasat la parterul căminului 1 MV de pe bulevarul Mihai Viteazu, nr. 1. Acesta va fi deschis între orele 11-17 ,de luni până vineri. În noul fast-food pot lua masa şi studenţii care nu învaţă la UPT, asta numai dacă cererea din partea celor care lucrează şi învaţă aici nu va fi foarte mare.

Sursa: Timis online

 

Bucuresti: Universitatea Politehnica şi-a inaugurat noua Bibliotecă Centrală

 

În Universitatea Politehnica din Bucureşti şi-a lansat vineri noua Bibliotecă centrală care are 500 de locuri de lectură, 48 de săli, 10 depozite de carte.[…] Construcţia noii clădiri se împarte pe trei tronsoane (biblioteca centrală, centrul de conferinţe, editură şi tipografie) şi a început în anul 1999. Suprafaţa desfăşurată a bibliotecii este 17.670 de mp. Holul generos al clădirii de la parter, cât şi de la ultimul etaj, oferă un spaţiu util pentru organizarea de evenimente culturale. În bibliotecă se găsesc 1.340.762 unităţi biblioteconomice (cărţi, periodice, colecţii speciale, standarde, materiale audio-vizuale), 453 titluri publicaţii periodice ştiinţifice româneşti şi străine, 289 abonamente la publicaţii periodice ştiinţifice româneşti şi străine, 14 titluri lucrări de patrimoniu. Sala pentru documentare informatizată are 80 locuri, conexiunea la Internet va fi asigurată prin fibră optică şi wireless şi sunt instalate sisteme informatice puternice, care permit transmiterea de date, voce şi imagine în timp real.

Sursa: Financiarul.ro

Foto: Adevarul

 

Bucuresti: Biblioteca National s-a deshis ppentru public

 

Biblioteca Naţională are o poveste zbuciumată. Dupa 22 de ani de amânări, scandaluri legate de finanţare şi acuzaţii de deturnare de fonduri, clădirea de pe Bulevardul Unirii a fost, în cele din urmă, reabilitată şi va găzdui, în curând, 12 milioane de volume, plus facilităţi şi dotări high tech fără egal în altă bibliotecă din România. În cifre, Biblioteca Naţională a României înseamnă: 14 săli de lectură mari, 6 săli de conferinţe, o aulă de 400 de locuri, 30.000 de metri pătraţi de spaţiu de depozitare de carte şi 15.000 de metri pătraţi de spaţii multifuncţionale pentru expoziţii, audiţii, librării şi cafenele. În termeni de confort, Biblioteca Naţională are o parcare de 300 de locuri, un adăpost de apărare, la subsol, şi garderobă. Valoarea totală a investiţiei depăşeşte 100 de milioane de euro

Sursa: TravelMix.ro

Foto: Metropotam

 

Cluj-Napoca: cel mai important trust de presă din afara Bucureştiului, Transilvania Media Group (TMG)

În 14 februarie, de Sfântul Valentin, se lansează oficial la Cluj cel mai important trust de presă din afara Bucureştiului, Transilvania Media Group (TMG). Odată cu această lansare se vor vedea în aproape toată ţara televiziunile Transilvania L!VE şi Transilvania LOOK şi va deveni operaţională platforma online Transilvania Tube. Data de 14 februarie nu a fost întâmplător aleasă pentru lansarea oficială a TMG, motto-ul și conceptul în jurul căruia se naște trustul fiind „I love Transilvania!” (Iubesc Transilvania!). Proiectul este unul cu totul şi cu totul special, fiind vorba despre un prim trust de presă regional, care în afara celor trei produse lansate oficial în 14 februarie (Transilvania L!VE emite încă din 19 decembrie), mai cuprinde site-ul de ştiri citynews.ro, cotidianul „Servus_Cluj”, săptămânalul „Mesagerul de Cluj”, site-ul domnuleprimar.ro şi postul CD Radio.

Sursa: CityNews.ro

 

Bucuresti: au fost finalizate lucrarile din Centrul istoric

 

Primaria Capitalei a terminat lucrarile de reabilitare a celor 14 strazi din zona Pilot a Centrului Istoric (zona cuprinsa intre Calea Victoriei – bd. Elisabeta – bd. IC Bratianu si Splaiul Independentei). Multe din mormanele de gunoi au disparut, strazile s-au umplut de terase si magazine, iar locul este aproape la orice ora a zilei plin de oameni. Lucrarile au durat 5 ani, au fost oprite de citeva ori si au fost marcate de scandaluri. Intre pub-urile noi si magazinele de firma au ramas inca zeci de cladiri darapanate.

Sursa: Hotnews

 

Satu-Mare: Biserica romano-catolică Calvaria a fost restaurata

Biserica romano-catolică Calvaria, unul dintre cele mai importante monumente arhitectonice din judeţul Satu Mare, a fost restaurată printr-un proiect cu finanţare europeană, în valoare de peste 6,5 milioane lei. Părintele Ioan Roman, managerul de proiect, a declarat luni într-o conferinţă de presă, că a fost încheiat proiectul „Restaurarea şi valorificarea durabilă a bisericii romano-catolice Calvaria’implementat de către Parohia romano-catolică de limba română ‘Preasfânta inimă a lui Isus’- Calvaria. Valoarea totală a proiectului a fost de 6.550.619,62 lei, iar asistenţa financiară nerambursabilă a fost de 5.408.206,44 lei, reprezentând contribuţia Fondului European de Dezvoltare Regională.Lucrările au constat în consolidarea structurii, refacerea instalaţiilor interioare a izolaţii şi a picturilor murale.  

Sursa: Eurourbanism

Suceava: Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică

În Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), Cristian Petrescu, a inaugurat vineri la Suceava Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică (CNIPT). Investiţia în valoare de peste 1,7 milioane de lei a fost  realizată prin Programul Operaţional Regional (POR) Axa 5. “Este primul centru din reţeaua naţională de informare turistică, deşi a fost contractat al patrulea. Este o investiţie remarcabilă şi se vede interesul acordat de autorităţile locale. (…) Va conduce cu siguranţă la promovarea şi dezvoltarea turismului în zonă. (…) Este foarte important să creştem durata sejurului şi nu doar numărul de turişti. Cu cât turiştii stau mai mult, cu atât cheltuiesc mai mulţi bani”, a spus Petrescu, precizând că mai sunt astfel de centre ce vor fi inaugurate în ţară.

Sursa: Puterea

Alba: drum in zona Rimetea, reabilitat intr-un proiect de valorificare a potentialului turistic al Vaii Aiudulu

 

Drumul judetean 107M, care leaga zona limita a judetelor Cluj-Alba, cu localitatile Rimetea-Coltesti-Valisoara, pe o lungime de 25 km, a fost inaugurat sambata 3 martie 2012, in localitatea Rimetea, in cadrul unei sedinte in care reprezentantii Regio alaturi de reprezentanti ai Consiliului Judetean Alba au prezentat o situatie tehnica a lucrarilor de reabilitare. Drumul mentionat a fost reabilitat printr-un proiect de valorificare a potentialului turistic si economic al Vaii Aiudului.

Sursa: Alba24

 

Ineu (Arad): spital nou

Săptămâna aceasta, întreaga activitate a Spitalului din Ineu va fi transferată în noua clădire, a cărei suprafaţă este de 3.500 de metri pătraţi distribuiţi pe patru nivele. Spitalul are cinci secţii (Interne, Pediatrie, Recuperare, Chirurgie, Obstetrică-Ginecologie), şase săli de operaţie, 100 de paturi, toate integrate în fluxuri moderne sanitare. Unitatea medicală deserveşte 100.000 locuitori din localităţile de pe Valea Crişului Alb. În ceea ce priveşte fosta clădire a spitalului, o parte a aceasteia va fi demolată, starea sa fiind deplorabilă.

Sursa: Aradon

Braila: staţia de epurare

Prin inaugurarea staţiei de epurare de la Brăila, au fost evitate penalităţi de peste 10 milioane de lei, care le-ar fi fost puse brăilenilor, pentru deversarea în Dunăre a substanţelor poluante. Odată cu inaugurarea staţiei de epurare, în valoare de 49 de milioane de euro, realizată prin programul ISPA, Brăila devine primul oraş de pe porţiunea românească a Dunării, care nu va mai deversa ape uzate în fluviu şi se va alinia normelor europene de mediu, care intră în vigoare din 2019.

Sursa: AgroFM

Suceava: Mănăstirea Dragomirna a fost restaurată

 

În Mănăstirea Dragomirna a finalizat proiectul de modernizare şi restaurare, în valoare de 5 milioane de euro, finanţat prin POR, constând în restaurarea unor componente din biserică, iconostasul, construirea unei centrale termice cu biomasă, panouri solare şi dotată cu audioghiduri. Maica stareţă a Mănăstirii Dragomirna, Macrina Saucinitanu, a declarat presei, vineri, că lucrările derulate prin acest proiect cu finanţare europeană s-au încheiat conform contractului, fiind realizate lucrări de amenajare şi reabilitare a clădirilor ce alcătuiesc ansamblul incintei, lucrări de restaurare şi conservare a iconostasului şi a componentelor artistice ale bisericii, de refacere a pavimentului de acces, de împrejmuire a mănăstirii, realizarea iluminatului arhitectural al clădirilor, construirea unei noi clădiri pentru o centrală termică ce funcţionează cu biomasă şi are prevăzute pe acoperiş panouri solare, realizarea unui punct de informare turistică în curtea interioară dotat cu un sistem audioghid în format digital. Totodată, a fost refăcut sistemul de alimentare cu apă al ansamblului mănăstiresc.  Proiectul finalizat la Mănăstirea Dragomirna se încadrează în strategia Consiliului Judeţean Suceava de a promova proiecte importante cu finanţare europeană pentru a fi absorbite cât mai multe fonduri puse la dispoziţie.  În urmă cu doi ani au fost semnate contracte de aproximativ 9 milioane de euro pentru lucrări de restaurare şi modernizare la trei mănăstiri din judeţul Suceava, respectiv Suceviţa, Dragomirna şi Moldoviţa, primele două fiind deja finalizate.

Sursa: Eurourbanism.ro

 

Bucuresti: Pasajul Pipera

 

Pasajul Pipera incepe pe Soseaua Pipera, inainte de intersectia cu bd. Barbu Vacarescu, traverseaza bd. Barbu Vacarescu, Calea Floreasca si ajunge la sol cu 200 de metri inainte de intersectia Soselei Pipera cu bd. Nicolae Caramfil. In cadrul acestui proiect, municipalitatea a largit si Soseaua Pipera de la o banda la doua benzi pe sens. Scopul acestui pasaj este de a fluidiza traficul in zona Pipera – Soseaua Pipera, str. Dimitrie Pompeiu si Fabrica de Glucoza – dar si de a prelua traficul de pe viitoarea autostrada A3 Bucuresti-Ploiesti. „Se elimina conflictul de trafic de la nivelul solului, la intersectia cu bd. Barbu Vacarescu si Calea Floreasca, prioritizandu-se astfel ambele directii”, a declarat pentru HotNews.ro Madalin Dunmitru, seful Directiei de infrastructura din cadrul Primariei Capitalei.

Sursa: Hotnews

Alte inaugurari:

–          Comunitate: noul sediu al Primăriei Câmpeni (Alba); Centrul Local al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură de la Bucecea (Bototsani); Liceu Teologic la Fagaras (Brasov); noul sediu al Parchetului Pascani (Iasi); centru de informare referitor la fondurile structurale şi de coeziune in Bucuresti; programului Biblionet în judeţul Olt; “Primaria Constantenilor” (Constanta); Baie Publică moderna la Aiud (Alba); birou destinat ajutării şi consilierii persoanelor cu dizabilităţi din Oradea (Bihor); noul sediu al Grădiniţei „Buna Vestire”, patronată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (Iasi); Institutul de limba chineză Confucius din Brasov; Cinematograful “Capitol” din Onesti (Bacau); Sala Cinema 3D in Calarasi; piaţă agroalimentară modernizată la Horezu (Valcea); parc modern in Sectorul 2 Bucuresti, in cartierul Baicului, la intersecţia străzilor Drăguşin Deleanu şi Marian Cristescu; 125 de blocuri au fost reabilitate termic în sectorul 5 din Bucuresti; reteaua de alimentare cu apa potabila din comuna Dumesti (Iasi); noul sediu al Primăriei comunei Melineşti (Dolj); Filarmonica de stat din Râmnicu Vâlcea a fost reabilitată; Centrul de Zi pentru Varstnici de la Seini (Maramures); adăpost pentru câini construit din fonduri private în comuna Călugăreni, sat Uzunu, din judeţul Giurgiu; parc nou pentru copii, lângă catedrala ortodoxă din cartierul Tudor Vladimirescu, la Targu Mures;

–          Turism: doua partii noi la Busteni (Prahova); a cincea pârtie de schi din Rânca, cea de pe Păpuşa (Gorj); Parcul de Aventuri Magura (Bacau);

–          Sistemul medical: sala noua a bazinului de recuperare la Felix (Bihor); dispozitiv robotizat de reeducare a mersului la Felix (Bihor); Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Miercurea Ciuc (Harghita); noua secţie ATI a Spitalului Judeţean Timişoara (Timis); Clinica Medicover Iaşi deschisă într-un nou sediu; blocul operator de la Spitalul Roman (Neamt); Centru multidisciplinar pentru copiii cu autism la Bucuresti; cel de-al patrulea spital privat al grupului Medicover la Bucuresti; Centrul Self-Service pentru someri la Botosani; Ambulatoriul de Specialitate al Sectiei Exterioare a Spitalului Judetean de Urgenta Satu Mare din orasul Tasnad; noul sediu al Substatiei de Ambulantã Bârlad (Vaslui); Ambulatoriul Spitalului Judetean de Urgente (SJU) Slatina (Olt);

–          Afaceri: Terminalul Botosani al Bursei Romane de Marfuri; hala companiei germane Zollern la Pecica (Arad); compania americana Eaton a deschis in Busag (Tautii Magheraus), portile celei de-a doua fabrici din Maramures, specializata in productia tablourilor electrice; Producătorul sucevean de pavele Symmetrica a inaugurat a patra fabrică la Prejmer (Braşov); Fabrica Kirchhoff Automotive din Craiova (Dolj); Centrul Comercial Phoenix din Iasi;

–          Stiinta: a fost lansat primul nanosatelit romanesc;

–          Infrastructura: pasajul rutier care face legătura cu DN 1 la Campina (Prahova); noul pasaj Hervil, largit, din Ramnicu Valcea; drumul ce leagă Aradul de Variaşu Mic (Arad);

Alte stiri «pozitive»:

–          A fost adoptata Legea Picnicului (Sursa: Adevarul)

–          Cinci arhitecti romani au castigat concursul prin care Kievul va fi modificat aproape complet urbanistic şi arhitectural (Sursa: Adevarul)

–          Regizorul Lucian Pintilie, elogiat în New York Times (Sursa: Adevarul)

–          Dealurile Moldovei, celebre în toată lumea. Fotografia unui sucevean a fost publicată în National Geographic (Sursa: Adevarul)

–          S-a lansat varianta finală a filmului de prezentare a Clujului (Sursa: Adevarul)

–          După 200 de ani, zimbrul se întoarce în Carpaţi (Sursa: Adevarul)

–          Inventatorul roman Corneliu Birtok-Baneasa a primit sambata medalia de aur la Salonul Internationalde Inventii de la Genevapentru un dispozitiv care permite reducerea consumului de carburant la autobuze cu pana la 12% (Sursa : Hotnews)

–          Bucurestiul a facut impresie buna oaspetilor spanioli veniti la finala Europa League : «…Se muestran gratamente sorprendidos por la ciudad» (Sursa: rtve.es)

 

Despre autor

avatar

Serie de articole de tip "revista presei" cu principalele știri despre inaugurări în România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.