Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Iluminare cu panouri fotovoltaice pentru un sat din România pierdut în munți

0

Asociația Free Miorița, inițiatoarea proiectului Lumină pentru Ursici, a reușit să strângă fondurile necesare pentru a ajuta la iluminarea cu panouri fotovoltaice a unui alt sat din România pierdut în timp. 

Lumina a ajuns la copiii din Inelet, satul pierdut în Munții Cernei

Free Miorița a strâns suma de 3000 de euro pentru dotarea școlii din Ineleț, o mică așezare din Munții Cernei, județul Caraș-Severin. Panourile fotovoltaice vor asigura necesarul de lumină și curent electric pentru cele 2 încăperi ale școlii și achiziționarea de computere desktop și imprimantă.

Scoala din Inelet_Free Miorita 2

La școala din Ineleț mai sunt astăzi doar 3 copii, care străbat drumuri și poteci de munte pentru a desluși tainele cititului și scrisului. Nici vorbă de calculatoare sau wi-fi, așa cum se întâmplă în multe alte școli. Doar cărți și dorința învățătoarei de a îi face oameni.

UniCredit Țiriac Bank susține proiectul Lumină pentru copiii din Ineleț

UniCredit Țiriac Bank sprijină proiectul inițiat de Asociația Free Miorița, Lumină pentru copiii din Ineleț, fiind prima companie care a decis să susțină financiar proiectul. La numai trei zile de la comunicarea proiectului în mediul online, pe bloguri și pe facebook, UniCredit Țiriac Bank s-a alăturat cauzei printr-o finanțare de 3.000 de euro, care acoperă costul integral al panourilor solare și al sistemelor auxiliare, inclusiv calculatoarele și imprimanta necesare procesului educațional. Mai mult, la acțiunea de instalare a panourilor solare vor fi invitați să participe ca voluntari și oameni din cadrul companiei.

 „Am decis să ne implicăm și în această inițiativă alături de prietenii de la Asociația Free Miorița deoarece credem că gesturile mici pot să conducă spre schimbări vitale pentru niște comunități care sunt rareori băgate în seamă. Ne-ar plăcea de fapt ca acesta să fie doar începutul în 2014, pentru o serie de proiecte care să schimbe în mai bine viața comunităților din România”, a declarat Anca Nuţă, Director Identitate & Comunicare, UniCredit Ţiriac Bank.

„Acum aproape un an demaram proiectul Lumină pentru Ursici din dorința de a ajuta câțiva oameni care îmi sunt dragi. Nu mă gândeam atunci că Ursici va fi prima așezare din România ale cărei case sunt iluminate cu ajutorul panourilor solare. Nu mă gândeam că ne vor fi alături așa de mulți oameni. Știam însă că mai este nevoie de lumină și în alte comunități, așa că am repornit motoarele. Știam de copiii din Ineleț, dar Ionuț Vlad de la Trasee marcate, o comunitate online a iubitorilor de munte, a fost catalizatorul acestui proiect. Ce vrem de fapt? Să le dăm acestor copii o șansă la normalitate. Să poată citi o carte atunci când afară e înnorat. Să poată scrie la lumina unui bec. Să poată învăța cum se folosește un calculator. Să poată cunoaște țara și lumea altfel decât din manuale. Sper ca aceste lucruri, odată împlinite, îi vor face să își dorească să rămână în România. Poate că vor pleca, așa cum au făcut alții, sau poate că vor rămâne, chiar în Ineleț. Oricum, trebuie să încercăm. Iar UniCredit Țiriac Bank este din nou alături de noi și îi mulțumim pentru că vom schimba în bine viețile acestor copii”, a declarat Iulian Angheluță, președintele Asociației Free Miorița.

Ineleț este un sătuc din Munții Cernei. Casele sunt risipite și niciuna dintre ele nu are curent electric. Mai mult, nici școala nu este racordată la rețeaua electrică, iar cei trei copii din Ineleț, Luminița, Ionela și Nicușor, merg zilnic pe jos 2 ore pentru a învăța. Vrem să îi ajutăm și să le dăm acestor copii o șansă la educație și la un viitor mai bun. Proiectul Lumină pentru copiii din Ineleț constă în dotarea școlii cu panouri fotovoltaice care să asigure necesarul de lumină și curent electric pentru cele 2 încăperi și achiziționarea de computere desktop și imprimantă.

Citește și alte informații de Bine despre România!

Oricine poate susține acest proiect și acțiunile Asociației Free Miorița donând 2% (formularele 200 și 230) în contul RO71BACX0000000942462000 deschis la UniCredit Țirac Bank Sucursala Rosetti București. Cod de Înregistrare Fiscală 29953226. Informații despre Lumină pentru copiii din Ineleț găsiți pe site-ul www.freemiorita.ro și pefacebook.com/traseemarcate sau facebook.com/freemiorita.

Free Miorița este o mișcare non guvernamentală de rezistență și acțiune contra fatalismului mioritic. Dacioți până-n Mongolia și Lumină pentru Ursici sunt două dintre cele mai importante proiecte derulate.

 

Scoala din Inelet_Free Miorita 3

Scoala din Inelet_Free Miorita

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.