Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Datorie sau obligatie? (opinie)

2

„You make zero percent of the shots you don’t take!” (Michael Jordan)

Cu acest site, RomaniaPozitiva.ro am încercat să stăm departe de spectrul politic românesc! Totuși, dincolo de politică, duminică avem o datorie de îndeplinit mai importantă decât bătăliile politice mai mult sau mai puțin „de mahala”. Dincolo de culoarea politică avem datoria și în același timp obligația morală de a merge la vot!

Am primit rândurile de mai jos de la unul din prietenii acestui site / blog. Am decis să publicăm aceste gânduri cu speranța că nu sunt interpretate ca un text „colorat” politic, ci doar ca o invitație la a ne face datoria! Aceea de a merge duminică la vot!

„Duminica facem primul pas pentru alegerea presedintelui pentru urmatorii 5 ani.

culoriPrima chestiune pe care trebuie sa o facem e sa mergem la vot. Votul, odata la 4 sau 5 ani, ne permite si ne obliga in acelasi timp sa ne exercitam acest drept democratic de a ne exprima optiunea si speranta politica.

Spun unii: „nu ma intereseaza politica” sau „oricum jocurile sunt facute” sau „nu conteaza cine iese, tot o sa fure”. Dupa ultimele runde de alegeri ne confruntam ca si tara cu un interes din ce in ce mai scazut pentru decizia politica; cand oameni din tari precum Germania sau Franta participa in proportie de 70-80% la alegeri noi ne zbatem sa nu ajungem sub 40% procent de prezenta la urne. Aparent nu ar fi nicio problema. Si totusi, in conditiile in care dupa 20 de ani de la revolutie nu am reusit sa avem (ca mai toate tarile dezvoltate) doua optiuni serioase pentru conducerea tarii, votul a cat mai multi dintre noi poate sa confere o sustinere unei formatiuni politice si care poate (nu doar in visele mele frumoase) sa formeze dupa multi ani o majoritate simpla in parlament care sa ne aduca acea stabilitate politica de care avem mare nevoie acum (desi ne vom alege presedintele acum, este foarte clar ca optiunea noastra se va reflecta si in componenta urmatorului guvern). Cred cu tarie ca mergand la vot in numar cat mai mare putem sa diferentiem o persoana/formatiune politica de ceilalti competitori.

A doua chestiune e legata de optiunea politica.

Spun unii: „nu mai stiu cu cine sa votez, toti ne vand gogosi”

Aparent le dau dreptate. Numai uitandu-ma la ultimele alegeri parlamentare, unde partidul cu cele mai multe voturi din partea alegatorilor ajunge in opozitie si guvernul e format din urmatoarele doua partide din lista, si putem sa le dam dreptate. Totusi, avem 20 de ani „in spate” de care trebuie sa ne folosim. Printre toate nereusitele politice au fost totusi momente in care economia noastra, desi emergenta, a functionat mai bine; am avut cativa ani in care au iesit „la rampa” politicieni intr-adevar orientati si spre binele populatiei si care, prin deciziile lor au sustinut progresul nostru. Indecisii politic, la o nu foarte profunda analiza, pot sa isi formeze o parere.

Spun sa mergem la vot si sa votam cu cap si cu responsabilitate. Nu sunt de acord cu cei care promoveaza curentul „noua nu ne (mai) pasa” legat de participarea la vot pentru ca fie resemnarea, nepasarea in forma pura, neimplicarea si nu in ultimul rand lipsa de un pic de patriotism nu duc la nimic bun niciodata.

Eu merg la vot!”

Alin Boicu, Timișoara, 21 noiembrie 2009
(prieten RomaniaPozitiva)

PS: „Nu stiu cum altfel as putea sa ma fac auzit. Eu deja m-am simtit mai bine scriind cele de mai sus”. (Alin Boicu)


Despre autor

avatar

Om cu dedicare pentru voluntariat, convins ca impreuna cu alti oameni si in jurul unor idei de bine se pot naste minuni sau acte de normalitate, depinde de caz.

2 comentarii

  1. avatar

    Sunt de acord ca votul e singurul mijloc pe care il avem sa ne spunem parerea si sa incercam sa schimbam ceva. Cine nu voteaza, dupa parerea mea, nu ar trebui mai apoi sa-si exprime parerea legat de „cei de la putere”.

  2. avatar

    De acord! Daca nu ti-ai exprimat votul intr-un fel sau altul – atunci nu ai dreptul moral sa
    iti exprimi opiniile ulterior…

    Se pare ca a mers lumea la vot, ceea ce este o veste buna!

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.