Am descoperit în centrul orașului Craiova un melanj de vremuri! Amestec de stiluri de viață cu de parfum de epocă franțuzească, vestigii de țară românească, amintiri orientale, iz de târg interbelic, aer muncitoresc dar și energie studențească. Craiova centrală este – parcă – adresa unde probabil soliile mai multor vremuri și culturi s-au așezat la o vorbă, la ceas de taină.
Centrul orașului frumos aranjat te lasă să te bucuri de arhitectura deosebit de interesantă a clădirilor vechi ale urbei. Universitatea, primăria, bisericile centrale, dar și amenajările urbane moderne, spațiul pietonal destul de generos oferă pașilor perspectiva de a descoperi oferta urbană a capitalei Olteniei. Desigur, construcțiile comuniste nu sunt tocmai potrivite în atmosfera centrală a orașului, dar probabil că acesta este destinul majorității orașelor românești: acela de a integra în peisaj cei 50 de ani de rețetă de succes a „omului nou”… Craiova centrală reușește totuși să facă acest lucru într-un mod neagresiv, cel puțin pentru ochiul turistic neavizat într’ale urbanismului.
La pas, la colț de stradă spiritul de aventurier urban îți este satisfăcut de „apariții feerice” ale clădirilor de epocă. “Patinate” de vreme, dar păstrate în memoria locului, ele, clădirile istorice domină frumos străzile orașului chiar și acolo unde blocurile gri s-au grăbit să ocupe spațiul și frumosul orașului. Un motiv de bucurie pentru ochiul turistic este un început de revigorare a zonei vechi comerciale a orașului, de pildă strada Lipscani (noi nu știam că există același tip de stradă comercială în București și în Craiova cu același nume?!).
De remarcat este și parcul Romanescu de o frumusețe specială în coloritul arămiu de sezon. Lacul, statuile și copacii cu frunzele galbene fac repetiții împreună cu amurgul de soare pentru a-ți oferi ochiului încântarea de toamnă. Intrearea este liberă. Trebuie doar să vrei să le vezi spectacolul și să te bucuri de prestația actorilor.
Bucură-te de melanjul cultural și parfumului oriental într-un oraș care luptă pentru modernitate!
La bună plimbare!
RomaniaPozitiva, 13 noiembrie 2009
(foto Florin Ghinda)
Un comentariu
Pingback: Craiova, dans oriental la poarta modernitatii | Lume Buna