Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cetate cu suflet. Sighisoara.

2

Aerul catolic de cetate înmărmurită în vreme se simte la fiecare pas. La fiecare colţ de stradă. La fiecare felinar. Un abur de vreme îmi şopteşte câte ceva despre istoria locului. Desenele din cartea de istorie au prins viaţă pe străzile din faţa ochilor mei. Călătorii veacurilor parcă îmi transmit câte ceva despre farmecul locului, văzut poate la miez de noapte, la vreun pahar de vin. Iarna cu troienile sale are un întreg capitol numai pentru acestă cetate. Istoria însăşi pare că s-a oprit pentru o clipă aici pentru a-şi odihni bătrâneţile. Pe lângă Turnul cu Ceas.

sighisoara-1Clopoţeii magazinelor artizanale îmi lasă gândurile pentru o clipă agăţate de zâmbetul turistic al celui ce tocmai părăseşte fericit odaia cu nestemate. Nehotărât, mă las purtat cu paşii spre nicăieri. Spre străduţa ascunsă din spatele caselor colorate, de exemplu.

Văd flori la ferestre. Văd case colorate şi dichisite. Văd mici curţi ascunse în spatele zidurilor. Văd miresme ce nu există. Mă bucur de fiecare pietricică în rând cu celelalte.

Descopăr cu mirarea turistului pierdut că în faţa mea tronează o mulţime de oameni decupaţi parcă din broşurile vremurilor apuse. Bătrâni. Îmbrăcaţi în haine altfel. Altfel nuştiucum. Pesemne că am o figură gânditoare, căci oamenii mă fixează cu privirea câteva secunde. Ne privim curioşi. Ne dăm bineţe de parcă ne-am cunoaşte de-o veşnicie. Ca într-o cetate. Ne părăsim unii pe ceilalţi cu gândul că ne vom vedea mai târziu.

Comunitate. Acesta este gândul ce-mi străbate firul poveştii. Comunitate este ceea ce simţi pe străzile cetăţii. Comunitate şi apartenenţă. La cetate. Un tot unitar neştirbit de dorinţele exagerate ale vreunui vultur local. Paşii prin Sighişoara te obligă să respecţi rânduiala locului. Te obligă să descoperi locul altfel decât în vreme de sărbătoare sau festival. Să-l descoperi pur şi simplu, aşa cum este el, locul, într-o zi fără vreo miză turistică. Fără îndoială că vei înţelege de ce acest loc este fermecător! De ce acest loc a cucerit călătorii, încă de pe vremea cavalerilor, prinţeselor şi-a precupeţilor.

Mă surprind pe mine gândindu-mă la comunism… Comunismul pare că nu a fost pe aici!

Gândurile îmi sunt rupte de-un „clincăt” vesel. O poartă. Şi-un grup de copii. Înalţi numai de-o şchioapă, şcolarii vorbesc frenetic, ca un cântat. În germană. Realizez că acest loc este extrem de viu. Realizez că acest loc are un viitor. Un viitor frumos. Ca de basm contemporan.

sighisoara-2Un basm care-şi ţese din nou personajele. La Sighişoara cetatea prinde suflet. Se lucrează. Pietrele vechi încep să-şi depene amintirile, străzile şi casele au câte ceva de povestit despre vremuri trecute, iar oamenii sunt primitori. Cafenelele sunt atent aranjate, liceul, biserica, până şi cimitirul au toate câte ceva de arătat turistului fugar. Piaţa centrală este în lucru, la fel şi străzile principale, dar dincolo de şantier poţi să descoperi cum Sighişoara se pregăteşte. Se pregăteşte de normalitate.

Pe curând!

RomaniaPozitiva, octombrie 2009
(foto Florin Ghindă, Sighişoara, octombrie 2009)

PS: citeşte în plus încă 3 articole publicate pe RomaniaPozitiva:  proiectul de restaurare al cetăţii Sighişoara, premiul bijuteria medievală a Europei şi un articol ceva mai „tehnic” despre restaurarea cetăţii.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

2 comentarii

  1. Pingback: uberVU - social comments

  2. Pingback: Sighisoara, cetatea cu suflet | Lume Buna

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.