42.500 lei pentru infiintarea de fundatii comunitare in 3 noi orase din Romania!

0

Construieste fundatia orasului tau!

Asociatia pentru Relatii Comunitare (ARC), cu sustinerea Raiffeisen Bank, ofera cate 42.500 lei pentru infiintarea a trei noi fundatii comunitare, pentru ca noi orase din Romania sa devina locuri mai bune pentru locuitorii lor.

 Sigla_FC

O fundatie comunitara este o organizatie locala formata din oameni care vor sa isi puna timpul si resursele in revitalizarea orasului in care traiesc. Pentru asta, sprijina cultura, educatia, sportul, mediul si serviciile sociale locale cu ajutorul financiar al intregului oras. Fundatiile comunitare incurajeaza generozitatea, solidaritatea si activismul local prin faptul ca le dau oamenilor sansa sa se implice in rezolvarea problemelor care ii afecteaza. Fundatiile organizeaza evenimente de atragere de resurse care implica intreaga comunitate (precum un maraton sau un swimathon), ajuta companiile locale sa gaseasca parteneri sociali cu ajutorul carora sa rezolve probleme locale si incurajeaza oamenii sa doneze strategic pentru ca banii pe care ii dau sa faca o diferenta semnificativa.

Citește și alte informații de Bine despre România!

 

Desi locuiesc de aproape trei ani in Iasi, in ultimul an am simtit ca s-a produs o schimbare ce a venit din partea Fundatiei Comunitare Iasi prin proiectele de impact asupra intregii comunitati iesene. Cred cu tarie ca in acest moment Fundatia reprezinta motorul comunitatii din Iasi. (Nicu Enache, participant Swimathon Iasi)

Din 2008 pana in 2013, programul de fundatii comunitare al ARC ajutat la infiintarea a 12 fundatii care deservesc 35% din totalul populatiei Romaniei.  Cele 12 fundatii au acordat granturi in valoare de aproape 4 milioane lei, din care peste 1,5 milioane au fost acordate in 2013. Principalul domeniu finantat a fost educatia, cu 737.000 lei, urmat de dezvoltare sociala/incluziune sociala, cultura si arta si dezvoltarea spatiilor publice. 

Pentru ca acest model, care exista deja in 12 orase, sa se extinda si sa imbunatateasca vietile mai multor oameni, ARC ajuta financiar si tehnic localnicii interesati sa puna bazele unei astfel de fundatii. Comunitatile care demonstreaza ca isi doresc si pot sa infiinteze o astfel de fundatie vor primi consultanta pentru a incepe activitatile. Primele trei care fac pasi in directia infiintarii fundatiei si strang jumatate din patrimoniul necesar primesc de la program cealalta jumatate, in valoare de 42.500 de lei.

Dezvoltarea capacitaţii individuale de a raspunde propriilor nevoi este esenţiala pentru creşterea bunastarii. Fundaţiile comunitare sunt un instrument prin care reprezentanţi ai comunitaţilor locale inţeleg ca sunt cei mai potriviţi sa decida de ce au nevoie şi aleg sa contribuie direct pentru a raspunde acestor nevoi, antrenand şi alţi cetaţeni in acest demers. Prin contribuţia la infiinţarea a 3 noi fundaţii comunitare dorim sa promovam un model de cetaţenie activa şi sa contribuim la dezvoltarea unei societaţi competenţe, implicate şi responsabile.” (Corina Vasile, Director Comunicare şi Relaţii Publice, Raiffeisen Bank)

Cei interesati trebuie sa trimita o scrisoare de intentie in care sa arate ca doresc sa infiinteze o astfel de fundatie si ca in comunitatea lor este nevoie de o fundatie comunitara. De asemenea, doritorii trebuie sa identifice donatorii si partenerii importanti posibili, dar si problemele cele mai stringente ale comunitatii.

ARC asteapta scrisorile de intentie pana pe 20 martie 2014, inclusiv, la adresa contact@fundatiicomunitare.ro.

Asteptam cu prioritate initiative din Arad, Brasov, Constanta, Craiova, Deva, Galati, Hunedoara, Pitesti, Suceava, Timisoara, insa suntem deschisi la initiative si din alte zone care nu sunt momentan acoperite de fundatii.

Puteti afla informatii suplimentare pe site-ul fundatiicomunitare.ro sau scriind la adresa:contact@fundatiicomunitare.ro.

Programul de fundatii comunitare este desfasurat in Romania de Asociatia pentru Relatii Comunitare (ARC), in parteneriat cu Federatia Fundatiilor Comunitare din Romania si Fundatia pentru Parteneriat, cu finantare din partea Raiffeisen Bank, a Fundatiei C.S. Mott si a Romanian-American Foundation. 

Alina_Porumb

Asociatia pentru Relatii Comunitare este organizatia care a initiat in Romania dezvoltarea de fundatii comunitare, a promovat aceasta idee incepand cu anul 2006 si a sprijinit constant infiintarea si functionarea fundatiilor comunitare. De peste un deceniu, ARC construieste impreuna cu cele mai bune organizaţii, companii cu viziune si donatori individuali o lume in care problemele pot fi rezolvate prin mobilizarea resurselor private.

Raiffeisen Bank sustine dezvoltarea sustenabila a comunitatilor locale, cat si a fundatiilor comunitare, contribuind astfel la o societate responsabila in care oamenii si comunitatile reusesc sa contribuie la bunastarea lor. Raiffeisen Bank investeste constant in domenii precum protectia mediului, arta si cultura, educatie si tineret, social, sport, sanatate prin parteneriate cu organizatii active, acordarea de finantari si un dialog permanent cu actorii comunitari.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.