11 motive ca să vizitezi Clujul

7

Te invităm să citești un articol ca o invitație la călătorie în Cluj, poate cel mai frumos oraș din țară. Descoperă cele 11 argumente, 11 motive pentru a vizita Clujul!  

Articol scris de Florin Roșoga, invitatul nostru pentru rubrica Dreptul la Cuvant.  

 —

Clujul este orașul meu de suflet, orașul în care am copilărit, am fost adolescent, student și unde am trăit fiecare clipă importantă din viața mea. Îmi amintesc prin anii ’80 cum copilăream printre macaralele și camioanele care cosntruiau blocuri și ridicau cartiere întregi.

Cluj-Napoca este însă azi mai mult de atât, la fel ca multe alte orașe din Transilvania și România. Este un oraș cosmopolit, un mix de evenimente, locuri și trăiri cu farmecul lor aparte.

Așa că m-am gândit să adun câteva motive pentru care eu recomand să vizitezi Clujul. 

Siebenbürgen

Clujul estealături de Bistrița, Sibiu, Brașov, Sebeș, Mediaș și Sighișoara, una dintre cele 7 cetăți medievale săsești care au dat numele german al Transilvaniei („Siebenbürgen” = „Șapte Cetăți”). Prima utilizare a denumirii apare în 1296.

Localitatea apare menționată mult înainte, prima oară din anul 108 pe miliarul de la Aiton de ani și primește statutul de oraș în 1316. Asta înseamnă aproape 2.000 de ani de atestare.

Matei Corvin

E totodată orașul în care s-a născut Matei Corvin, considerat de mulți istorici cel mai mare rege al Regatului Ungariei. Casa în care s-a născut Matei poate fi vizitată și astăzi.

Evenimente

Organizează o serie de evenimente culturale de renume național sau internațional. Printre acestea se numără TIFF, Comedy Cluj, Transilvania Jazz Festival sau Toamna Muzicală Clujeană.

Fenomenul OZN

Pădurea Baciu, respectiv pădurea Hoia, ambele locuri de agrement la marginea orașului sunt locuri vizitate de numeroloși pasionați ai fenomenelor paranormale, după ce au apărut mai multe fotografii cu OZN-uri în zonă. Până acum nimeni nu a reușit să aibă o întâlnire directă cu reprezentanții speciilor galactice care vin aici la picnic, dar merită să încerci. Dacă subiectul și se pare interesant citește mai mult aici.

Muzee celebre

Deține unele dintre cele mai apreciate muzee din România: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul de Artă (Palatul Banffy), respectiv Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Personalități clujene

Istoria Clujului este strâns legată de personalități precum Metei Corvin, fondatorul religiei unitariene Francisc David, lingvistul Ioan Bob, savantul și pedagogul Samuel Brassai, istoricul Gheorghe Barițiu, speologul Emil Racoviță, cardinalul Iuliu Hossu, politicianul Ion Rațiu, doctorul Iuliu Hațieganu, politicianul Iuliu Maniu, compozitorul Sigismund Toduță, lingvistul Yehoshua Blau, actorul Florin Piersic, baschetbalistul Gheorghe Mureșan și alții. Mai multe despre personalitățile și istoria Clujului aici sau aici.

Capitala provinciei

De-a lungul istoriei sale a fost pentru perioade de timp capitala Daciei Porolissensis, respectiv a Principatului Transilvaniei. După Ausgleich-ul din 1867, Clujul devine al doilea oraș ca mărime din Regatul Ungariei, devansat doar de capitala Budapesta.

Universitatea Babeș-Bolyai

Este sediul central al Universității Babeș-Bolyai, cea mai mare universitate din România după numărul de studenți și una dintre universitățile de top românești.

Istoria văzută la Cluj

Deține unele dintre cele mai frumoase palate, biserici și castele din România: Palatul Banffy, Biserica Calvaria, Casa Matei Corvin, Biserica Sfântul Mihail, Biserica Franciscană, Biserica Reformată de pe Ulița Lupilor, Palatul Berde, Palatul Jósika, Palatul Széki, Palatul Toldalagi-Korda, Palatul Wass.

În apropierea orașului pot fi văzute Castelul Banffy de la Bonțida, Castelul Kornis din Mănăstirea, Castelul Kemény-Bánffy din Luncani, Castelul Mikes din Săvădisla, Castelul Bánffy de la Răscruci ș.a.

Mai merită să dai o fugă și pe la

În Cluj mai poate fi vizitată Gradina Botanica, Cetățuia Habsburgă, Cluj Arena sau Cimitirul Hajongard. O listă completă a locurilor de vizitat din Cluj și împrejurimi găsești aici și aici.

Pentru papilele gustative pretențioase

Este locul de unde a apărut celebra „varză a la Cluj”. Destul de evident, după nume 🙂

Fotbal de prima clasă

Clujul este locul unde își are sediul CFR Cluj și Universitatea Cluj două echipe rivale de fotbal care atât de-a lungul istoriei, cât și în ultimii ani au marcat istoria sportivă a României. Acum, în toamnă sunt așteptate la Cluj echipe precum Manchester United sau Galatasaray.

Lista este probabil mult mai lungă și mi-ar plăcea să o completezi. Ce zici? De ce crezi tu că ar trebui vizitat Clujul? Lasă un comentariu mai jos cu motivele pentru care crezi tu că ar trebui vizitat orașul de la poalele Feleacului.

———————————————————————————————————————————————-

 Mulțumim Florin pentru articol! 

Citește mai multe postări scrise de Florin Roşoga pe florinrosoga.ro, inclusiv cele mai populare despre filme motivaţionale sau carti de dezvoltare personala.

 

 —

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

7 comentarii

 1. avatar

  Articolul de mai sus este o iniţiativă binevenită pentru a promova valori culturale şi turistice, dar musai să precizăm că superficialitatea şi erorile privind datele menţionate strică valoarea articolului.

  1. Siebenbürgen. Este numele german al Transilvaniei adaptat la realităţile medievale (fortificarea oraşelor), originalul fiind „Überwald”, menţionat în această formă în nenumărate documente din sec. XIII-XIV.
  2. Prima atestare documentară a Clujului (cu această denumire) este din sec. XII-XIII.(clusiensis – 1177, de castro Clus – 1213, Kulusuar – 1257). Borna militară descoperită la Aiton se referă la oraşul roman Napoca, care în afară de locaţie nu are nimic comun cu oraşul medieval Cluj. (Nu se preia numele, ci se foloseşte un alt toponim latinesc, „clus”, adică incercuit.)
  3. Casa natală a regelui Matia Corvin (Matia din Mathias, şi nu Matei din Mattheus, cum se foloseşte eronat) din păcate nu prea se poate vizita, fiind un sediu de universitate.
  4. Ioan Bob nu a fost lingvist, ci un episcop greco-catolic de prestigiu, promotorul Şcolii Ardelene, autor al unui „Dictionariu romanesc, lateinesc si ungaresc”.
  5. Sámuel Brassai nu a fost principe, ci un citadin clujean de rând, savant şi cărturar maghiar poliglot, pedagog de prestigiu care cerceta şi publica în diferite materii şi limbi.
  6. Viaţa şi activitatea istoricului George Bariţ (Gheorghe Bariţiu), întemeietorul presei româneşti din Transilvania nu se leagă de Cluj (- a făcut doar câţiva ani de şcoală aici), ci de Sibiu, Braşov, Blaj şi Bucureşti.

 2. avatar

  Robert, multumesc pentru observatii.
  1. Nu am inteles intru-totul legatura. „Siebenbürgen” este denumirea folosita multa vreme pentru aceasta regiune. Au existat si alte denumiri cum ar fi „Septum urbium” (1241), „Septem Castrorum” (1242), „Septemcastris” (1285), „Terra ultrasilvana” sau „terra ultra silvam”. Din ultimele doua ar putea sa fi derivat de altfel Transilvania (tara de peste pădure), aceeasi „Uberwald” de care vorbeai. In limba germana a ramas insa mai cunoscuta drept „Siebenbürgen”, inclusiv Astazi. Nu cred ca acesta e locul potrivit pt a discuta etimologia denumirii germane sau romanesti a Transilvaniei.
  2. Borna de la Aiton mentioneaza localitatea care a existat pe locul actualului Cluj, app. in 108 (textul de mai sus este „Localitatea apare menționată mult înainte, prima oară din anul 108”) si se refera la „localitatea” care a existat pe locul actualului Cluj. Mie mi se pare OK, nu era vorba de prima atestare a denumirii „Cluj”, care apare mult mai tarziu prin Clusiensis, Castrum Clus s.a. ci de cea a localitatii de pe acest loc.
  3. Intr-adevar numele corect este Matia Corvin. Am preferat Matei Corvin pt ca este mult mai cunoscut astazi, iar numele Matia ar fi indus in eroare. Chiar daca istoric il cheama Matia, scopul acestui articol e sa promoveze Cluj-Napoca, iar nu sa fie un tratat de istorie (ca o parere personala mi-ar placea ca intr-o zi Matia Corvin sa fie numele folosit uzual). Casa in care s-a nascut el este universitate si poate fi vizitata in grupuri organizate. Lucru care se intampla si in prezent, inclusiv cu turisti straini. In special din Ungaria.
  4. Ioan Bob a fost episcop, preot, lingvist si teolog. A publicat mai multe lucrari printre care si „Dictionariu romanesc, lateinesc si ungaresc” la Cluj (prin 1822), el fiind de altfel autorul lucrarii. Contributia sa ca lingvist nu cred ca poate fi pusa la indoiala, la fel ca cea de episcop sau promotor al Scolii Ardelene. El a si inainta CUrtii de la Viena cel de-al doilea Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae.
  5. Samuel Brassai nu a fost, intr-adevar principe, ci savant, pedagog, lingvist, director al Muzeului Ardelenesc si membru onorific al Academiei de la Budapesta. Nu as zice ca a fost chiar un cetatean obisnuit, a avut meritele si contributiile sale. O sa corectez legat de originea sa nobiliara, la editare am gresit 🙂
  6. Barițiu s-a nascut în apropiere de Cluj – la Jucu – a studiat la Cluj, iar activitatea sa ulterioară a avut de-a face cu Clujul, la fel cum a avut de-a face cu alte orase precum Blajul, Sibiul, etc. Desigur este discutabil ce inseamna personalitate a unui oras si cat ar fi trebuit sa contribuie la istoria si viata Clujul ca sa-l consideram si personalitate a Clujului. Dar as lasa aceasta discutie pt specialisti.

 3. Pingback: Despre Cluj si de ce sa-l vizitezi. Un guest-post pe Romania Pozitiva

 4. Pingback: Anonim

 5. Pingback: Privind inainte inspre 2013 - Florin Rosoga

 6. Pingback: Şi optimismul se învaţă! Interviu cu Florin Ghindă – trainer şi co-fondator RomaniaPozitiva.ro | Zâmbet şi sănătate

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.