Lansare proiect și #DialogInclusiv despre accesul la educație în pandemie

0

Go Free- Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile în parteneriat cu GAL Someș-Nadăș lansează pe 25 noiembrie, ora 17:00, proiectul „Dialog Inclusiv – conectăm politicile de tineret la nevoile tinerilor cu oportunități reduse”, implementat cu sprijinul financiar al programului Erasmus Plus. Evenimentul va fi transmis LIVE pe pagina de Facebook @asociatiagofreecluj și aici.

În cadrul evenimentului este deschis și primul #DialogInclusiv despre accesul la educație în pandemie, alături de persoane care lucrează direct cu tineri și autorități publice, fie din rolul de profesoară, directoare de școală în rural, lucrători de tineret, reprezentanți ai mediului ONG sau organizatori comunitari. Printre invitați se numără Mihaela Griga Anghelescu, Mihai Panțiru și Daniela Tütös.

Pandemia nu a venit cu multe surprize pentru cei care lucrau deja la firul ierbii cu tineri, și care cunoșteau destul de bine provocările comunităților vulnerabile rurale ori urbane. Însă a adâncit problemele cu care se confruntă anumite categorii de tineri.

„Experiența de lucru la firul ierbii cu tineri din orașe și sate ne-a determinat să pornim acest proces structurat în mai multe etape, prin care să aflăm care sunt nevoile reale, actuale, ale tinerilor cu oportunități reduse sau din grupuri vulnerabile din județul Cluj. Iar pe de altă parte, ne dorim să inițiem un dialog cu autoritățile publice pentru a comunica provocările tinerilor și a găsi soluții inclusive, care să sprijine tinerii în dezvoltarea lor. Este important, de asemenea, ca tinerii să nu mai rămână în afara sferei unde se iau mereu deciziile de către adulți, de multe ori fără să fie consultați. Cu atât mai mult în contextul creat de pandemie, care a adus schimbări radicale în viețile tinerilor.” (Andra Camelia Cordoș, Coordonator proiect).

Când vorbim despre tinerii din comunități vulnerabile sau cu oportunități reduse ne gândim la tineri care se află într-o situație de dezavantaj și se confruntă cu diverse dificultăți: „Putem să-i menționăm aici și pe studenții care ajuns să locuiască în spații aglomerate sau se confruntă cu probleme financiare, pe tinerii care sunt victime ale discriminării, tinerii din zone rurale, unde facilitățile de care dispun sunt puține ori din zone urbane cu probleme, tineri cu dizabilități sau pe toți tinerii care au fost afectați în ultimul an de pandemie, cu riscuri pentru sănătatea lor mintală și emoțională. Din păcate, tinerii din România se pot regăsi cu ușurință în vreuna sau mai multe din situțiile de mai sus, chiar dacă, de multe ori, poate nici nu conștientizează că și ei se află într-o situație vulnerabilă.” (Andra Camelia Cordoș).

Activitățile principale ale proiectului sunt dedicate tinerilor cu vârste între 14-30 ani, unele fiind adresate elevilor de generală, liceu sau studenți, tineri angajați sau fără un loc de muncă etc, din mediul urban sau rural, din județul Cluj. Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile în articolul publicat pe site-ul Asociației Go Free aici și vor fi prezentate în cadrul evenimentului de lansare.

Despre autor

avatar

Go Free este o redacție independentă de tineri, din Cluj-Napoca, care promovează jurnalismul cetățenesc ca metodă de implicare în comunitate. Revista Go Free este o publicație online în care sunt abordate subiecte precum activism civic, democrație participativă, multiculturalism, educație nonformală, drepturile omului, bună guvernare.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.