Cum își pot maximiza tinerii din România șansele la un job bine plătit

0

84% dintre români nu au absolvit studii superioare. Tinerii fără facultate riscă să nu își mai găsească locuri de muncă bine plătite.

Cea mai mare rată de angajabilitate este în rândul absolvenților de studii superioare.

În 2022, la nivelul Uniunii Europene, rata de angajabilitate pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani care au absolvit studii de licență, masterat sau doctorat a fost de 86%, mult mai mare decât rata pentru cei care au completat doar un nivel scăzut de educație, care a fost de 57.2%, conform unui Raport Eurostat 2022

În plus, datele Institutului Național de Statistică arată că în anul 2022 rata șomajului crește considerabil în România pentru persoanele cu studii medii și mici (14.2%, respectiv 5.2%). Rata şomajului a fost de doar 1.7% în cazul persoanelor cu studii superioare.

Cum își pot maximiza tinerii din România șansele la un job bine plătit

În momentul de față, doar 16% din totalul populației României este absolventă de studii superioare (conform Institutului Național de Statistică). În medie, veniturile unui absolvent de licență și masterat sunt cu 54% mai mari decât ale angajaților care au absolvit doar liceul, arată o analiză realizată de OECD în 2020. Principalele motive pentru care aceștia nu urmează o facultate sunt lipsa resurselor financiare, orientarea spre cursuri de calificare care să le asigure o meserie imediată, accesibilitatea limitată la instituții superioare de învățământ în unele regiuni ale țării, percepția asupra faptului că diploma universitară nu este esențială.

Programe de licență și masterat adaptate nevoilor pieței de muncă

Pe 16 și 17 martie, la Sala Palatului din București, elevii și studenții sunt așteptați la cea de-a 32-a ediție IUF – The International University Fair, cel mai mare eveniment educațional internațional din Europa de Sud-Est.

Organizatorii aduc în fața participanților universități din 12+ țări și informații despre programe de studiu moderne, aplicabile în piața muncii și adaptate la nevoile tinerilor și ale angajatorilor din diverse domenii. Elevii și studenții află direct de la reprezentanții universităților cum pot beneficia de costuri minime de școlarizare și trai în țările cu cele mai mari rate de angajabilitate precum:

  • Olanda – Taxa de școlarizare poate fi acoperită integral printr-un împrumut guvernamental, care este rambursat doar după absolvire, în funcție de veniturile absolventului. Rata de angajabilitate este printre cele mai mari din Europa (92.9%).

  • Germania – Studenții din UE pot beneficia de Bursa DAAD pentru a acoperi costurile de școlarizare, chirie, asigurare medicală. Rata de angajabilitate este de 92.2%.

  • Belgia – Taxa de școlarizare este una redusă și variază între 800 și 1.000 EUR, iar costurile de cazare pot fi chiar și de 250 EUR în campusurile universitare. Rata de angajabilitate este de 82.9%. 

În plus, la IUF – The International University Fair, vizitatorii beneficiază și de:

  • Discuții 1-la-1 cu reprezentanții universităților din străinătate și din țară despre programe de studiu, burse, surse de finanțare, viața în campus, surse de venit;

  • Consiliere educațională și consultanță vocațională gratuite în timpul evenimentului pentru a-i ajuta pe participanți să aleagă ce își doresc să facă mai departe atât în mediul educațional, cât și profesional;

  • Ateliere practice și sesiuni de discuții despre interviul de angajare, alegerea programului de studiu, gestionarea emoțiilor pentru a-i ajuta pe tineri în următorii pași pe care îi vor avea de parcurs;

  • Experiența directă a studenților de la cele mai căutate facultăți din București și Timișoara, cu care vor putea discuta la standul Triliada.

IUF- The International University Fair este cel mai important eveniment educațional pentru tinerii până în 25 de ani din România și nu numai. Anual, peste 20.000 de elevi, studenți, profesori și părinți participă pentru a afla direct de la reprezentanții acreditați ai universităților informații despre programele de studiu disponibile în România și în străinătate, burse, surse de finanțare, oportunități de angajare. 

În luna martie vor fi organizate 2 ediții IUF – The International University Fair. În București, la Sala Palatului, pe 16-17 martie și în Timișoara, pe 19 martie, la Timișoara Convention Center.

Pentru a participa la eveniment, cei interesați vor completa un formular de înregistrare în site-ul evenimentului și vor achita o taxă de 10 lei la intrarea în locație. 

Despre Grupul EDUCATIVA

EDUCATIVA este un grup de organizații non-guvernamentale și companii care dezvoltă produse și servicii educaționale care ajută tinerii români în identificarea și fructificarea oportunităților de dezvoltare personală. Printre programele EDUCATIVA se numără serviciul de consiliere educațională și vocațională EDMUNDO, serviciul de recrutare Reviro și platforma centralizata de înscriere la universități din Romania, AdmitereOnline.ro.

Despre autor

avatar

EDUCATIVA este un grup de întreprinderi sociale (organizații non-guvernamentale și companii) ce oferă tinerilor români oportunități de dezvoltare personală și profesională printr-o gamă largă de proiecte și servicii educaționale. Principalele proiecte marca EDUCATIVA sunt: RIUF – Romanian International University Fair, cel mai mare târg de universităţi din România; EDMUNDO – serviciul gratuit de consiliere pentru studii în străinătate; UNIVERSALIO – serviciu de consiliere pentru orice universitate din lume în limba engleză, franceză și germană; REVIRO– oferă oportunități de carieră interesante și atractive tinerilor români cu experiență academică și/sau profesională în străinătate.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.