Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Acces la hrană sănătoasă pentru tot mai mulți timișoreni. AFLĂ despre ASAT!

0

Parteneriatele locale ASAT de solidaritate pentru acces la hrană sănătoasă își cresc rândurile în Timișoara.

Joi, 13 februarie, începând cu ora 19 are loc în ceainăria Librăriei Cărturești de pe strada Mercy o nouă prezentare a parteneriatelor ASAT disponibile în Timișoara pentru anul 2014.

asat 2014

Sunt invitați timișorenii interesați să își asigure o sursă sigură pentru hrană, sub forma unui coș săptămânal cu o mare diversitate de legume cultivate natural, la care se pot adăuga o gamă largă de produse complementare din gospodăriile țărănești de proximitate.

Prezentarea va fi susținută de Mihaela Vețan, inițiatoarea sistemului ASAT în România, împreună cu alți asatieni din diverse parteneriate din ASAT Timișoara.

asat romania 2014ASAT – Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești – este numele sub care se dezvoltă din 2008 parteneriatele locale de solidaritate între mici producători agricoli adepți ai agriculturii naturale și grupuri de consumatori ce înțeleg importanța micilor gospodării agricole pentru asigurarea unei hrane sănătoase și accesibile.

Primul parteneriat ASAT a fost lansat în Timișoara în 2008, de atunci fiind susținute alte parteneriate în diverse regiuni ale țării, prin implicarea voluntară a unor membri activi ai grupurilor de consumatori și alți dinamizatori.

În 2013 parteneriatele ASAT cu coșuri de legume netratate chimic au ajuns la 4 în Timișoara, la care se adaugă alte parteneriate pentru produse complementare, de la produse lactate și brânzeturi, ouă, carne, până la miere, fructe, gemuri și murături, toate obținute cu respectarea unor principii de agricultură naturală. În 2014, aceste parteneriate s-au dezvoltat și majoritatea și-au crescut capacitatea de asociere, astfel că noi familii de timișoreni se pot înscrie într-un parteneriat direct și solidar cu un mic producător agricol, fie pentru coșul de legume, fie pentru produse complementare.

Hrană sănătoasă direct de la țărani este sloganul sub care sunt promovate parteneriatele ASAT între grupuri de consumatori și mici producători agricoli, care livrează celor dintâi coșuri de legume și produse alimentare pe durata unui sezon de 8 luni. Parteneriatele ASAT sunt disponibile în Timișoara, Arad, Oradea, Cluj, Odorheiu Secuiesc și București.

Informații suplimentare găsiți pe pagina www.asatromania.ro sau pe pagina de FaceBook, www.facebook.com/AsociatiaASAT.

 

Ce este un parteneriat ASAT?

Parteneriatul local de solidaritate între micii producători agricoli și consumatori este un angajament reciproc în care oamenii beneficiază în mod egal şi integral de recolta de pe o anumită suprafață cultivată de agricultor.

Un angajament din partea unui grup de cetățeni pentru a susține o gospodărie agricolă printr-o retribuire echitabilă și corectă a muncii legumicultorului, care garantează o producție naturală sau organică.

O formă de cooperare între consumatori și mici producători agricoli în vederea asigurării accesului la hrană sănătoasă produsă local.

Cum se realizează parteneriatul?

Mai multe familii de consumatori din oraș se înțeleg cu un mic producător agricol de proximitate să achite un preț echitabil pentru un coș săptămânal de produse locale (legume, fructe, ouă, lapte ș.a.), pe care îl ridică regulat pe durata unui întreg sezon (de obicei săptămânal, timp de 8 luni pe an).

Înțelegerea se face de regulă la sfârșitul toamnei și vizează sezonul următor. Pentru a crește autonomia micului producător și a ține costurile sub control, grupul de consumatori plătește în avans o parte din abonament, iar cu banii astfel strânși agricultorul acoperă costurile pregătirii producţiei din anul următor.

Prețul unui abonament se construiește pe baza unui calcul transparent și are în vedere o retribuție echitabilă pentru munca micului producător agricol. Acest preț nu este obținut prin corelaţie cu piața, ci reflectă costurile reale implicate de agricultura naturală. Prin urmare, prețul unui abonament anual este fix, iar producția variază în funcție de factori specifici agriculturii naturale.

Coșul de legume

Conținutul coșului de legume ține cont de specificul climateric și cultural al fiecărei regiuni. Produsele din coş sunt de o mare diversitate, reflectând astfel nevoile unei alimentații echilibrate și sănătoase.

În fiecare an, cantitatea legumelor livrate poate varia față de cea preconizată, în funcţie de condiţiile meteorologice. În fiecare sezon, surplusul realizat în parteneriatele ASAT se împarte în mod egal între familiile de consumatori, fără nici un cost suplimentar.

Consumatorii din parteneriatele ASAT beneficiază de legume de calitate ridicată, produse în condiţii controlabile și într-un proces de cultivare transparent, susţinând totodată un mic producător local.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.