Lungmetrajul documentar de debut al regizoarei Ruxandra Gubernat, VIS.VIAȚĂ (Imaginary Youth), va avea încă o avanpremieră în cadrul Festivalului Internaţional de Film Independent „Anonimul” din localitatea Sfântu Gheorghe din Delta Dunării, în data de 15 august, la ora 12:15.
Gândit și realizat ca un exercițiu de înțelegere a realităților adolescenței, filmul este un documentar observațional care urmărește timp de 4 ani trei protagoniști din medii sociale diferite, aflați la vârsta primelor decizii importante: Una – o actriță, Habet – un trapper și Ștefania – o activistă de mediu. Între dileme legate de viitor și planuri, drame și posibilități aparent infinite, cei trei adolescenți deschid o ușă spre o lume de oameni suficient de mari pentru a fi responsabili pentru deciziile lor dar nu mereu îndeajuns de mari pentru a fi luați și în serios.
„Sunt foarte multe lucruri noi, suntem o generație cu lipsuri și nevoi cât mai diferite, într-o societate care constant ne spune că o să înțelegem lucrurile când creștem mai mari. Dar de ce nu este validă opinia mea și la fel de importantă ca cea a unei persoane mai mari ca mine?
De ce trăim într-un sistem care investește prea puține fonduri în noi (de la educație, la activități extracuriculare, cultură și așa mai departe), dar are totuși așteptarea ca noi să fim generația care salvează țara? De ce ni se pună în cârcă o datorie așa mare când sunt atâtea alte persoane în jur ce ne pot ajuta și putem face asta împreună?”, spune Ștefania într-un interviu.
Subiectele filmului includ presiunea socială de a reuși, așteptările proprii și temerile de eșec, de la dorința de a emigra, la sănătatea mintală/anxietatea cu care se confruntă adolescenții, la probleme de familie, consum de droguri sau impactul și consecințele Covidului asupra tinerilor.
„Cred că mulți tineri se pun pe locul doi pentru a se alinia la cerințele din exterior și rămân cu impresia că timpul trece pe lângă ei, că nu au destul timp pentru sine. Mi s-ar părea ideal să renunțăm cu toții la ideea că „a reuși” în viață e echivalent cu a presta la nivel academic sau profesional. Mulți tineri trec dintr-o etapă academică în altă, intră în câmpul muncii și tot neîmpliniți se simt.