Turneul cameral Seri de Sonate susținut de clarinetistul Petru Pane şi pianista Oxana Corjos continuă la Viena și Berlin

0

După recitalul susținut la Atena, muzicienii Petru Pane şi Oxana Corjos vor continua turneul cameral internațional Seri de Sonate în alte două capitale europene, Viena și Berlin.

Câteva dintre cele mai cunoscute sonate pentru clarinet şi pian vor fi ascultate joi, 27 aprilie, de la ora 19:00, la Rumänisches Kulturinstitut Viena, Argentinierstraße 39, iar duminică, 30 aprilie, de la ora 20:00, la Konzerthaus din Berlin.

Oxana Corjos este pianistă concertistă cu o amplă activitate în România şi în Europa, iar tânărul clarinetist Petru Pane, în vârstă de doar 18 ani, deţine deja nu mai puţin de 15 premii naţionale şi internaţionale.

Programul turneului Seri de sonate conține câteva dintre cele mai cunoscute lucrări de gen dedicate acestui instrument, prima fiind J. Brahms – Sonata pentru clarinet și pian op. 120 nr. 2, ultima lucrare a lui Brahms în genul muzicii de cameră. F. Poulenc – Sonata pentru clarinet și pian, asemenea Sonatei de Brahms, a fost scrisă la finalul vieții compozitorului, fiind dedicată lui Arthur Honegger şi comandată de clarinetistul Benny Goodman, care a prezentat-o în primă audiție la Carnegie Hall, alături de Leonard Bernstein în ipostaza de pianist, la doar câteva luni de la moartea subită a lui Poulenc, în ianuarie 1963.

Alături de binecunoscutele sonate pentru clarinet şi pian de Brahms şi Poulenc, recitalul conţine ca piesă centrală Sonata pentru clarinet solo de Tiberiu Olah inspirată de celebra sculptură a lui Brâncuşi “Pasărea măiastră”. Considerată una dintre cele mai reușite lucrări scrise vreodată pentru acest instrument, editată la nivel internaţional și făcând parte din repertoriul obligatoriu al unor prestigioase concursuri, Sonata lui Olah întruchipează metafora zborului, a desprinderii de terestru.

            După cele două concerte de la Viena și Berlin, Turneul cameral de primăvară Seri de sonate va ajunge la Ateneul Român din București, marți, 9 mai, de la ora 19:00, alături de clarinetistul Petru Pane evoluând pianistul Andrei Licareţ.

https://www.konzerthaus.de/de/programm/sonatenabend/9039

https://tickets.konzerthaus.de/eventim.webshop/webticket/seatmap?eventId=13558&uz=20%3A00&spst=2&da=30.04.2023

Oxana Corjos, discipolă a maestrului Dan Grigore, este printre puținii muzicieni români afirmați după 1990 cu o activitate concertistică de anvergură și un repertoriu impresionant, fiind apreciată, în mod special, pentru interpretarea celor două concerte de Brahms. „În mâinile ei, concertul pentru pian al lui Brahms era solid, inteligibil, strălucitor, multicolor și nu părea decât ușor de cântat” (Gabriela Kulcsár, Szabadság, 8 octombrie 2014).

A apărut în numeroase emisiuni de radio și televiziune și a realizat înregistrări speciale pentru Radiodifuziunea Română, unele dintre ele fiind preluate de Radiodifuziunea din Bruxelles. A susținut concerte alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra de Cameră și Orchestra Națională Radio, Orchestra Română de Tineret, precum și cu cele mai reprezentative orchestre filarmonice din țară. A realizat turnee în Elveția, Spania, Italia, Macedonia, Republica Moldova, concertând în săli de prestigiu precum Tonhalle, Auditorium Parco della Musica, Palau de la Música. Totodată, a fost invitată să concerteze în festivalurile „Toamna Muzicală Clujeană”, „Gustav Mahler”, „Alto Adige” și a susținut recitaluri organizate de ICR la Londra, Berlin, Chișinău. Oxana Corjos a lansat recent un CD Eurostar cu cel de-al doilea concert pentru pian al lui Brahms, interpretat cu Orchestra Filarmonicii George Enescu sub conducerea lui Cristian Mandeal.

În paralel cu activitatea concertistică, Oxana Corjos predă la Universitatea Națională de Muzică București.

Petru Pane este unul dintre cei mai reprezentativi tineri muzicieni ai generației sale. La numai 18 ani, a câștigat peste 15 Premii I la concursuri naționale și internaționale și a cântat în postură solistică alături de 9 Orchestre Filarmonice de Stat. În prezent, este elev în clasa a XII-a la Colegiul Național de Muzică „George Enescu”.

A debutat ca solist la vârsta de 14 ani, alături de Orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, sub bagheta lui Ovidiu Bălan. De atunci și până în prezent a fost invitat alături de orchestre precum Orchestra Națională de Cameră Chișinău, Filarmonica de Stat Sibiu sau Filarmonica de Stat Târgu Mureș etc. și a susținut recitaluri la Londra (Sala „George Enescu”), Berlin (Sala de Concerte a Ambasadei Române), București (Sala Mare a Universității Naționale de Muzică), Brașov (Sala „Patria” a Filarmonicii din Brașov) etc.

De asemenea, Petru Pane este protagonist al Turneului Național „O harpă de poveste”, inițiat în 2020 împreună cu harpista Maria Bîldea și pianista Oxana Corjos, turneu reiterat în 2021 şi 2022, alături de harpista Adriana Cazacu.

Activitatea sa interpretativă s-a extins din momentul în care a câștigat audiția pentru partida de clarinet din cadrul Orchestrei Române de Tineret, devenind, la numai 16 ani, cel mai tânăr suflător din istoricul orchestrei. A cântat sub bagheta lui Cristian Mandeal, în Festivalul „George Enescu” (Sala Palatului, 2021) și a lui Gabriel Bebeşelea la Elbphilharmonie Hamburg (Festivalul Schleswig-Holstein, 2022).

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.