Rezidenta Tescani 2022, curator Maria Bilasevschi, organizator Ovidiu Ungureanu

0

Ediția 2022 a Rezidenței Internaționale de la Tescani, ce a dăinuit prin valoarea intrinsecă a manifestului artistic scris, an de an, de către artiștii invitați, desigur, a ajuns la final. Tescaniul ca simbol al unei matrici culturale vii, în perpetuă dezvoltare și integrare a fenomenului artistic actual, a fost și în acest an un proces decantat calitativ, o sinteză prin culoare și formă, situat în afara timpului mundan, cu acel puls de autenticitate și diversitate vital artelor actuale.   

default

Cei 23 de artiști, Ilie Boca, Mihai Chiuaru, Dionis Pușcuță, Dumitru Bolboceanu, Gabriela Culic, Valeriu Șușnea, Diana Brăescu, Gheorghe Zărnescu, Laurenșiu Mogoșanu, Sorin Otînjac, Cladiu Ciobanu, Ovidiu Ionescu, Florin Șuțu, Ilie Chioibaș, Dumitru Macovei, Luminița Radu, Alexandru Macovei, Mariana Constantinescu, Bianca Rotaru, Elena Lupașcu, Aknay János, Ovidiu Ungureanu, Ammar Alnahas, vor oferi prin expozițiile itinerante rara ocazie de a savura un alt tip de sensibilitate, conceptualizare, reinventare a cadrelor ce definesc arta. Un atelier versatil, lucrările realizate în tabăra de la Tescani aduc în prim nu numai propriile explorări, ci diferitele tendinţe ale artelor contemporane din toate părțile ţării. De la peisajul apropiat al naturii, la peisajul mental sau sufletesc al artiştilor, această ediție încorporează elemente-simbol sau manifeste, fără asumarea implicită a unui program estetic sau conceptual uniformizant. Tabăra din acest an se particularizează printr-un discurs angrenat în actualitate, antrenând multiple sensuri şi reacţii în decodificarea lucrărilor, lucrări pe care vă invităm să le parcugeți pe ritmurile Trioului Boema, ori pe cele ale propriei structuri umane. 

De notat și vizitat expoziția sculptorului Laurențiu Mogoșanu în capela Rosetteștilor din curtea conacului și galeria „Ilie Boca” de la parterul Merariei, gândită de organizatorul rezidenței, Ovidiu Ungureanu. Portretele iconografice ale serafimilor, esenţializate şi lăsate ca sensul şi nu imaginea să evoce sacrul, redefinesc în termenii spiritualităţii universale valorile şi semnificaţiile cunoaşterii religiosului, traiectoria fiind cea a “interiorului” înspre exterior.

curator, Maria Bilașevski

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.