Întâlnire cu scriitorul Radu Paraschivescu despre cel mai recent roman al său, „Podul Diavolului”

0

Aletheea9

Întâlnire cu scriitorul Radu Paraschivescu

despre cel mai recent roman al său, Podul Diavolului

Sâmbătă, 28 ianuarie 2023, începând cu ora 11:00, la Școala Privată Aletheea (Drumul Piscul Moșului nr. 10, Sector 1), vom discuta împreună cu scriitorul Radu Paraschivescu despre cel mai recent roman al său, „Podul Diavolului”. Vom folosi simbolul podului ca pretext pentru povești despre legături între oameni, despre treceri peste ape sau peste timp.

Forța de seducție pe care o degajă podul ține și de riscul căruia i se expune omul care se încumetă să-l străbată. Așa a fost de când s-a construit primul pod al lumii, așa e și astăzi. Mersul pe pod livrează de multe ori frisoane, transpirație și senzații tari – a se vedea deplasările pe podurile sau pasajele pietonale cu stabilitate relativă, când balansul face parte din joc și din ecuația adrenalinei.”

Radu Paraschivescu, „Podul Diavolului

Să fie oare adevărat că Pont Valentré – renumitul pod din Franța a cărui construcție a durat 70 de ani – stă sub un blestem iscat din încălcarea pactului cu diavolul?

RADU PARASCHIVESCU (n. 1960, Bucureşti) trăieşte în Balta Albă şi se visează la Roma. E mefient faţă de avioane, reptile şi sfaturile medicilor. Croieşte articole pentru ziare şi reviste, traduce romane, se ocupă cu hermeneutica ofsaidului în emisiuni de analiză fotbalistică şi – mai rar decât i-ar plăcea – scrie cărţi. Are câţiva prieteni francezi de nădejde (Millefeuilles, Plaisir Sucré, Macaron etc.), fără să-şi fi trădat prima iubită: ciocolata de casă. Se îmbată cu vocea lui David Gilmour şi chitara lui Mark Knopfler. Se îndrăgosteşte repede şi-i trece greu. Detestă clişeele, laptele şi broccoli. A scris despre nesimţiţi, Inès de Castro, Maradona şi Caravaggio.

Editura Humanitas

***

Aletheea9 este un proiect cultural care îşi propune să aducă împreună comunitatea de părinţi, profesori, prieteni ai Aletheea și oameni inspirați de cultură și educație.

Împreună cu invitaţi din afara şcolii (scriitori, artişti plastici, oameni de teatru şi film, muzicieni, personalităţi din domeniul ştiinţei etc.) ne propunem să generăm idei şi provocări, teme de reflecţie şi de dezbatere, să formulăm întrebări şi să căutăm împreună răspunsuri.

Obiectivele noastre sunt:

  • Prietenia”* dintre adulţi şi cultură ca model pentru copiii noştri.

  • Dezvoltarea „capitalului social”.**

  • Crearea unui model de implicare a şcolii în comunitate din perspectivă culturală.

  • Dezvoltarea unei reţele de microcomunităţi culturale, de educaţie alternativă complementara şcolilor.

  • Integrarea adulţilor (profesori, părinţi, alte profesii, instituţii, organizaţii etc.) în dezbaterea unor forme alternative de curriculum şi educaţie non-formală din perspectiva nevoilor secolului XXI.

* Prietenie = încredere, îndoială carteziană, interacţiune publică

** Capital social = un „set de valori informale împărtăşite de membri unui grup. Lubrifiantul care face grupurile să funcţioneze este încrederea.” (F. Fukuyama, Marea ruptură, 2011/The Great Disruption: Human Nature and the Reconstitution of Social Order, 2000)

Credem că o şcoală poate fi un hub cultural! Cum e posibil? Cu implicare, cu idei, cu perseverenţă, cu încrederea că pe termen mediu şi lung starea de spirit din şcoală şi din jurul ei va deveni una pozitivă pentru întrega comunitate de elevi, părinţi şi profesori.”, Mihai Stamatescu, Coordonator educațional ciclul gimnazial.

La fiecare eveniment ne dorim să susţinem, printr-o donaţie, o cauză culturală sau copii aflaţi în dificultate, să oferim suport pentru o situaţie medicală/socială.

Biletul de intrarepentru acest eveniment îl reprezintă o carte pentru copii, de apariție recentă. Toate cărțile pe care participanții le vor dona îi vor înveseli pe elevii Școlii Gimnaziale nr. 1, sat Tătărăni, județul Vaslui. Biblioteca școlii lor are mare nevoie de un aer proaspăt și de resurse noi care să îi încânte pe cei mici.

***

Școala Privată Aletheea a fost fondată în anul 2014 de Mona Mușat și este o instituție privată 100% românească.

Aletheea şi-a asumat o filosofie educațională proprie, deschisă şi permeabilă la schimbare, capabilă să pregătească elevii pentru adecvarea permanentă la modelele culturale ale viitorului. Şcoala a fost acreditată de Ministerul Educației și Cercetării şi a devenit, în 9 ani de funcționare, un adevărat motor al schimbării în educație.

Filosofia educațională Aletheea are la bază curriculum-ul naţional românesc şi a dezvoltat, în paradigma educaţională constructivistă, un sistem care oferă: opţiuni interactive (competenţe transferabile şi anticipative, conţinuturi transdisciplinare, deschidere către noi conţinuturi), o pedagogie orientată către (inter)acţiune şi un mediu educaţional care stabileşte constant conexiuni între învăţarea formală şi cea informală. La Aletheea, „învăţarea vizibilă” este tradusă în autonomia fiecărui copil de a-şi construi propriul design al schimbării în viața personală: emoțional, academic și moral.

Comunitatea Aletheea, formată din 340 de elevi, părinţii acestora și profesorii şcolii, este angajată – profesional şi social – în susţinerea şi dezvoltarea altor comunităţi şcolare din România prin furnizarea de know how educaţional, de resurse și instrumente de lucru la clasă, precum și prin acțiuni umanitare şi de voluntariat în școli din zone defavorizate ale țării.

Campusul școlar, construit de la zero în zona de nord a Bucureștiului, asigură Școlii Aletheea renumele uneia dintre cele mai frumoase școli din București. Clădirea şi toate facilităţile – sala de sport, spațiile exterioare și interioare generoase, mobilierul și echipamentele – au fost proiectate astfel încât să ofere copiilor o „stare de bine”.

Mai multe detalii despre Școala Aletheea regăsiți pe: www.aletheea.ro, precum și pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/aletheea/.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.