Concerte de pian într-o fostă închisoare comunistă, în mină, la castel, cinematograf, universitate. Rezervă-ți locul gratuit

0

Turneul de pian Classic Unlimited ajunge toamna aceasta în 11 orașe. Vezi programul concertelor și rezervă-ți gratuit locul.

11 locuri speciale din România vor fi în lunile septembrie și octombrie gazdele concertelor Classic Unlimited. Pianistul Bogdan Vaida duce muzica clasică în locuri mai puțin obișnuite pentru astfel de evenimente și ne ajută să descoperim poveștile din spatele capodoperelor.

Concertele vor avea loc în Sala de Apel de la Mina Petrila, Palatul Cultural din Blaj, Biserica Romano-Catolică din Roșia Montană, Topic Hub Sibiu; Castelul Castelul Rákóczi-Bánffy Kastély din Gilău, județul Cluj, Cinema Arta din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, Biserica și Claustrul Mănăstirii Franciscanilor din Gherla, Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighetu Marmației, Templul Mare Sinagoga din Rădăuți și Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani din Șaru Dornei, în județul Suceava.

În total, sunt așteptați peste 2.000 de spectatori. Accesul este gratuit, pe baza rezervării care se face online pe site-ul https://classicunlimited.ro/concerte/

Turneul din acest an are loc sub tema “In Harmony”. Publicul va explora alături de muzicieni și compozitori contemporani evoluția armoniei muzică – om – natură din baroc până în zilele noastre.

Despre cum muzica poate schimba comunități, cu Bach, Rameau, Liszt, Sibelius, Debussy, Enescu

Organizatorii turneului anunță că au ales ca scene ale concertelor orașe mici, comunități rurale și spații culturale reinventate, locuri unde ne putem inspira pentru a transforma lumea din jur, a reda zone industriale dezafectate comunității și a proteja natura și patrimoniul cultural.

Repertoriul concertelor din acest an este, pentru mine, unul dintre cele mai frumoase și mai pozitive din ultimii ani. Este ceva special să poți experimenta natura în viziunea unor mari compozitori, precum Bach, Rameau, Liszt, Sibelius, Debussy, Enescu, dar și prin ochii – sau mai bine zis urechile – a doi compozitori contemporani clujeni, Anamaria Meza și Ciprian Gabriel Pop. Abia aștept reîntâlnirea cu publicul, cu cei care au venit anii trecuți la concerte și sper să convingem cât mai mulți oameni care nu au mai fost să vină la concerte, să ne bucurăm împreună de muzică”, afirmă pianistul Bogdan Vaida, inițiatorul proiectului Classic Unlimited.

În cadrul concertelor, pianistul Bogdan Vaida va dezvălui și poveștile din spatele muzicii, precum și lucrurile care i-au inspirat pe compozitori să își scrie capodoperele. 

Inițiat de Bogdan Vaida în 2015, în Germania, sub denumirea Klassik Mittendrin (în traducere, muzica clasică în mijlocul nostru”), proiectul a demarat cu un concert de muzică clasică pentru pian într-un atelier de motociclete. Au urmat peste 30 de concerte în librării, sedii de companii, ateliere, fabrici, stații de epurare, cabinete veterinare și alte locuri în care se derulează viața de zi cu zi în Germania și Elveția. În 2017, proiectul a ajuns și în România, unde a fost primit extrem de bine. Formatul deschis și neconvențional al concertelor reușește să atragă tot mai multă lume spre muzica clasică.

Rezervările sunt oficial deschise și se pot face gratuit, în limita locurilor disponibile, pe site-ul https://classicunlimited.ro/concerte/

Turneul din acest an face parte din proiectul “Classic Unlimited – In Harmony”, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Cluj, România Pozitivă, Scena9.

Programul Turneului Classic Unlimited 2024

21 septembrie, ora 17.00 – Sala de Apel, Mina Petrila 

22 septembrie, ora 18.00 – Palatul Cultural Blaj

28 septembrie, ora 18.00 – Biserica Romano-Catolică Roșia Montană

29 septembrie, ora 19.00 – Topic HUB Sibiu

5 octombrie, ora 17.00 – Castelul Rákóczi-Bánffy Kastély din Gilău, județul Cluj

7 octombrie, ora 19.00 – Cinema Arta Cluj-Napoca

13 octombrie, ora 17.00 – Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” Târgu Mureș 

19 octombrie, ora 19.00 – Biserica și Claustrul Mănăstirii Franciscanilor Gherla

20 octombrie, ora 18.00 – Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei Sighetu Marmației 

25 octombrie, ora 19.00 – Templul Mare Sinagoga Rădăuți

26 octombrie, ora 17.00 – Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani, Șaru Dornei

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.