Innovators for Children, programul de accelerare dedicat dezvoltării și implementării soluțiilor tehnologice care îmbunătățesc viețile copiilor și tinerilor, anunță lansarea unei noi ediții. Acceleratorul caută startup-uri, inițiative și antreprenori sociali din România care dezvoltă, cu ajutorul tehnologiei, soluții pentru educația, sănătatea și bunăstarea copiilor și adolescenților cu vârsta între 0-18 ani. Participanții vor trece printr-un proces de accelerare de două luni pentru dezvoltarea, implementarea și scalarea soluțiilor lor. Înscrierile sunt deschise până la data de 4 august.
Innovators for Children oferă startup-urilor selectate în program oportunitatea de a beneficia de resurse valoroase, mentorat, consultanță, suport financiar și acces la o rețea de experți, parteneri și organizații relevante din domeniu. Proiectele finaliste vor avea șansa de a accesa o finanțare nerambursabilă și de a se bucura de o campanie de promovare media. Innovators for Children 2023 este organizat de Impact Hub Bucharest alături de partenerul său strategic BRD Groupe Société Générale.
„Innovators for Children este unul din cele mai longevive programe organizate de Impact Hub Bucharest. Viitorul nostru, ca societate, depinde în mare măsură și de capacitatea noastră de a oferi generațiilor noi cadrul potrivit pentru a crește. Pentru asta, Innovators for Children contribuie consecvent la îmbunătățirea calității vieților copiilor și tinerilor din România prin soluții durabile cu impact pe termen lung, folosindu-se de tehnologie ca o sursă de inovare.”, a declarat Vlad Craioveanu, CEO & cofondator Impact Hub Bucharest.
Înscrierile în program sunt deschise pentru ONG-uri, startup-uri și antreprenori sociali din întreaga țară, care includ în soluțiile propuse componenta tehnologică. Proiectele pot fi în diferite stadii de dezvoltare, de la idei și prototipuri până la soluții deja disponibile pe piață, de maximum 1 an. Sunt căutate în special soluții tehnologice scalabile. Înscrierea se poate realiza prin completarea formularului disponibil pe website-ul oficial al programului, www.innovatorsforchildren.org, până la data de 4 august.
”Suntem lângă Impact Hub Bucharest și Innovators for Children deoarece credem în puterea conjugată a educației și a tehnologiei. Tehnologia realizează ceea ce, de cele mai multe ori, este greu de conciliat în zilele noastre, într-un context în care, tot mai mult, atât joaca, cât și studiul încearcă să-și ia partea leului în viața copiilor. Privim cu încredere noua generație, după cum privim cu interes și tehnologia, și credem că viitorul le aparține, împreună, într-o societate mai educată și mai pregătită să asigure o tranziție lină dinspre copilărie și adolescență către viața adultă”, a spus Flavia Popa, Secretarul General al BRD Groupe Société Générale.
Calendar program
După închiderea înscrierilor și în urma procesului de selecție, 10-15 proiecte inovatoare vor fi alese de juriu pentru participarea în program. Innovators for Children 2023 se desfășoară între 28 august – 20 octombrie, perioadă în care startup-urile participante vor trece printr-un proces accelerat de învățare și creștere, în care se vor concentra pe construirea și validarea unui model de afacere, vor beneficia de sesiuni de training, mentorat, consultanță și întâlniri de feedback, având alături mentori, experți și specialiști în domeniu.
Programul se încheie la finalul lunii octombrie cu evenimentul public Pitch Day, în care participanții își vor prezenta soluțiile și evoluția din program în fața publicului, juriului, investitorilor și presei. Va fi desemnat un câștigător care va primi o finanțare de 5000 Euro și va beneficia de o campanie media de promovare.
Provocări și soluții pentru copii și adolescenți
Pentru a afla mai multe despre ediția curentă a acceleratorului, cei interesați sunt invitați să participe la webinarul organizat pe data de 18 iulie: Provocări și soluții pentru copii și adolescenți. În cadrul webinarului, organizații relevante din România vor discuta despre care sunt cele mai importante probleme curente ale copiilor și adolescenților, pentru identificarea adevăratelor nevoi pe care le adresează programul. În cadrul Innovators for Children, participanții vor fi inspirați să ia inițiativa și să propună soluții tehnologice la aceste probleme, dar și la altele identificate de ei.
Rezultatele edițiilor anterioare ale Innovators for Children
Prima ediție Innovators for Children a avut loc în 2019. În cele patru ediții organizate până în prezent, 15 proiecte desemnate câștigătoare au fost susținute prin resursele programului și au primit o finanțare totală de 251.000 euro. În total, 44 de startup-uri au trecut prin accelerator, beneficiind de 200+ ore de mentorat și training.
Soluțiile câștigătoare ale ediției din 2022 sunt Rito Kids, fostul Manuscrito, prima aplicație pentru tablete care ajută copiii între 4-8 ani să își îmbunătățească scrisul de mână într-un mod interactiv, start-up premiat la concursuri naționale și internaționale precum Microsoft Cup sau Innovation Labs, Investory, aplicație de educație financiară, dedicată copiilor între 6-10 ani, care combină lecțiile clasice de educație financiară cu tehnologia modernă și cu metoda de învățare prin joc, adaptate celor mici, și ONE Learning, platformă și aplicație ușor scalabilă, dedicată părinților și educatorilor, cu ajutorul căreia aceștia pot crea activități practice și interactive (misiuni/ quests) off-screen pentru copii între 3-8 ani.
„Innovators for Children este un program de accelerare puternic, care pe noi ne-a ajutat foarte mult pe partea de business. Ceea ce echipa ONE Learning ar fi putut face și dezvolta în șase luni, acceleratorul ne-a ajutat să ajungem acolo în două. Suntem recunoscători pentru oportunitatea de a fi parte din Innovators for Children alături de alte startup-uri, tot pe educație, și să avem această comunitate în care fiecare dintre noi, cu expertiza proprie, să ne ajutăm reciproc.”, a declarat Ioana Axinte, cofondator ONE Learning, unul dintre startup-urile câștigătoare ale ediției 2022.
Printre cele mai de succes startup-uri participante la programul Innovators for Children sunt Kinderpedia, aplicație ce optimizează procesele administrative și plasează colaborarea între educator și părinte în centrul actului educațional, Brio, platforma de teste digitale standardizate, prin care elevii români își pot evalua obiectiv cunoștințele la principalele materii școlare și își pot îmbunătăți performanța la examene, Emoface, aplicația educativă pentru învățarea emoțiilor și îmbunătățirea abilităților sociale ale copiilor cu autism, sau Dara, proiect al Asociației Dăruiește Aripi, platformă digitală dedicată continuării îngrijirii la domiciliu a copiilor cu patologii cronice grave.
Innovators for Children este singurul accelerator din România dedicat startup-urilor și ONG-urilor care dezvoltă soluții tehnologice inovatoare în domeniul educației, sănătății și bunăstării copiilor. Misiunea noastră este de a sprijini și facilita dezvoltarea generațiilor viitoare, cu ajutorul tehnologiei.
Innovators for Children 2022 a fost desemnat câștigător al Premiului I la categoria Inovație Digitală în CSR, în cadrul CSR Awards.
Despre organizatori
Impact Hub Bucharest este spațiul dinamic în care profesioniști și antreprenori lucrează pentru dezvoltarea proiectelor și inițiativelor de business. Încă din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spațiu de coworking din România, cu o comunitate de peste 3000 de membri în București, iar la nivel global organizația este prezentă în peste 100 de locații din peste 50 de țări. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a susține ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startupurilor și finanțare directă, precum și cea mai mare platformă online de educație antreprenorială – Startarium.
BRD Groupe Société Générale este unul dintre liderii pieței bancare din România. Banca operează o rețea de 451 de unități și are active totale în valoare de 70,5 mld. lei (la 30 martie 2023). BRD deține o poziție de lider pe piața de retail, este un jucător de top pe piața de corporate banking și liderul pieței românești de factoring.
Ca actor social, BRD investește în cultură, educație, tehnologie și sport, sprijinind proiecte care construiesc, dezvoltă, cresc o nouă generație și aduc valoare pe termen lung. Sub această viziune a fost creată Fundația9, care coordonează platforma de jurnalism cultural Scena9, dar și centrul cultural Rezidenta9 din București. În educație, BRD a creat Școala9, o platformă de jurnalism specializat, și sprijină programe care susțin demersul profesorilor din sistemul formal, dar și planuri, idei și proiecte în sfera inovării și a tehnologiei. Cea mai nouă platformă de jurnalism lansată de BRD este Mindcraft Stories, care își propune să deschidă o conversație despre descoperiri din România și din lume, despre cum tehnologia ne atinge viețile, despre inteligența artificială, robotică, medicină și multe altele.