Copiii din 20 de comunități descoperă gratuit în această vară latura distractivă a științelor prin programul național Școli de Vară STEAM

0

Copiii din 20 de comunități descoperă gratuit în această vară latura distractivă a științelor prin programul național Școli de Vară STEAM

Federația Fundațiile Comunitare din România (FFCR), cu sprijinul PEPCO România, a lansat programul național Școli de Vară STEAM, ce urmărește să deschidă apetitul pentru științe al copiilor din 20 de comunități cu acces limitat la educație non-formală și să le ofere șansa de a deprinde abilități esențiale pentru viitor prin joacă și experiment. Programul este derulat în această vară prin fundațiile comunitare din rețeaua FFCR, iar participarea la activități este gratuită. 

Școlile de Vară STEAM sunt concepute să aprindă curiozitatea copiilor pentru știință, prin abordări de tip “learning by doing”, oferind celor mici metode practice și distractive de a învăța noțiuni de știință, tehnologie, inginerie, artă sau matematică. 

Programul „Școli de Vară STEAM” este implementat de Fundațiile Comunitare din Banatul Montan, Brașov, Buzău, Galați, Iași, Mureș, Odorheiu Secuiesc, Timișoara, Țara Făgărașului și Vâlcea, alături de parteneri locali, fiecare dintre fundații organizând câte două școli de vară în comunitățile lor locale, după cum urmează:

  • În județul Buzău, Fundația Comunitară Buzău și grupul de inițiativă InspoExplor organizează școlile de vară Vernești Creativ (Vernești, 19-23 august) și Brătilești Explorator (Brătilești, 26-30 august)

  • În județul Brașov, Fundația Comunitară Brașov și Academia de Informatică Brașov organizează școlile de vară Tehnomania la Hărman (5 – 9 august) și Podu Olt (12 – 16 august)

  • În Banatul Montan, Fundația Comunitară Banatul Montan a organizat alături de grupul de inițiativă Robotics for Life o școală de vară la Oravița, în perioda 29 iulie-2 august, și organizează o nouă școală de vară alături de grupul de inițiativă Parfum de Chimie, la Dalboșeț, în perioada 12-16 august

  • În județul Galați, Fundația Comunitară Galați organizează alături de Grupul de Inițiativă ROBO26 școala de vară “Atelierele Robotica 26” în Galați (26-30 august), și alături de Grupul de Inițiativă “Fii STEMist”, Școala de vară STEAM din Tecuci (28 august – 3 septembrie)

  • În județul Iași, Fundația Comunitară Iași, alături de Bodgan-Marian Tofănică și Marius-Constantin Chelcu, organizează școlile de vară STEAM CAMP la Rediu (5-8 august) și Noi Orizonturi la Târgu Frumos (26-31 august)

  • În județul Mureș, Fundația Comunitară Mureș, alături de Asociația Bolyai János Tehetséggondozó Egyesület, Grupul de Inițiativă Științescu și Grupul de Inițiativă „Învățătoarele din Cașva”, organizează Școala de vară Fermecată la Cașva (5-9 august) și Școala de vară Roata de Științe la Sângeorgiu de Mureș (12-16 august)

  • În județul Harghita, Fundația Comunitară Odorheiu Secuiesc, alături de mentori din 7 asociații locale, organizează Școlile de vară STEAM Vara Exploratorilor la Mărtiniș (12-16 august) și Căpâlnița (12-16 august)

  • În Țara Făgărașului, Fundația Comunitară Țara Făgărașului, alături de Asociația Zidește Punți Între Oameni și Academia de Informatică Brașov, a organizat Școala de Vară STEAM la Sâmbăta de Sus între 25 iulie – 3 august, și organizează o nouă ediție la Poiana Mărului, în perioada 26-30 august

  • În județul Timiș, Fundația Comunitară Timișoara, alături de Asociația Inițiativă în Educație, a organizat Școala de Vară STEAM la Cerneteaz în perioada 15-19 iulie, și organizează o nouă ediție la Biled, în 26-30 august

  • În județul Vâlcea, Fundația Comunitară Vâlcea, alături de mentori și parteneri locali, organizează școli de vară STEAM la Cernișoara (5-9 august) și Costești (8-14 august). 

Pe parcursul celor 5 zile de școală de vară, sub coordonarea mentorilor cu experiență din programele de educație STEAM derulate în rețeaua fundațiilor comunitare, participanții învață să înțeleagă mai bine lumea din jurul lor prin știință, să fie creativi și să aplice noțiunile pe care le deprind în situații reale. Prin experimente, jocuri și proiecte de echipă, copiii descoperă bucuria de a învăța și de a lucra împreună. 

Activitățile practice din cadrul Școlilor de Vară STEAM sunt menite să încurajeze pasiunea pentru științe, artă și tehnologie, să sprijine integrarea acestora în mediul natural, dezvoltarea spiritului investigativ, cât și a creativității, a imaginației și a capacității de a corela teoria cu practica în domeniile interdisciplinare ale științei. Astfel, Școlile de Vară STEAM susțin evoluția școlară a copiilor mai departe și îi ajută să devină încrezători și pregătiți pentru viitor.

„Educația STEAM echipează copiii cu un mod de gândire adaptat pentru viitor. Din 2015, programul național FFCR Fondul Științescu a ajutat mii de mentori să le prezinte elevilor știința și arta dincolo de manuale și ne-a arătat că impactul cel mai puternic îl au abordările deschise, bazate pe explorare și experiment, care le arată copiilor latura practică a științelor și îi învață să facă noi conexiuni. Acum, bazându-ne pe această experiență, ne bucurăm să construim mai departe și să lansăm un nou program de educație STEAM pentru a deschide apetitul pentru științe al copiilor din 20 de noi comunități din România.” a declarat Anne-Marie Homokos, coordonatoarea programului Școli de Vară STEAM al Federației Fundațiile Comunitare din România.

Pentru mai multe informații despre program și detalii despre înscriere, vă rugăm să contactați Fundația Comunitară locală sau să vizitați site-ul FFCR: https://ffcr.ro/programe/scoli-de-vara-steam/.

Federația Fundațiile Comunitare din România (FFCR) a fost fondată în 2012 și are rolul de a reprezenta la nivel naţional interesele fundaţiilor comunitare din România care contribuie la construirea unor comunități conștiente, generoase, incluzive și durabile. Federația susține 18 fundații comunitare însumând peste 9400 de proiecte și 86 de milioane de lei în investiții comunitare. În prezent, Fundațiile Comunitare derulează programe în 30 din cele 41 de județe din România și rețeaua este în continuă creștere.

PEPCO România este lanțul de retail european cu cea mai rapidă creștere, oferind îmbrăcăminte pentru întreaga familie și bunuri de uz casnic. Motto-ul rețelei „Descoperă calitatea, bucură-te de preț” atrage în fiecare lună milioane de clienți. Compania are aproape 3.000 de magazine și este prezentă în 18 țări din Europa. În prezent, rețeaua are peste 30.000 de angajați și o rețea cu peste 3600 de magazine.

La nivel de grup, Pepco desfășoară activități extinse în domeniul dezvoltării durabile pe baza unei strategii care acoperă toate domeniile ESG.  Scopul companiei este de a implementa și de a oferi clienților soluții durabile prin reducerea impactului activității asupra mediului și ajută clienții să facă alegeri mai informate și benefice pentru planetă, în fiecare zi. Din punct de vedere social, își propune să diminueze inegalitățile și să ofere șanse egale la un start bun în viața de adult copiilor și adolescenților.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 60 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.