Studiu Flip: Jumătate dintre companiile respondente afirmă că economia circulară le este la îndemână, dar vine cu provocări și obstacole

0

București, 27 noiembrie. Conform unui studiu* realizat de Flip, tânărul start-up românesc care încurajează economia circulară prin recondiționarea telefoanelor și tabletelor, pe care le reintroduc pe piață ca noi, despre gradul de familiaritate al companiilor din România cu principiile economiei circulare, 55% dintre companiile clienți Flip și 50% din companiile din populația generală afirmă că le este la îndemână să aplice cel puțin unul dintre principiile economiei circulare.

Acest lucru se remarcă mai ales în rândul companiilor cu numărul angajaților cuprins între 10 – 49 angajați (62% în rândul companiilor clienți Flip și 59% în rândul companiilor din eșantionul general). 

Provocări sau obstacole în adoptarea economiei circulare

Cu toate acestea, deși privită în general optimist, principala provocare întâmpinată în adoptarea economiei circulare este disponibilitatea redusă a produselor și serviciilor din această categorie (33% în cazul clienților Flip și 41% în cazul eșantionului general) urmată de rezistența la schimbare (27%) în rândul clienților Flip, în timp ce în rândul populației generale a doua mare provocare este de natură financiară (30%), urmată însă de aproape de rezistența la schimbare menționată anterior (29%).

Dintre obstacolele percepute în adoptarea unor practici de consum mai responsabile, în rândul clienților Flip, acestea sunt: obișnuința cu procedurile actuale, lipsa de resurse și cunoștințe, obstacolele financiare și cele de reglementare. În rândul populației generale, este vorba de lipsa de resurse și cunoștințe în domeniu, obstacolele financiare, obișnuința cu procedurile actuale și disponibilitatea redusă a produselor și serviciilor.

Diferențe de percepție între companii de dimensiuni diferite

În plus, în funcție de dimensiunea companiilor** incluse în studiu, sunt diferențe în ceea ce privește importanța obstacolelor, astfel că, în cazul companiilor din eșantionul general:

  • 44% dintre reprezentanții companiilor mici afirmă că obișnuința cu procedurile actuale sau rezistența sunt provocări, spre deosebire de 50% dintre companiile medii și 37% în cazul companiilor mari;
  • Disponibilitatea redusă a produselor din categoria reciclabile/recondiționate este o provocare pentru 42% dintre companiile mici, 48% în cazul companiilor medii, și pentru 58% dintre companiile mari;
  • 37% dintre companiile mici văd un obstacol în parteneriere, adică deschiderea altor companii față de aceste demersuri, comparativ cu 45% dintre companiile medii și 58% în cazul companiilor mari.

Și în cazul companiilor clienți Flip participante la studiu există diferențe în percepția obstacolelor în adoptarea principiilor economiei circulare în funcție de dimensiunea companiei:

  • Aspectele financiare, precum achizițiile mai scumpe sau amortizarea pe termen mai lung, sunt percepute ca o provocare de 36% dintre companiile mici, spre deosebire de 33% dintre companiile medii și 58% dintre companiile mari;
  • Spre deosebire de companiile din populația generală, rezistența la schimbare sau obișnuința cu procedurile actuale este un obstacol mai mare pentru companiile mici (48%); pentru companiile medii procentul este de 38%, iar în cazul companiilor mari, scade la 33%;
  • Lipsa de resurse și cunoștințe specializate în domeniul sustenabilității și economiei circulare este o provocare pentru companiile mici în proporție de 43%, spre deosebire de 33% dintre companiile medii și 38% dintre companiile mari.

În general, studiul relevă o deschidere mai mare a companiilor mici, antreprenoriale, și a companiilor medii pentru identificarea și implementarea unor soluții de reducere a impactului asupra mediului specifice economiei circulare. Acest lucru poate fi explicat în parte de flexibilitatea mai ridicată a acestor companii, dar și de dorința de a economisi și de a avea o abordarea mai prietenoasă cu mediul înconjurător.

*Studiul a fost inițiat de Flip și realizat de iZi data, pe un eșantion de 631 de persoane juridice din România, dintre care 262 clienți Flip Business, de la micro-intreprinderi până la IMM-uri și corporate. În timpul completării sondajului toți participanții la studiu au fost expuși la definiția economiei circulare. Colectarea datelor s-a realizat în perioada aprilie-august 2023, iar metoda de colectare a datelor a fost cercetare cantitativă prin interviuri online (CAWI).

**În etapa de interpretare a datelor, companiile mici au fost definite ca cele ce au între 0-9 angajați, companiile medii între 10-49 de angajați, iar companiile mari cele ce au peste 50 de angajați.

Despre Flip.ro

Flip.ro este un marketplace înființat la finalul anului 2019, de către 3 tineri antreprenori: Alin Luca, Alex Burghelia și George Moroianu. În prezent, Flip este liderul companiilor de tehnologie din România care cumpără și vând telefoane recondiționate. La fel ca în cazul cumpărării unui telefon nou, produsele achiziționate de la Flip.ro includ o garanție de cel puțin 12 luni, 30 de zile drept de retur, livrare rapidă și suport permanent pentru clienți. În plus, cumpărarea electronicelor recondiționate contribuie la protejarea planetei.

Din 2021, compania face parte din grupul eMAG de la care a primit și finanțare de 8 milioane de euro, a ajuns la peste 200 de angajați și s-a lansat deja în Bulgaria, Ungaria și Grecia. Până acum, peste 300.000 de clienţi și peste 9000 de companii au apelat la Flip.ro și la serviciile dedicate segmentului de business pentru a vinde sau cumpăra un telefon ca nou și pentru a implementa soluții care reduc impactul asupra mediului.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.