Pescuitul sturionilor, interzis pe o perioada nedeterminată în România

0

România a luat o decizie fermă de a prelungi pe termen nelimitat interdicția pescuitului și a vânzării tuturor celor 6 specii de sturioni sălbatici și a produselor de sturion sălbatic. Decizia a fost susținută de dovezile științifice adunate în cadrul Proiectului WWF Life for Danube Sturgeons. Decizia urmează unei lungi campanii a WWF și a multor alte organizații de conservare. România s-a alăturat acum altor țări din regiune unde pescuitul de sturioni a fost interzis definitiv. Bulgaria rămâne ultima țară din bazinul Mării Negre fără o interdicție permanentă în vigoare, dar și-a prelungit interdicția temporară de pescuit a sturionilor pe teritoriul său de la Dunăre și Marea Neagră pentru încă cinci ani.

Potrivit studiului de piață privind sturionii efectuat de WWF în Bulgaria, România, Serbia și Ucraina în 2016-2020, braconajul și piața ilegală a caviarului și a cărnii de sturion sălbatic se numără printre cele mai grave amenințări la adresa supraviețuirii sturionilor din bazinul Dunării Inferioare. În timpul analizei, au fost colectate probe de carne și caviar de la comercianții cu amănuntul, restaurante, piețe, intermediari, facilități de acvacultură, de la pescari și din oferte online. Deși pescuitul și vânzarea de sturioni sălbatici (și produse) sunt interzise în toate aceste țări, studiul de piață a arătat că braconajul și vânzarea și cumpărarea ilegală de sturioni sălbatici și produse de sturion sunt răspândite în regiune.

O condiție foarte importantă a noilor interdicții din Bulgaria și România este cerința suplimentară ca pescarii să raporteze capturile accidentale de sturioni și să le elibereze imediat în bazinul hidrografic respectiv, indiferent de starea lor de sănătate. Capturile accidentale rămân o mare amenințare pentru speciile de sturioni din Dunăre și Marea Neagră, dar se știe foarte puțin despre numărul de pești care sunt pescuiți astfel. Această modificare este semnificativă, deoarece va permite o aplicare mai eficientă și ne va ajuta să înțelegem mai bine volumul și circumstanțele capturilor accidentale. De asemenea, prin noul ordin se interzice complet utilizarea oricărui echipament de pescuit utilizat în mod special pentru capturarea sturionilor, cum ar carmacele.

„Extinderea interdicției pe termen nelimitat este un pas important în conservarea sturionilor. Dar nu este suficient. O abordare integrată și echitabilă înseamnă lucrul cu comunitățile de pescari, de la comunicare, până la implicarea în activități de conservare și soluții alternative de câștigare a veniturilor, o mai bună aplicare a legii, cercetare și monitorizare adecvată, menținerea rutelor de migrație și nu în ultimul rând, conștientizarea consumatorilor de produse sturioni privind legalitatea acestora. ” – Cristina Munteanu, coordonator național al proiectului MEASURES, WWF-România

WWF-CEE este implicat în prezent în două proiecte de conservare a sturionilor care abordează braconajul sturionilor în România. Proiectul MEASURES își propune să creeze coridoare ecologice prin identificarea habitatelor-cheie și inițierea de măsuri de protecție de-a lungul Dunării și al afluenților săi principali. MEASURES a eliberat, de asemenea, peste 9000 de pui de sturion în Dunăre. Sturionii sunt ajutați în continuare prin proiectul SWIPE(„Instrumentarea cu succes a cazurilor de infracționalitate cu specii sălbatice în Europa”), care își propune să descurajeze și să reducă în cele din urmă infracțiunile legate de fauna sălbatică prin îmbunătățirea conformității cu legislația UE în domeniul mediului și prin creșterea numărului de infracțiuni urmărite cu succes.

Despre autor

avatar

Înfiinţată în anul 1961, WWF (World Wide Fund for Nature) este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. În România, WWF lucrează din anul 2006 pentru protejarea mediului sălbatic din Munții Carpați și din lungul Dunării: arii protejate, păduri, urși bruni, Delta Dunării, sturioni. La toate acestea se adaugă stimularea tranziției spre economia verde și un program de educație de mediu adresat tinerilor. Mai multe detalii la: www.wwf.ro

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.