Inaugurarea primului centru regional RetuRO la Bonțida: Un pas semnificativ pentru reciclarea eficientă în România

0

RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) din România, a inaugurat astăzi centrul regional de colectare a ambalajelor de băuturi din comuna Bonțida, județul Cluj. Deschiderea acestui centru reprezintă un moment istoric pentru România, marcând începutul unei transformări semnificative, atât la nivel structural, cât și cultural. Devenind operațional din data de 30 noiembrie 2023, odată cu lansarea oficială a Sistemului Garanție-Returnare, centrul va deschide un nou capitol în modul în care ne raportăm la ambalajele de băuturi în viitor, schimbând fundamental obiceiurile noastre de consum și reciclare. 

Centrul regional din Bonțida este primul de acest fel dintre cele care urmează să fie deschise de către RetuRO. Situat în interiorul parcului industrial Olympian, centrul dispune de o suprafață de 4.700 de metri pătrați și este dotat cu echipamente avansate de numărare și sortare de la Anker Andersen A/S, lider de piață în domeniu.

Prin acest centru, cât și prin sistemul pe care îl administrează, RetuRO contribuie la modelarea unui viitor mai sustenabil, în care fiecare persoană și fiecare acțiune contează în protejarea mediului.

Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO: 

„Deschiderea primului centru regional RetuRO din România la Bonțida marchează începutul unei transformări profunde și durabile. Acest centru, alături de celelalte planificate și de cele aproximativ 80.000 de puncte de returnare din toată țara, va angaja activ 19 milioane de români, construind astfel cea mai complexă infrastructură de reciclare din țară. În colaborare strânsă cu toți actorii implicați, ne propunem să facem din reciclare un obicei zilnic, o parte integrantă a identității românești, pentru a conduce România spre un viitor mai verde și responsabil.

Bineînțeles, acesta este doar începutul. Vom continua, astfel încât reciclarea să devină și mai ușoară și să transformăm România într-un model de urmat. Iar acesta este o misiune pe care trebuie să ne-o asumăm noi toți. Fiecare doză, fiecare sticlă reciclată, va contribui la o Românie mai curată, iar evenimentul de astăzi este o dovadă a ceea ce putem realiza când ne unim forțele.”

Într-o intervenție video de la București, Primul Ministru Marcel Ciolacu a accentuat importanța SGR ca un model exemplar de economie circulară, subliniind beneficiile pe care sistemul le va aduce României, în special în ceea ce privește reducerea cantității de deșeuri de ambalaje din România. 

Marcel Ciolacu, Prim-Ministrul României:

“Nu mă feresc de cuvinte. Cred că este un moment istoric care va consemna debutul celui mai ambițios proiect de economie circulară a României și forța primului parteneriat public-privat funcțional. Guvernul actual împreună cu mediul privat au reușit să dea drumul poate celui mai important proiect de țară în acest domeniu din ultimii 30 de ani. Începând cu 30 noiembrie, cetățenii României se vor alătura celor peste 350 de milioane de cetățeni din toată lumea care locuiesc într-o țară în care există un Sistem de Garanție Returnare. Dacă ne uităm la Europa, în acest moment 13 țări au implementat SGR, ajungând la o populație de aproape 145 de milioane. Peste doar 3 zile, odată cu alăturarea României vor fi peste 163 de milioane de cetățeni europeni mai atenți cu mediul în care locuiesc [..].”

Ministrul Mediului Apelor și Pădurilor, dl. Mircea Fechet, a discutat despre impactul implementării SGR asupra comunităților și atingerea țintelor UE, subliniind angajamentul României față de obiectivele de sustenabilitate.

Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

“Avem nevoie de aceste centre pentru că cetățenii își încheie misiunea imediat ce introduc recipientele în fanta RVM-ului, dar apoi începe o cursă contra cronometru pentru ca pet-urile și recipientele din sticlă și metal să ajungă în centrele de colectare și sortare. SGR este primul parteneriat de succes și e cu siguranța cel mai mare astfel de parteneriat. Statul roman și-a făcut datoria în ceea ce privește legislația, iar centrul RetuRO de la Bonțida este prima dovadă reală. 

Românii sunt cei care vor beneficia de cel mai mare proiect de circularitate din România, din ultimii 30 de ani. Va fi cel mai modern din Europa, și vom învață din toate lucrurile care au funcționat sau nu au funcționat în celelalte țări și îl vom pune pe roate. Le mulțumesc tuturor și aș dori să le spun ca de acum înainte vom transforma România din țara depozitarii în țara reciclării.”

Reprezentanții industriei producătoare de băuturi și ai retailerilor au evidențiat rolul crucial al acestor sectoare în inițierea și susținerea SGR, demonstrând angajamentul lor pentru un viitor mai sustenabil.

Julia Leferman, Director General al Asociației Berarii României pentru Mediu (ABRM):

“Industria berii a fost implicată din primele etape ale acestui proiect ambițios, contribuind activ la construirea unei fundații solide pentru SGR. În acest proces, ne-am confruntat cu provocări și am învățat împreună, demonstrând angajamentul nostru pentru un mediu mai curat și pentru un viitor sustenabil. Cu noua noastră linie de ambalaje etichetate cu logo-ul SGR, suntem pregătiți să facem tranziția către un sistem de reciclare eficient și integrat. Acest proiect reprezintă nu doar o schimbare semnificativă pentru consumatorii și producătorii de băuturi din România, ci și un exemplu de bune practici la nivel european. Colaborarea continuă cu autoritățile de mediu este esențială pentru a depăși provocările inițiale și pentru a asigura succesul acestui sistem inovator. Împreună, avem puterea de a transforma România într-un lider în economia circulară și de a face diferența pentru un viitor mai verde”

Alice Nichita, Președinte al Asociației Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (APBRS):

„Suntem pionieri în construirea primului hub regional al economiei circulare, iar drumul pe care-l începem astăzi marchează începutul unei călătorii pline de provocări. Avem multe de făcut, dar continuăm împreună, având un obiectiv comun. Prin SGR, ne dorim să atingem cifre ambițioase, demonstrând angajamentul nostru pentru practici sustenabile. Impactul SGR va fi semnificativ, evidențiind parteneriatul complex în care ne-am implicat cu toții, producători de băuturi, comercianți și reprezentanții Guvernului prin Ministerul Mediului. Acest proiect va reprezenta o practică excelentă și poate servi drept model pentru alte state europene. Am construit sistemul pas cu pas, investind nu doar financiar, ci și energia noastră. Avem încredere și reconfirmăm angajamentul nostru de a continua alături de RetuRO. În 2024, ajustările la realitățile pieței vor reprezenta o provocare, dar suntem hotărâți să găsim soluții. Împreună, construim o piață mare și specifică, cu încrederea că vom aduce schimbări semnificative și durabile în comunitatea noastră.”

Luiza Maria Neag, Președinte al Asociației Retailerilor pentru Mediu (ARM): 

“Noi, ca reprezentanți ai industriei de retail, suntem în prima linie a interacțiunii cu consumatorii. Avem responsabilitatea și oportunitatea unică de a educa și motiva consumatorii să participe activ la SGR. Prin diverse tactici, stimulente și mesaje cât mai creative am reușit să obișnuim românii cu aceste concepte și obiceiuri. Cu fiecare client adus în fața unui automat de colectare am reușit să eliminăm cel puțin un deșeu din natură.”

Sistemul Garanție-Returnare este un proiect de economie circulară prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.

După golirea ambalajului, clientul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți. În schimbul ambalajului gol, clientul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

Aceste produse, parte din SGR, vor ajunge treptat pe rafturile magazinelor, într-o perioadă de câteva luni după lansarea Sistemului de pe 30 noiembrie, și vor putea fi identificate după marcajul „Ambalaj cu garanție”, aplicat pe etichetă. Așadar, RetuRO recomandă tututor românilor să nu își facă provizii de ambalaje înainte de lansarea SGR. Acestea nu vor putea fi răscumpărate în punctele de returnare în baza unei garanții, pentru că nu s-a plătit suma de 50 de bani la cumpărarea produsului și nu sunt marcate cu logo-ul ce atestă că sunt purtătoare de garanție. Ambalajele non-SGR vor putea fi returnate, în continuare, prin metoda de colectare selectivă clasică, utilizată și până acum pentru recuperarea ambalajelor de toate tipurile, în punctele de colectare tradiționale.

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. ( www.returosgr.ro ) este o companie ce funcționează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).

RetuRO, administratorul SGR, funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje, în vederea atingerii țintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană. 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.