Cea mai mare ecologizare de pe Via Transilvanica a mobilizat peste 3400 de voluntari în 3 județe: Alba, Harghita și Sibiu

0

Ziua Bună pe Via Transilvanica a unit, sâmbătă, 18 mai, peste 3400 de elevi, părinți și voluntari din 84 de școli, în 3 județe, la cea mai mare ecologizare, într-un efort comun de a curăța și conserva o arie de aproximativ 1000 de km pe traseul care străbate România pe diagonală, cunoscut sub numele de drumul care unește.

Ziua Bună pe Via Transilvanica, unul dintre cele mai mari proiecte ale Asociației Tășuleasa Social în parteneriat cu Coca-Cola HBC România (CCHBC) prin platforma de sustenabilitate După Noi a ajuns la ediția cu numărul 7. Anul acesta, acțiunea celei mai mari ecologizări de pe Via Transilvanica a continuat în alte trei județe: Alba, Harghita și Sibiu și a reușit să creeze pe parcurs atât un proces educațional pentru elevi, cât și o acțiune de responsabilizare a acestora față de mediu. 

Un proiect care crește gradul de conștientizare și invită comunitățile de pe Via Transilvanica la acțiune

Prima etapă este dedicată educației. În această etapă, nuclee de elevi și profesori participă la workshop-uri educaționale și învață despre biodiversitate și importanța protejării mediului chiar din mijlocul naturii. În cea de-a doua etapă, elevii pun în aplicare cunoștințele acumulate într-o acțiune amplă de ecologizare, un eveniment de tradiție pentru acest proiect. Ultima etapă a proiectului se concentrează pe o zonă de intervenție care aduce beneficii imediate comunităților traversate de Via Transilvanica. Pe lângă educație și ecologizare, anul acesta, proiectul își propune să faciliteze accesul la surse de apă potabilă pentru turiști și călători prin amenajarea a 5 izvoare. Acestea vor fi amenajate pe parcursul anului 2024 și vor fi amplasate strategic. Primul din seria celor 5 izvoare este deja în etapa de dezvoltare și urmează lucrările de construcție. 

Ziua Bună pe Via Transilvanica este un proiect foarte drag nouă, pentru că reușim să responsabilizăm comunitățile locale și să dăm, totodată, un exemplu de Așa da! în privința modului în care ar trebui să tratăm mediul înconjurător şi tot ce se regăseşte pe drumul care uneşte. E deja al șaptelea an de când a luat naștere proiectul Ziua Bună pe Via Transilvanica și suntem fericiți și recunoscători voluntarilor, autorităților locale și partenerului nostru de cursă lungă, Coca-Cola HBC România, pentru implicarea de care dau dovadă”, a declarat Alin Ușeriu, Președintele Asociației Tășuleasa Social.

Rezultatele celei mai ample acțiuni de ecologizare

Etapa acțiunii de ecologizare a debutat în acest an la Sibiu, Alba și Harghita și peste 3400 de participanți, 84 de școli, 67 de grupuri de părinți adoptivi de km, autorități locale, drumeți și ONG-uri, au pornit pe traseu la primele ore ale dimineții. În aproximativ 5 ore, au colectat 7800 de kilograme de deșeuri din natură, acoperind peste 1.000 km din Via Transilvanica.

Școlile au avut posibilitatea, și în această ediție, să participe la o provocare tip concurs pentru a câștiga un premiu în valoare de 5.000 de euro pe care îl pot folosi în renovarea si amenajarea spațiilor de învățământ. Peste 80 de unități de învățământ au luat parte la acțiune și 22 de școli s-au înscris în cursa pentru premiu. 

„Ziua Bună este o acțiune amplă pe care o susținem pe Via Transilvanica prin parteneriatul nostru strategic cu Asociația Tășuleasa Social care acționează cu două obiective principale: educația de mediu și acțiunea de ecologizare care presupune și pregătirea drumului pentru sezonul turistic. Ne bucurăm că prin acest cadru creat în comunitățile de pe Via Transilvanica prin proiectul  Ziua Bună, acestea dezvoltă o legătură profundă cu mediul și au un scop comun pe drumul care unește.” a adăugat Alice Nichita, Corporate Affairs & Sustainability Director, Coca-Cola HBC România.

Proiectul Ziua Bună va continua să promoveze și în anii următori voluntariatul în zonele rurale și urbane de-a lungul traseului Via Transilvanica, implicând elevii, profesorii, părinții și autoritățile locale. În 2025 acțiunea va înainta în alte trei județe străbătute de Via Transilvanica, până când va reuși să acopere cei 1420 de km ai traseului. 

Proiectul Ziua Bună pe Via Transilvanica, finanțat de Coca-Cola HBC România și implementat de Asociația Tășuleasa Social, se înscrie în demersurile de sustenabilitate ale Sistemului Coca-Cola în România, reunite în cadrul platformei După Noi.

***

Despre După Noi

Am lansat platforma de sustenabilitate După Noi în 2016, din dorința de a reuni toate proiectele de sustenabilitate ale Companiei Coca-Cola HBC în România. Primii pași i-am făcut în Țara Dornelor, de la inițiative menite să promoveze potențialul turistic și cultural al zonei de unde izvorăsc apele minerale din produsele noastre, Dorna, Dorna Izvorul Alb și Poiana Negri și până la implicarea în comunitate, am adus sub aceeași platformă noi proiecte de impact: „ThinkBIGăr”, „Povești din Ciocănești”, „După Noi, strângem tot noi”.

În 2020, ne-am luat angajamentul să #NuNeOprimAici. După Noi a devenit platforma de sustenabilitate a Sistemului Coca-Cola în România, compus din companiile Coca-Cola HBC România și Coca-Cola România. Ne-am unit eforturile pentru o viziune comună – să facem o diferență în comunitate, prin protejarea mediului înconjurător, a resurselor de apă, prin dezvoltarea comunităților și susținerea tinerilor. Astăzi, După Noi reflectă tot ceea ce facem, în cadrul Sistemului Coca-Cola, pentru un viitor mai sustenabil.

Despre Tășuleasa Social și Via Transilvanica

La Tășu, vrem ca VOLUNTARIATUL să fie o normalitate și credem că putem schimba mentalități prin EDUCAȚIE. Promovăm spiritul de COMUNITATE și curajul civic, suntem dedicați NATURII și mediului înconjurător, promovăm SPORTUL și mișcarea în aer liber și suntem siguri că prin CULTURĂ putem descoperi cine suntem cu adevărat. Via Transilvanica este cel mai recent proiect al Tășuleasa Social, unul încă în derulare. Este un traseu de drumeție de lungă distanță, care se întinde pe 1.400 de kilometri, în 20 de regiuni etnice și culturale diferite din România și aproximativ 400 de comunități, prezentând 12 situri din patrimoniul mondial UNESCO. Punând accentul pe valorile de mediu, sociale și de patrimoniu ale traseului, acesta contribuie la dezvoltarea locală durabilă, conservând și cultivând în același timp patrimoniul de-a lungul traseului său, și creează o sursă de mândrie locală și internațională durabilă. Anul acesta, Via Transilvanica a primit Premiului European pentru Patrimoniu / Premiul Europa Nostra 2023, Cea mai înaltă distincție europeană în domeniu.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.