Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

ViitorPlus face împăduriri şi educaţie cu „familii verzi”

0

Primele ninsori au marcat închiderea activităţilor de voluntariat pentru toate vârstele, derulate de asociaţia pentru dezvoltare durabilă ViitorPlus în cadrul programului de împădurire „Adoptă un copac! ” şi al proiectului „Perdele verzi – Parcul Industrial Ploieşti”.

AUC (2)Cea de-a XII-a campanie de plantare  derulată de ViitorPlus și partenerii săi în cadrul programului „Adoptă un copac!”, a inclus 5 zile de voluntariat şi a implicat 310 persoane de toate vârstele din Bucureşti și din Alexandria. Acestora li s-au alăturat 210 copii şi adulţi din Poroschia, comuna care găzduieşte  Pădurea copiilor” – „pădurea de mâine, pentru copii de azi” – cum o denumeşte Teodora Pălărie coordonatoare proiectului.

Prima zi de împădurire, din data de 9 noiembrie, a fost una specială. Au fost invitaţi să participe alergători, însoţiţi de familii şi prieteni, practic toţi cei care au susținut strângerea de fonduri pentru „Pădurea copiilor” la „Crosul Pădurii powered by Dolce Sport (televiziunea de sport a Romtelecom)”, „UniCredit Leasing Transmaraton” și „Raiffeisen Bank Bucharest International Marathon”.

„Natura este o resursă importantă pentru o societate sustenabilă și, prin acțiunile noastre de plantare, contribuim activ la întreţinerea unui mediu mai verde.  Ne bucurăm că am putut susţine campania „Pădurea Copiilor”, ce are drept scop plantarea şi îngrijirea câte unui puiet pentru fiecare nou-născut din România, atât la evenimentul de alergare Crosul Pădurii, cât şi la activităţile de plantare din Poroschia, județul Teleorman”, a declarat Ruxandra Voda, Director Comunicare Romtelecom & COSMOTE Romania.

Printre susţinătorii înflăcăraţi ai „Pădurii copiilor” se numără voluntarii veniţi  din partea partenerilor financiari ai programului: Romtelecom,  METRO Cash&Carry România, Euronet Service SRL, Smart Paynetwork SA, ProCredit Bank, RBS România şi Dr. Reddy’s Laboratories România. De asemenea, o contribuţie la strângerea de fonduri necesare programului au avut-o şi partenerii 7card şi Stem SURE.

Bilanţul celor 5 zile de împăduriri pe un teren dificil, aflat în pantă, arată o medie de plantare de 23 de puieţi pe voluntar, un total de 12.000 de copăcei şi  2.500 de ore de voluntariat, precum şi câteva activităţi educaţionale inedite. Pentru tinerii din Poroschia, echipa ViitorPlus a pregătit trei sesiuni educaţionale non-formale: un joc de rol, un atelier de confecţionare de căsuţe pentru păsări realizate din PET-uri şi plantarea unor arbori fructiferi şi arbuşti decorativi în curtea şcolii din Poroschia, oferiţi de bauMax România. Pentru marea majoritate a voluntarilor din Bucureşti, trainerii ViitorPlus au organizat  concursuri distractive cu întrebări despre pădure, care au „testat” cunoştinţele dobândite de participanţi la acţiunea de plantare.

Acţiunile ViitorPlus din această toamnă au inclus şi activităţi în cadrul proiectului „Perdele verzi – Parcul Industrial Ploieşti”.  La Ploieşti au fost plantați 400 de puieţi, cu implicarea  voluntarilor partenerului TenarisSilcotub, care a asigurat și fondurile necesare derulării proiectului.

 Pădurea copiilor” este o campanie de strângere de fonduri a programului de împădurire „Adoptă un copac!”, prin care ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă. „Adoptă un copac!” este un program dezvoltat de ViitorPlus pentru împădurirea terenurilor degradate din sudul României. Lucrările de împădurire se realizează în baza unor proiecte tehnice realizate de către experţi silvici. Aceeaşi modalitate de lucru este valabilă şi pentru „Perdele verzi – Parcul Industrial Ploieşti”. Activităţile din proiecte includ atât plantarea arborilor şi arbuştilor, cât şi îngrijirea lor timp de 5-6 ani, până ce pădurea/perdeaua forestieră atinge stadiul de masiv, în care nu mai are nevoie de lucrări de întreţinere (prașile, completări) pentru a supravieţui. De la lansarea proiectelor de împădurire în 2008, au fost plantați și îngrijiți peste 224.000 de puieți. În primăvara anului 2014, va fi inaugurată prima pădure „Adoptă un copac!”, ce a atins stadiul de masiv.

Despre autor

avatar

ViitorPlus a fost înfiinţată în România ca organizaţie neguvernamentală, nonprofit, independentă, pentru a stimula şi contribui la transpunerea în practică a conceptului de dezvoltare durabilă la nivel de individ, comunitate şi organizaţii. În viziunea noastră, dezvoltarea durabilă integrează în viaţa cotidiană abordarea sistemică a realităţii şi valorifică interconexiunile dintre planurile de mediu, uman, economic şi social, care fundamentează civilizaţia umană, în aşa fel încât generaţiile actuale şi cele viitoare să-şi poată satisface nevoile şi să-şi poată păstra oportunităţile.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.