Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

UN CLASIC AL DAOISMULUI, ZHUANGZI lansare de carte

0

UN CLASIC AL DAOISMULUI, ZHUANGZI lansare de carte marca Herald, la ceainăria Librariei Cărtureşti Verona, vineri 11 aprilie 2014, orele 19.00.

afis_daoism_2014_final2_web

Editura Herald invită publicul la o călătorie în timpuri de legendă, la Începuturi: acele momente importante din istoria omenirii când s-au conturat, pe diferitele meridiane ale globului, interogaţiile fundamentale ale omului şi s-au formulat primele răspunsuri – de cele mai multe ori enigmatice, metaforice, pline de sensuri subtile – referitoare la Originea universului, la capacităţile umane de cunoaştere, la valorile supreme. Volumul lui Zhuangzi despre Dao este una dintre scrierile reprezentative ale acelor Începuturi.

Zhuangzi, autorul cuvintelor meşteşugite din carte, este considerat în tradiţia chineză unul dintre întemeietorii daoismului. El întruchipează, asemenea lui Laozi, unul dintre principiile fundamentale ale daoismului: integrarea armonioasă a omului în natură prin wuwei („non acţiune”), în sensul de a nu făptui nimic care să contravină cursului firesc al lucrurilor.

Invitate să prezinte cartea:

Luminiţa Bălan – sinolog, dir. Institutului Confucius din Bucureşti

Su Yan – doctor in filologie

Tatiana Segal – sinolog, doctor în filosofie

Datată ca apariţie, cu multe aproximări, în perioada premergatoare dinastiei Han, cartea Vorbe meşteşugite despre DAO nu aminteşte prin nimic de textele argumentative ale Antichităţii greceşti, nici de stilul conversaţiilor cu tentă moralizatoare atribuite lui Confucius. Cititorul poate să deschidă cartea la întâmplare, ca pe una de divinaţie, şi să citească un fragment care să-i umple inima şi să-i dea de gândit, fără să se întrebe la ce pagină a rămas cu lectura.

Considerat de mulţi specialişti drept un concept daoist, în fapt, DAO se dovedeşte a fi, alături de tian („cer”), de („virtute”), li („ritual”), yi („dreptate”) şi ren („omenie”), una dintre noţiunile arhaice care-şi au originea în tradiţiile populare străvechi şi în cultul strămoşilor. Este semnalat şi definit în cele mai vechi Clasice confucianiste – Shu jing (Cartea Edictelor), Shi jing (Cartea Poemelor) şi Yi jing (Cartea Transformărilor). Dao a fost preluat, interpretat şi valorificat de toate curentele de gândire din China pre-imperială, indiferent de orientare sau de momentul apariţiei lor. De aici, multiplele sensuri ce i-au fost atribuite, dificultatea de a-l defini şi, desigur, de a-l traduce.

“Liniştea, Singurătatea, Vidul şi Non-Acţiunea sunt tihna Cerului şi Pământului, sunt esenţa lui Dao şi a Virtuţii. […] Jalea şi bucuria sunt decăderea Virtuţii. Veselia şi furia sunt greşeala lui Dao. Iubirea şi ura sunt pierderea Virtuţii. Prin urmare, inima nu cunoaşte nici tristeţe, nici bucurie – aceasta este Desăvârşirea Virtuţii. Unu nu se schimbă – aceasta este Desăvârşirea Nemişcării. Împotrivirea nu există – aceasta este Desăvârşirea Vidului. Unirea cu lucrurile nu există – aceasta este Desăvârşirea Tăcerii. Potrivnicia nu există – aceasta este Desăvârşirea Chintesenţei.”

Vorbe mestesugite despre Dao, Zhuangzi

Cartea poate fi comandata din site-ul editurii Herald

Organizator: Editura Herald

Partener organizare: Ceainăria Cărtureşti Verona

Parteneri media: Centrul Seeds for Happiness, Fundatia Pretuieste Clipa, Bookblog.ro, 4arte.ro, Amintiridincalatorie.ro, Getlokal.ro, Gratuitor.ro, PRWave.ro, Filme-carti.ro, RomaniaPozitiva.ro,  Bigcitylife.ro, CalendarEvenimente.ro , Aimee.ro, ZiarulAlb.ro, Bookuria.info, 121.ro, Cartidelumina.wordpress.com, Staupenet.ro, Humanity’s Team Romania.

Intrarea la eveniment este liberă!

Vă mulţumim că sunteţi partenerii noştri în experienţa editorială Herald!

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.