Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Rolul bibliotecilor în comunităţi – conferinţă la Biblioteca Naţională a României

0

Ieri, 19 februarie 2015, Biblioteca Naţională a României a organizat  o conferinţă de presă în care s-a discutat despre rolul pe care îl au bibliotecile publice în dezvoltarea comunităţilor locale. La acest eveniment a fost invitată să participe, alături de reprezentanţi ai Bibliotecii Naţionale, ai Ministerului  Culturii şi ai Programului Biblionet, doamna Renate Weber, membru al Parlamentului European.

Această iniţiativă a apărut ca urmare a dorinţei Bibliotecii Naţionale a României de a contribui la identificarea şi promovarea modelelor de bune practici în bibliotecile publice din România, dar şi a problemelor cu care acestea se confruntă, a metodelor de dezvoltare sustenabilă menite să ajute bibliotecile în efortul de a rămâne instituţii relevante pentru comunitate.

biblioteca nationalaÎn acest sens, instituţia noastră  s-a alăturat  programului Public Libraries 2020, o iniţiativă de advocacy a Fundației  Reading & Writing la nivelul instituțiilor Uniunii Europene. Scopul iniţiativei  este acela de a sublinia importanţa bibliotecilor publice pentru îndeplinirea unora dintre obiectivele de dezvoltare pentru Europa 2020. Prin asigurarea accesului la informație și la dezvoltarea de abilități, bibliotecile publice sunt parteneri esențiali în a oferi egalitate de oportunități tuturor.

Astfel, în perioada 17-18 februarie 2015, doamna  Renate Weber a fost invitată să viziteze două biblioteci din judeţul Sibiu – Biblioteca Orăşenească din Avrig şi Biblioteca Comunală din Marpod. Bibliotecile au dovedit încă o dată că îşi redefinesc rolul, devenind un actor esenţial în dezvoltarea comunităţii, un loc de întâlnire, un partener în educaţie, un promotor al culturii, păstrându-şi în acelaşi timp funcţia tradiţională de conservare a patrimoniului cultural local.

„Zilele acestea am descoperit o lume spectaculoasă, oameni inimoşi şi foarte dedicați profesiei de bibliotecar. Am descoperit biblioteci mici, reinventate în centre comunitare pentru locuitorii lor de toate vârstele”, a declarat doamna Renate Weber. De asemenea, aceasta şi-a arătat entuziasmul faţă de iniţiativele bibliotecilor publice care au devenit liante între membrii de toate vârstele ai comunităţilor mici. „Constat o dată, şi încă o dată, că România profundă este mult mai frumoasă decât România care se vede la televizor”, a continuat doamna europarlamentar.

”Bibliotecile publice sunt parteneri serioşi şi implicaţi în activitatea comunităţilor în care-și desfășoară activitatea. …  Sperăm ca discuţiile despre bibliotecile publice şi despre rolul acestora să continue, să reuşim să punem bibliotecile pe agenda factorilor de decizie şi să ne reîntâlnim cu rezultate cât mai bune în scurt timp”, a declarat doamna Claudia Şerbănuţă, Manager Interimar al Bibliotecii Naţionale a României.

În România, bibliotecile publice contribuie la dezvoltarea comunităților locale pe care le servesc

Din cele 2.853 de biblioteci publice din România, în urma programului Biblionet 2.283 sunt echipate cu computere și alte echipamente, precum și cu acces gratuit la Internet pentru public. 80% dintre ele se află în zonele rurale.

În ultimii 7 ani, 3.500 de bibliotecari au fost instruiți în folosirea computerului și în oferirea de servicii și asistență pentru utilizatorii din comunităţile  în care aceştia activează.

Mai mult de 2,8 milioane de români folosesc biblioteca publică și 1 milion dintre ei și-au exprimat interesul de a participa la cursuri gratuite de folosire a computerului, în cadrul bibliotecilor publice.

Începând cu anul 2010, peste 600.000 de români au folosit pentru prima dată internetul la biblioteca publică.

În 2012, 34% dintre utilizatorii serviciilor de acces gratuit la computere și Internet au fost ajutați să realizeze activități legate de căutarea unui loc de muncă în bibliotecă.

În perioada 2011-2014, mai mult de 400 de biblioteci publice din comunități mici și mijlocii au ajutat 16.000 de fermieri să-și depună online cererile pentru subvențiile agricole. Acest lucru a adus mai mult de 205 milioane de dolari înapoi în comunități și în economia rurală locală.

În ultimii 2 ani 25.000 de români au beneficiat de cursuri nonformale de educație financiară în cadrul bibliotecilor publice, urmare a unui parteneriat cu VISA Europe.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.