[Recomandare] Concert extraordinar cu artiști din India și România | marți, 21 martie

0

Centrul Cultural “Rabindranath Tagore”, cu susținerea Ambasadei Indiei la București și a Ministerului Culturii din India, vă invită, marți, 21 martie, la concertul extraordinar “SUFLET. PEISAJE MUZICALE DIN CARPAȚI ȘI HIMALAYA”, o confluență inedită între muzica tradițională din India și România. Evenimentul va avea loc la Sala Dalles, începând cu ora 19:00.

Prin confluența instrumentelor bansuri, tabla și nai, artiștii vor explora diversitatea și bogăția muzicală a celor două țări, de la doină la dhun, de la horă la hori, de la sârbă la raga. Veți putea asculta, în aceeași seară, piese din folclorul românesc prezentate într-o maniera inedită, alături de un repertoriu inspirat din natura, anotimpurile și festivalurile indiene.

Narcisa Băleanu, la nai și voce, mesager al cântecului popular din Mehedinți și un artist cu implicare deosebită în conservarea muzicii tradiționale, va da glas celor mai reprezentative expresii muzicale ale sufletului românesc. Bhaskar Das, unul din tinerii maeștri ai muzicii clasice hindustani la bansuri, va reda prin flautul său din bambus spiritul ancestral al civilizației indiene iar Amit Mishra, la tabla, va adăuga, prin instrumentul său de percuție, dinamism și forță întregii prezentări muzicale.

Atracția concertului va fi melanjul sonorităților instrumentelor de suflat specifice celor două spații culturale. Potrivit tradiției indiene, fiecare instrument muzical produce un efect special asupra corpului fizic. Sunetul aerului, care își găsește expresie în instrumentele de suflat, este considerat superior tuturor celorlalte sunete, deoarece este viu, fiind produs de respirație, care este însăși viața. Instrumentele de suflat, în mod deosebit cele din lemn, exprimă în special calitatea inimii, lăcașul sufletului.

Bansuri (în sanscrită, “bans” inseamnă bambus și “sur”, melodie) este unul din cele mai străvechi și sacre instrumente indiene, menționat pentru prima dată în textele vedice iar mai apoi în anumite opere de artă budiste cu o vechime de peste 2000 de ani. În mitologie, el este reprezentat ca un instrument cu proprietăți magice, a cărui muzică fermecătoare încântă toată creația.

Astfel, printr-o muzică ce deschide inima și înalță sufletul, muzicienii vă invită într-o fascinantă călătorie sonoră pe două continente, prin care veți trăi bucuria redescoperirii valorilor românești în dialog cu o altă cultură a lumii.

Biletele de intrare pot fi cumpărate de pe EVENTBOOK.ro, din librăriile Humanitas sau de la Cinema Elvire Popesco. 

BHASKAR DAS (bansuri)

Bhaskar s-a născut în orașul Prayagraj, fiind inițiat în muzică de tatăl său, Pandit Gopal Das, unul dintre pionierii muzicii clasice indiene la clarinet. A primit prima lecție de flaut la vârsta de trei ani de la Pandit Bholanath Prasanna, profesorul celebrului muzician Pandit Hariprasad Chaurasia. Talentul lui Bhaskar a fost onorat cu premii la numeroase competiții muzicale și de asemenea cu o bursă națională oferită de Guvernul Indian ce i-a permis să-și finalizeze masterul de la Universitatea Hindusă din Banaras, Magna Cum Laude.

Bhaskar este recunoscut de Consiliul Indian pentru Relații Culturale și a avut șansa de a-și prezenta muzica în concerte naționale și internaționale în țări precum Elveția, Franța, Italia, Olanda, Germania, România, Marea Britanie, Spania, Slovenia, Dubai, Thailanda și Africa de Sud. A avut marele privilegiu de a susține o reprezentație în fața Primului Ministru Narendra Modi și a Regelui Filip al Belgiei. În prezent trăiește în orașul cinematografiei, Mumbai, unde aplică esența sistemului tradițional al muzicii clasice în proiecte moderne și colaborări cu diverse genuri muzicale.

NARCISA BĂLEANU (nai și voce)

Narcisa și-a realizat studiile la Universitatea Națională de Muzică din București, Facultatea de Interpretare Muzicală, Specializarea NAI, la clasa profesorului Dalila Cernătescu. Este, de asemenea, absolventă a Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Litere și Arte, Departamentul de Artă Teatrală, Specializarea Arta Interpretării Caracterelor Dramatice, la clasa profesorului Marian Râlea. Debutul muzical său muzical a avut loc la vârsta de 7 ani, când a cântat la concursul „Floarea din Grădină”, la Sala Radio, București, acompaniată de Orchestra Populară Radio.

În prezent este profesor de Nai la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” București și profesor de canto la Școala de Muzică Populară Românească din București, realizează Topul „10 Voci de 10” la Radio România Antena Satelor și susține spectacole la Teatrul Național București, cu piesa de teatru „Eu nu Contez!”. Cu vocea, naiul și cântecul său a cucerit auditoriul sălilor de spectacol atât din România, cât și din străinătate, prin numeroase turnee realizate în țări precum Serbia, Franța, Austria, Ungaria, Grecia, Ucraina, Marea Britanie, Rusia, Italia, SUA.

AMIT MISHRA (tabla)

Amit Mishra reprezintă renumita tradiție de muzică clasică indiană numită Banaras Gharana. S-a născut în Varanasi, unul dintre cele mai vechi orașe din lume și un important centru spiritual și muzical al Indiei. După formarea inițială în muzica clasică vocală, a dezvoltat un interes sincer pentru percuția tablei și a început să învețe sub ghidarea tatălui său, Pandit Kishor Kumar Mishra. După ce s-a concentrat integral pe studierea acestui instrument, a primit inspirație din partea bunicului din partea mamei, Padmabhushan Pandit Samta Prasad Mishra, un maestru de tabla foarte respectat.

Amit a învățat, de asemenea, sub îndrumarea muzicianului de renume internațional Pandit Sharda Sahai, un descendent direct al fondatorului stilului muzical Banaras Gharana. I-a însoțit pe scenă pe unii dintre cei mai buni cântăreți și dansatori clasici precum: Girija Devi, Birju Maharaj, Sitara Devi, Sonal Mansingh, Ajay Pohankar, Channu Lal Mishra, Sunaina Hajarilal. Amit a susținut concerte și ateliere în India și în numeroase țări din lume, precum Franța, Japonia, Belgia, SUA, Columbia, Singapore, Tailanda, Malaezia, Germania, Italia, Ungaria, Elveția, Spania, Marea Britanie, Sri Lanka, Peru, Argentina, Olanda, Nepal, Hong Kong.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.