Vremurile post comunismului romanesc au lasat urme adanci in cartierele capitalei. Sutele de blocuri inca spera la vremurile apuse, cautandu-si viitorul in gri-ul murdar sau – mai noi – in portocaliul strident. O plimbare prin cartierele „dormitoare” din Bucuresti iti dezvaluie „puzzle-ul cultural” similar cu eterogenitatea societatii romanesti.
In acest peisaj un ONG romanesc aduce cultura intr-un fost cartier rau famat si periculos, prezentand gratuit filme o data pe saptamana.
Halele parasite ale Postavariei Romane, o fabrica din vechiul cartierul muncitoresc comunist Pantelimon, transmit sentimentul greutatilor industriale post-revolutionare. Vechiul complex este in ton cu blocurile de apartamente gri din acest cartier notoriu in anii 1990 pentru bandele sale si traficantii de droguri.
De-a lungul timpului, zona s-a schimbat. Au inceput sa apara hipermarketuri si magazine private la parterul blocurilor. Insa cartierul periferic nu avea nici o locatie culturala. Un ONG — Make a Point — a remarcat acest lucru.
„Make a Point este un ONG care, asa cum spune si lozinca noastra, incearca sa aduca cultura mai aproape de oameni din punct de vedere geografic”, a declarat Madalina Rosca, creative director la Make a Point, pentru SETimes.
Make a Point admite.
Ca Bucurestiul nu e o “capitala europeana”. 228 km patrati, iar din ei doar un km este semnificativ cultural, in centrul deranjat si suprasolicitat al orasului. In rest, cartiere-dormitor si uzine, construite in orasul insusi. Nimic din toate acestea in Berlin, Paris, sau Londra, unde alergi si cate doua ore de la expozitii la concerte, si tot in zona urbana esti. Un oras mare inseamna cartiere vii, cu personalitate.
Make a Point isi asuma.
Cartierele asa cum sunt ele: goale de viata si pline de buticuri, cazinouri si farmacii. Isi asuma uzinele intinse pe kilometri, in care nu se mai produce nimic, de ani de zile.
Make a Point isi asuma Bucurestiul, asa cum e el, si porneste la lucru.
Asociatia Make a Point incearca sa aeriseasca centrul si sa faciliteze manifestari culturale la periferie, in cartiere si printre blocuri, in hale abandonate, in fabrici si uzine sau in alte cimitire de acest soi. Traim intr-un oras antipatic, pe care altii, inaintea noastra, l-au uratit si ni l-au lasat asa. Noi cadem la pace cu acest gand si incercam sa redam orasul oamenilor.
Make a Point.
Organizeaza expozitii, spectacole, proiectii de film, workshopuri si ramane un spatiu dedicat expunerii de lucrari si mesaje ale creatorilor contemporani.
Sursa: makeapoint.ro
PS: Multumim Vali pentru informatiile transmise!