Festivalul Internațional Vară Magică se încheie cu două concerte extraordinare la Ateneul Român

0

14 august – Orchestra Română de Tineret, condusă de maestrul Cristian Mandeal

21 august – Orchestra Sinfonietta, cu Alexander Sitkovetsky, dirijor și solist

Festivalul Internațional Vară Magică, anul acesta la a XIII-a ediție, se apropie de final. După șapte concerte cu săli pline și arhipline, mai sunt doar două seri de miercuri în care bucureștenii și turiștii aflaţi în această vară fierbinte în capitala României se pot bucura de muzică de calitate în sala cu cea mai bună acustică din mijlocul orașului, Ateneul Român.

Miercuri, 14 august, de la ora 19:30, Orchestra Română de Tineret, condusă de maestrul Cristian Mandeal, avându-l solist pe clarinetistul Petru Pane, propune un program care cuprinde lucrări de Gioachino Rossini Uvertura Wilhelm Tell, Luigi BassiFantezia de concert pe teme din Rigoletto pentru clarinet și orchestră, Bela Kovacs After You, Mr. Gershwin! pentru clarinet și orchestră și Antonin DvorakSimfonia nr.9 ”Din lumea nouă”.

Se anunță un concert ca desprins dintr-un film, cu piese numai bune pentru călătorii imaginare: Uvertura „Wilhelm Tell” de Gioacchino Rossini este una dintre cele mai recunoscute și iubite piese orchestrale. Uvertura este celebră pentru secțiunea sa finală vibrantă, adesea descrisă ca ”galop”, care evocă o călătorie eroică pe cal. Această lucrare a influențat cultura populară, fiind utilizată în diverse contexte, inclusiv în emisiuni de televiziune și filme. Luigi Bassi, un clarinetist și compozitor italian din secolul al XIX-lea, a compus Fantezia de concert pe teme din Rigoletto inspirată de opera lui Giuseppe Verdi. Această lucrare împletește cele mai frumoase arii și teme din „Rigoletto” într-o compoziție pentru clarinet și orchestră. After You, Mr. Gershwin! este o lucrare a clarinetistului și compozitorului maghiar Bela Kovacs, dedicată moștenirii muzicale a lui George Gershwin. Această piesă aduce un omagiu stilului distinctiv al lui Gershwin, îmbinând elemente de jazz și muzică clasică. Cele două piese vor fi interpretate la clarinet de talentatul Petru Pane. Simfonia nr. 9 în mi minor, op. 95, cunoscută sub titlul Din lumea nouă, este una dintre cele mai faimoase lucrări ale compozitorului ceh Antonin Dvorak. Compusă în 1893 în timpul șederii sale în Statele Unite, această simfonie reflectă influențele muzicii americane, inclusiv spiritul afro-american și cântecele tradiționale americane. 

Concertul de închidere a Festivalului Vară Magică va avea loc miercuri, 21 august, de la ora 19:30, când Orchestra Sinfonietta, cu violonistul Alexander Sitkovetsky dirijor și solist, va interpreta lucrări de Serghei Prokofiev Simfonia nr. 1, op. 25, Wolfgang Amadeus MozartConcertul nr. 5 în la major pentru vioară și orchestră, Felix Mendelssohn – Simfonia nr. 4. Un concert de închidere magic: compozitorul rus Serghei Prokofiev a compus Simfonia nr. 1, op. 25, cunoscută sub numele de „Simfonia Clasică”, în 1917. Această lucrare este un omagiu adus stilului clasic. Plină de grație, umor și vivacitate, Simfonia Clasică rămâne una dintre cele mai populare și accesibile lucrări ale lui Prokofiev. Concertul nr. 5 în la major, K. 219, pentru vioară și orchestră, cunoscut și sub numele de „Concertul turcesc”, este unul dintre cele mai iubite concerte pentru vioară ale lui Mozart. Compus în 1775, acest concert demonstrează măiestria lui Mozart în crearea unor dialoguri muzicale rafinate între solist și orchestră. Concertul este remarcabil pentru frumusețea melodiilor sale și pentru secțiunea finală în stil turcesc, plină de energie și culoare exotică. Simfonia nr. 4 în la major, op. 90, cunoscută sub numele de „Simfonia Italiană”, a fost compusă de Felix Mendelssohn în 1833, inspirată de călătoria sa în Italia. Lucrarea reflectă impresiile sale asupra peisajelor și culturii italiene, radiind bucurie și vitalitate. „Simfonia Italiană” este considerată una dintre cele mai fericite și energice lucrări ale lui Mendelssohn, plină de lumină și culoare.

Festivalul Internațional Vară Magică a devenit, după 13 ediţii, unul dintre evenimentele culturale estivale marcante și una dintre puținele manifestări de acest gen care aduce în prim-plan capitala României.

Biletele și abonamentele sunt disponibile online.

Biletele se găsesc și la Casa de Bilete a Ateneului Român, intrarea din strada Benjamin Franklin nr. 1-3, de luni până vineri, între orele 10:00-12:00 și 17:00-19:00.

Producător: Lanto

Parteneri: NIRO Investment Group, Borsec, Oscar Downstream, Luxten Lighting Company, Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, Marea Lojă Națională din România, Filarmonica „George Enescu”, Muzeul Național ”George Enescu”, Centrul Național de Artă ˶Tinerimea Română”.

Parteneri media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, Liternet, IQads, Smark, Bucureștii vechi și noi.

Detalii pe www.lanto.ro și www.varamagica.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 60 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.