Cum pot fi ameliorate simptomele de ADHD, Autism, Alzheimer, epilepsie, sau anxietate? Noi descoperiri în domeniul neuroștiințelor

0

Weekend-ul acesta a avut loc în premieră la București Conferința Internațională de Neurofeedback Aplicat (ACAN) 2024. Printre speakeri s-au numărat experți de renume din domeniul neuroștiințelor, care au vorbit despre ultimele studii și noutăți în legătură cu terapia Neurofeedback ILF. Invitatul special a fost Dr. Siegfried Othmer, cofondatorul Metodei Othmer folosită în terapia Neurofeedback ILF (cu frecvență joasă).

Suntem extrem de încântați că ediția a doua a Conferinței Internaționale de Neurofeedback Aplicat s-a desfășurat în premieră la București. Acest lucru ne face optimiști cu privire la viitorul medicinei și terapiei și ne demonstrează că România face încă un pas înainte pentru a facilita accesul persoanelor la noi instrumente pentru ameliorarea dereglărilor cerebrale, de care suferă un procent din ce în ce mai mare din populație”, spune Florentina Alden, cofondator Neurofeedback România, organizatorul evenimentului. 

La eveniment s-au alăturat 15 speakeri români și internaționali și aproape 100 de specialiști din domeniul neuroștiințelor, care au asistat la prelegeri și studii de caz pe teme precum: neuroplasticitatea creierului în cazul durerii cronice, eficiența neurofeedbackului în autism sau experiența terapiei neurofeedback ILF în cazul abuzului de substanțe, precum și la workshop-uri și demonstrații practice ale înregistrării EEG (electroencefalogramă).

Ameliorarea simptomelor de ADHD, Autism, tulburări de somn, depresie, Alzheimer sau epilepsie

În cadrul ACAN 2024, specialiștii din domeniul neuroștiințelor au intrat în dialog și dezbateri despre cele mai noi descoperiri în legătură cu terapia Neurofeedback ILF. Prelegerile au prezentat modalitatea prin care specialiștii pot implementa pentru clienții diagnosticați cu diverse forme de boli neurologice, terapia Neurofeedback ILF. 

Copiii și chiar adulții diagnosticați cu ADHD sau Autism prezintă rezultate remarcabile după minimum 20 de ședințe de neurofeedback. Sunt copii care intră în cabinet nereușind să se exprime, fapt ce amplifică frustrarea acestora și a familiei, iar după o serie de ședințe de neurofeedback reușesc să dezvolte abilități, inițial în mediu casnic – duc vasele în chiuvetă, mănâncă singuri, se îmbracă, iar ulterior și în mediul social sau școlar. Poate părea puțin lucru, însă pentru familiile în care există membri cu disfuncționalități cerebrale, este o evoluție extraordinară”, spune Cătălina Ciubotărescu, medic psihiatru. 

Ce este esențial, în cazul terapiei Neurofeedback ILF, este să existe pauze pentru a da creierului ocazia să intre în procesul de sedimentare a informației”, completează aceasta. 

Ce este Neurofeedback-ul?

Neurofeedback-ul sau biofeedback-ul aplicat creierului este o terapie complementară noninvazivă de antrenare a funcțiilor de autoreglare a creierului, care constă în antrenarea directă a funcțiilor cerebrale, cu ajutorul cărora creierul învață să funcționeze mai eficient. 

Cui i se potrivesc ședințele de neurofeedback cu frecvențe joase?

Neurofeedbackul nu este un tratament, noi îl numim fitness pentru creier. Desigur, el este extrem de util și eficient în cazul persoanelor care suferă de ADHD, Autism, Alzheimer, distonie, epilepsie, stres, anxietate sau chiar depresie, însă mulți folosesc terapia neurofeedback ILF și pentru performanțe sportive sau școlare. Astfel își antrenează creierul mulți sportivi de performanță și nu numai”, povestește Florentina Alden, cofondator Neurofeedback România.

Cine poate implementa terapia complementară Neurofeedback ILF? 

Pentru a putea implementa în mod corespunzător terapia neurofeedback ILF, este necesar să urmezi un curs autorizat și să obții certificare internațională. În România, Neurofeedback România este singurul furnizor de cursuri certificate pentru Metoda Othmer, care reunește o comunitate de specialiști Neurofeedback de peste 200 de membri în România și peste 10.000 de practicieni în străinătate. 

Următorul curs de Neurofeedback metoda Othmer de pe teritoriul României se va desfășura în perioada 20-24 noiembrie 2024. Mai multe informații pot fi găsite pe site-ul https://neurofeedback-romania.ro/.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.