Challenge Labs 2023 caută soluții pentru provocările din agrifood

0

Challenge Labs, programul de ideație care identifică și găsește posibile soluții la cele mai presante probleme ale industriei alimentare, lansează înscrierile pentru ediția 2023. Provocările care vor fi adresate de participanții din program vizează valorificarea deșeurilor alimentare organice și dezvoltarea unui sistem online de măsurare și comparare a micilor piețe de producători de alimente. Profesioniștii din sectorul agrifood se pot înscrie în program până la data de 20 iunie.

Scopul Challenge Labs este să reunească profesioniști din agrifood și domenii conexe care să genereze soluții și afaceri inovatoare ce pot să răspundă provocărilor din sectorul agroalimentar selectate în acest an. Cei 30 de participanți ai programului vor beneficia de o experiență valoroasă de învățare, vor face parte din echipe multi-disciplinare și o comunitate de experți din zona agrifood, vor avea șansa de a dezvolta o afacere și a contribui la sustenabilitatea și îmbunătățirea sistemului agroalimentar din România.

Challenge Labs se află la cea de-a treia ediție în 2023. Programul este dezvoltat de EIT Food, cea mai mare comunitate de inovație alimentară din lume, și Impact Hub Bucharest și susținut de Universitatea de Ştiințe Agronomice și Medicină Veterinară din București. EIT Food este susținut de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene.

Inițiativele antreprenoriale pleacă de la probleme reale și vin ca răspuns la nevoi concrete. Când discutăm despre agrifood, unele din provocările importante pe care industria le are sunt legate de valorificarea deșeurilor alimentare organice și crearea unor canale de distribuție flexibile pentru micii producători. Prin Challenge Labs, vrem să oferim ocazia inovatorilor și celor care au soluții pentru probleme reale să construiască alături de experți modele de business pentru o lume în care sustenabilitatea și circularitatea devin lucruri palpabile.”, a declarat Vlad Craioveanu, cofondator & CEO Impact Hub Bucharest.

Provocările abordate în cadrul Challenge Labs 2023

Prima provocare la care participanții, mentorii și experții Challenge Labs 2023 își propun să găsească soluții este cea a valorificării deșeurilor organice prin metode sustenabile și ancorate în principiile economiei circulare. București se confruntă cu probleme majore în acest sector, precum cea a reziduurilor agricole, a fluxurilor secundare de la procesarea alimentelor din piețe și supermarketuri, cât și a produselor nevândute care sunt risipite.

Cea de-a doua provocare adresată în ediția 2023 este dezvoltarea unui instrument de măsurare online care să ajute consumatorii să evalueze și să compare piețele de producători de alimente. Deși există numeroase sisteme și soluții care conectează micii producători și consumatori, lipsește un sistem de clasificare fiabil pentru acestea.

Experți din sectorul agrifood, cercetători, profesori, angajați ai companiilor de food & drinks, absolvenți ai facultăților de profil și cei care au cunoștințe și expertiză în zona de product development, sisteme alimentare, biotehnologie, marketing sau antreprenoriat sunt invitați să se înscrie în program aici.

Însoțiți de experții și mentorii Challenge Labs 2023, participanții selectați vor parcurge metodologii de inovare și design thinking, vor fi parte dintr-o comunitate de profesioniști cu expertiză în agrifood, vor avea șansa de a pune bazele unor noi produse și afaceri inovatoare care să răspundă celor două provocari lansate, de a contribui la sustenabilitatea și îmbunătățirea sistemului agroalimentar din România și de a participa mai departe în programe de accelerare a afacerii sau în programe dedicate cercetării și dezvoltării la nivel european.

Pentru a se înscrie în program, cei interesați trebuie să completeze formularul de pe site până la 20 iunie 2023. Participarea la Challenge Labs 2023 este gratuită.

Calendar program

După închiderea înscrierilor, echipa Challenge Labs va evalua aplicațiile și va selecta un număr de 30 de aplicanți. Ghidați de experții și mentorii din program, în perioada 26 iunie – 5 iulie, participanții vor lucra în echipe multidisciplinare, vor lua parte la workshopuri aplicate, training-uri interactive și lucru în echipă bazat pe metoda design thinking.

De-a lungul a patru zile, ei vor propune soluții concrete inovative, vor crea prototipuri (reprezentări vizuale, mockups etc) și le vor testa alături de colegii din program cu scopul de a răspunde celor două provocări din sectorul agrifood selectate în ediția curentă: valorificarea deșeurilor alimentare organice de catre autoritățile publice, producători și procesatori sau industria HORECA și dezvoltarea unui sistem online de măsurare și comparare a micilor piețe de producători de alimente.

Pe 10 iulie 2023 are loc marea finală a Challenge Labs 2023, în care participanții își vor prezenta ideile în fața juriului. Ideile câștigătoare pot fi propuse în programele cu finanțare ale EIT Food.

Mai multe detalii despre beneficiile programului, provocări și modalitatea de înscriere sunt disponibile pe website-ul Impact Hub Bucharest, aici.

***

Despre organizatori

EIT Food este cea mai mare și mai dinamică comunitate de inovație alimentară din lume. Accelerăm inovația pentru a construi un sistem alimentar potrivit pentru viitor, care să producă alimente sănătoase și sustenabile pentru toți.

Sprijinit de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene, investim în proiecte, organizații și persoane care ne împărtășesc obiectivele pentru un sistem alimentar sănătos și sustenabil. Deblochăm potențialul de inovare în afaceri și universități și creăm și scalăm startup-uri agroalimentare pentru a aduce noi tehnologii și produse pe piață. Echipăm antreprenorii și profesioniștii cu abilitățile necesare pentru a transforma sistemul alimentar și pentru a pune consumatorii în centrul activității noastre, ajutând la construirea încrederii prin reconectarea acestora la originile alimentelor lor. Suntem una dintre cele nouă comunități de inovare înființate de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism independent al UE înființat în 2008 pentru a stimula inovația și antreprenoriatul în întreaga Europă.

Aflați mai multe accesând www.eitfood.eu sau urmăriți-ne prin intermediul rețelelor sociale: Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube și Instagram.

Impact Hub Bucharest este spațiul dinamic în care profesioniști și antreprenori lucrează pentru dezvoltarea proiectelor și inițiativelor de business. Lansat în 2012, Impact Hub Bucharest este primul spațiu de coworking din România, cu o comunitate de peste 3.000 de membri în București, iar la nivel global organizația este prezentă în peste 100 de locații din peste 50 de țări. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a susține ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startupurilor și finanțare directă, precum și cea mai mare platformă online de educație antreprenorială – Startarium.

Începând cu 2021, Impact Hub Bucharest reprezintă oficial EIT Food în România ca EIT Food Hub în calitate de punctul de contact pentru reprezentanții locali din sectorul agroalimentar, cu rolul de a sprijini inovatorii și antreprenorii și de a facilita dezvoltarea acestui sector strategic.

Despre autor

avatar

Impact Hub Bucharest este spațiul dinamic în care profesioniști și antreprenori lucrează pentru dezvoltarea proiectelor și inițiativelor de business. Încă din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spațiu de coworking din România, cu o comunitate de peste 3.000 de membri în București, iar la nivel global organizația este prezentă în peste 100 de locații din peste 50 de țări. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a susține ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startup-urilor și finanțare directă, precum și cea mai mare platformă online de educație antreprenorială.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.