Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cea mai mare conferinta de terapie comportamentala aplicata

0

În perioada 20-22 aprilie 2018, la București, ATCA (Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată) și Asociația Help Autism organizează cea de-a șaptea ediție a Conferinței Internaționale ABA (Applied Behavioral Analysis – analiză comportamentală aplicată).

Evenimentul, cel mai mare din Europa de Sud Est, este adresat atât specialiștilor în analiză aplicată a comportamentului, cât și persoanelor implicate în recuperarea copiilor cu autism: psihologi, medici, cadre didactice, părinți.  În primele două zile vor fi abordate subiecte științifice, cea de-a treia zi fiind dedicată unor aspecte aplicate cu privire la autism.

 

La Conferința Internațională ABA sunt așteptați 500 de participanți în fața cărora vor fi abordate 35 de teme de către 45 de lectori din România și țări precum Grecia, Irlanda, Marea Britanie, Italia.

Deși este un eveniment academic, principiile analizei aplicate a comportamentului sunt valabile și pentru educarea sănătoasa a oricărui copil, nu numai a celor atipici, dar și pentru orice adult, părinte sau nu, care dorește să traiască o viață mult mai echilibrată.

Începând cu această ediție ne-am propus săextindem temele abordate și să scoatem în evidență faptul că analiza comportamentală poate fi aplicată cu succes și în cazul copiilor tipici, în special în învățământ, pentru îmbunătățirea abilităților acestora de auto-control. Efectul imediat va fi integrarea mult mai rapidă în clasă prin adoptarea de comportamente sănătoase. De altfel, în cadrul conferinței sunt multe alte teme care pot fi privite dintr-o perspectivă care poate interesa publicul larg. Printre ele se numără terapia cu roboți sau prin intermediul unor platforme digitale, importanța muzicii în terapie, educația sexuală la tinerii cu probleme de învățare, impactul copiilor atipici asupra fraților sau motivele pentru care avem comportamente aversive față de noi înșine”, a declarat Anca Dumitrescu, președinte ATCA și primul specialist român acreditat internațional în terapia ABA.

Participanții vor avea șansa de a asista, în premieră, la prezentarea celor mai noi lucrări ale specialiștilor care și-au anunțat prezența la București, lectori deja consacrați ai evenimentului sau aflați în premieră în țara noastră.

Printre temele importante prezentate în acest an se numără:

 • Schimbarea autocontrolului aversiv: De ce ne amenințăm și ne denigrăm?” – Robert C. Mellon, profesor de psihologie clinic-experimentală în abordări comportamentale, director al Laboratory of Experimental and Applied Behavior Analysis din cadrul Panteion University of Social and Political Sciences, Atena;
  • Prezentare despre amenințările auto-create care funcționează ca stimuli discriminativi care evocă lanțuri de comportament incompatibile cu modelele comportamentale social pedepsite, care sunt la rândul lor întărite și implicațiile acestora în planificarea tratamentelor în analiza comportamentală clinică.
 • O abordare comportamentală pentru înțelegerea și formularea perspectivelor” – Louise McHugh, profesor asociat la Universitatea din Dublin.
  • Prezentare despre Terapia de Acceptare și Responsabilizare (ACT) care se axează pe sporirea flexibilității psihologice pentru a trăi în acord cu valorile fundamentale ale vieții. Dovezile ştiinţifice sugerează faptul că limbajul uman poate produce efecte psihologice negative în anumite circumstanțe. Activitatea terapeutică ACT implică șase procese cheie propuse în cadrul modelului „hexaflex” care poate fi aplicat în mediul organizațional, educațional sau clinic.
 • “Comunicarea funcțională prin intermediul tabletelor cu dispozitive de generare a vorbirii pentru adolescenții cu autism: puncte forte şi limite”Lorenzo Todone, lector și consultant BCBA şi BcaBA în Italia, Croația şi Letonia.
  • Prezentare despre comunicarea prin intermediul unor aplicații cu dispozitive de generare a vorbirii a adolescenților cu nivel scăzut de articulare a cuvintelor. Se estimează că 25 până la 61% dintre persoanele cu autism nu reușesc să îşi dezvolte comunicarea funcțională. Sistemele de comunicare augmentative şi alternative (CAA), cum ar fi modificarea imaginilor (MI) şi dispozitivele de generare a vorbirii (DGV) s-au dovedit a fi eficiente în învățarea modului în care persoanele cu autism pot dobândi un repertoriu comunicativ.
 • “Eficiența roboterapiei pentru copii cu tulburări de spectru autist: un studiu clinic controlat”– psiholog Silviu Matu, cercetător în psihologie, lector universitar în cadrul Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie, din Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca
  • Prezentare despre eficiența intervențiilor bazate pe utilizarea roboților sociali în cazul copiilor cu tulburări din spectrul autist.
 • “Implementarea tehnicilor analizei aplicate a comportamentului în sistemul de învățământ din România – Anca Dumitrescupsiholog BCBA; Claudia Mateipsiholog BcaBA
  • Prezentare despre terapia comportamentală aplicată (ABA) care poate fi utilizată cu succes și în sistemul de învățământ. Detalii despre programul ProfAID demarat de ATCA în noiembrie 2017 care:
   • Oferă soluții de management comportamental;
   • Eficientizează intervenția la clasă;
   • Oferă soluții pentru diminuarea comportamentelor inadecvate;
   • Dezvoltă mai multe abilități;
   • Asigură învățarea de comportamente pozitive și îndeplinirea cu mai multă ușurință și conformitate a sarcinilor din timpul orelor.

Tulburările de comportament sunt din ce în ce mai des întâlnite în școli. Profesori și părinți, deopotrivă, întâmpină dificultăți în a interactiona cu elevii care prezintă comportamente neadecvate. Motivația este foarte importantă în dezvoltare, atât în viața adulților și, mai ales, în viața copiilor. Motivația, fie ea extrinsecă sau intrinsecă, este un concept care nu trebuie neglijat. Alături de aceasta, este important să extindem aplicabilitatea ABA astfel încât profesorii și părinții să aibă instumentele necesare pentru a face față provocărilor comportamentale ale copiilor”, a adăugat Anca Dumitrescu, președinte ATCA și primul specialist român acreditat internațional în terapia ABA.

Despre autism

Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neuro-psihică, tulburarea centrală din cadrul unui întreg spectru de tulburări neuro-psihice și de dezvoltare, cunoscut sub numele de spectrul tulburărilor autismului/autiste (TSA). Termenul ”spectru” reflectă gama dificultăților și particularităților tulburărilor de tip autist: dificultăți de dezvoltare a abilităților sociale, a limbajului receptiv și expresiv, comportamente repetitive, stereotipii care se manifestă diferit de la un copil la altul. Autismul are mai multe forme de manifestare cauzate de combinații diferite între factorii genetici și cei externi, de mediu. Însă cauzele specifice rămân încă necunoscute.

În România nu există un raport la nivel național privind numărul copiilor diagnosticați cu tulburări din spectrul autist, dar estimările avansează că există peste 30.000 de minori care intră în această categorie. La nivel mondial, cel mai recent studiu privind această tulburare arată că unul din 68 de copii are autism. Tulburarea este mai des întâlnită la băieți (1 din 46), doar una din 84 de fete suferind de autism.

Despre ATCA (Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată)

Înființată în 2008, ATCA (Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată) a devenit un standard profesional prin rezultatele remarcabile în programele de intervenție pentru copiii cu tulburări comportamentale și din spectrul autist și s-a specializat în domeniul de formare a terapeuților ABA (Applied Behavior Analysis) din România. MISIUNEA ATCA este de a sprijini prin terapie specializată (1:1) recuperarea copiilor care suferă de tulburări comportamentale de nivel mediu (ADHD și ADD) sau sever (Autism) și de a oferi cursuri de formare, metodologii și instrumente actuale, dovedite științific ca fiind cele mai eficiente în îndrumarea și managementul tulburărilor de comportament.

În prezent, în cele două centre de terapie înființate de ATCA, 170 de copii cu tulburări comportamentale și din spectrul autist sunt integrați în programele de terapie ABA.

Din anul 2015, ATCA este acreditată ca furnizor de servicii de formare continuă (ACE provider tip 2) de către BACB (Behavior Analyst Certification Board) – singura instituție care acreditează practicieni ABA din lume.

ATCA este singura institu­ție din România care oferă analiștilor comportamentali cursuri de formare continuă acreditate de BACB. Președintele asocia­ției, Anca Dumitrescu, este primul specialist român acreditat ABA. Cursurile de formare se adresează tuturor celor implicați în dezvoltarea copiilor atipici: părinți, profesori, educatori și terapeuți.

ABA este singura abordare terapeutică ale cărei rezultate sunt demonstrate științific în recuperarea copiilor cu tulburări de spectru autist.

Despre Asociația Help Autism

Asociația Help Autism se implică activ, de 8 ani, în derularea de programe de diagnostic precoce și intervenție timpurie pentru copiii cu autism, precum și în programe de conștientizare a autismului. Pe lângă activitatea susținută în schimbarea statutului autismului în România, asociația oferă servicii de terapie în cadrul celor 6 centre, 7 parteneriate public-private – cu Direcțiile de Asistență Socială și Protecția Copilului din București, Suceava, Drobeta Turnu-Severin, Dâmbovița, Cluj-Napoca – și la domiciliu, desfășoară cursuri de formare în terapie ABA, cursuri gratuite pentru informarea cadrelor didactice, workshop-uri și ședințe de consiliere pentru părinti și este co-organizator al Conferinței Internaționale ABA – știința care stă la baza terapiilor de recuperare în autism.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.