ANGAJEZ 45+: Prima campanie națională împotriva discriminării pe criterii de vârstă la angajare

0

#SchimbămPiațaMuncii

În data de 27 noiembrie, se organisează în București prima conferință din cadrul proiectului Angajez 45+ inițiat în acest an cu scopul de a genera o schimbare majoră în piața forței de muncă din România: crearea unei piețe incluzive în care să fie ușor și pentru candidații seniori să găsească locuri de muncă, dar și pentru angajatori, să aibă personal pe care să se poată baza.

Evenimentul va fi găzduit de Muzeul De Artă Populară „Prof. Dr. Nicolae Minovici” din strada Dr. Nicolae Minovici, nr. 1, București, și se va desfășura începând cu ora 11:00. Participarea se face pe bază de înscriere pe platforma online a proiectului: www.angajez45plus.com/evenimentul-de-lansare

În cadrul conferinței vor fi prezentate rezultatele studiului de piață realizat la nivel național în 2019, despre situația pieței muncii din perspectiva 45+. Vor urma dezbateri între angajați, angajatori și firme de recrutare și se va încheia cu sesiuni aplicate de coaching, cu scopul de a găsi împreună soluții concrete, ce pot fi puse în practică, dar și perspective noi, opțiuni și practici incluzive, atât pentru organizații și agenții, cât și pentru candidați.

Dacă nu ești parte din soluție, s-ar putea să fii parte din problemă. Ca și coach profesionist sunt prezentă în multe organizații și cred că a venit timpul să creăm împreună soluții noi, la probleme vechi. Dacă în România este posibil, din responsabilitate civică, să construiești un spital, să ajuți oameni bolnavi să primească îngrijire și să ajuți copii nevoiași să meargă la școală, este posbil și să creăm o piață a forței de muncă incluzivă, care apreciază senioritatea.” – Rodica Obancea, Co-Fondator Angajez 45+ & Comunitatea Great, Master Certified Coach (MCC)

De câțiva ani buni, persoanele de peste 45 de ani care vor să se angajeze sau să își schimbe locul de muncă în România întâmpină reale dificultăți în a face acest lucru. Există anumite temeri ale angajatorilor că datorită experienței unor astfel de candidați, aceștia ar avea pretenții salariale mai mari sau că nu ar fi adaptabili la schimbare și la tehnologii noi, că nu s-ar integra în echipe la fel de ușor ca cei tineri. Iar în alte domenii, angajatorii consideră că „seniorii” nu ar fi la fel de creativi ca angajații tineri.

Pe de alta parte, piața muncii s-a schimbat semnificativ în ultimii ani, de când tehnologia digitală a început să ocupe din ce în ce mai mult teren, în aproape toate domeniile, așa încât și abilitățile solicitate de angajatori sunt altele. De aceea, angajații au nevoie de adaptare și de învățare a acestor noi abilități și chiar de reconversie profesională pentru a rămâne competitivi pe piața muncii.

Proiectul Angajez 45+ își dorește să atragă atenția asupra acestui fenomen și să genereze soluții care să fie în beneficiul tuturor actorilor implicați. Este prima campanie națională împotriva discriminarii de vârstă la angajare, la care contribuie un grup de voluntari specializați în resurse umane, cercetare de piață, employer branding, comunicare, formare profesională, coaching, legislatie și servicii juridice. Este o mobilizare socială, născută din convingerea că educarea pieței forței de muncă, prin adresarea directă către angajatori și candidați, deopotrivă, poate genera schimbarea.

Primele companii curajoase care s-au alăturat acestui demers și sprijină inițiativa Angajez 45+ sunt: Ipsos Interactive Services, DB Cargo, Societe Generale European Business Services, agenția de recrutare Wyser. A&D Pharma, platforma Undelucrăm.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.