Gabriel Băicuș, alpinistul român care a escaladat Everestul și Lhotse în 24 de ore, va urca pe K2 – Muntele Sălbatic

0
  • K2, cunoscut și ca „Muntele Sălbatic”, este al doilea cel mai înalt munte de pe Terra și unul dintre cei mai greu de escaladat
  • În 2022, Gabriel Băicuș a reușit, în premieră pentru alpinismul românesc, să escaladeze două dintre cele mai înalte vârfuri ale planetei – Everest și Lhotse – în 24 de ore, fără întoarcere în tabăra de bază.

București, 16 martie 2023 – Alpinistul Gabriel Băicuș va pleca într-o nouă expediție în Asia Centrală, pentru a escalada vârful K2, al doilea cel mai înalt munte din lume și unul dintre cei mai greu de urcat. Expediția vine la doar un an după ce sportivul a reușit să marcheze o premieră pentru alpinismul autohton, devenind primul român care a atins vârfurile Everest și Lhotse în 24 de ore, fără întoarcere în tabăra de bază.

Cunoscut și sub denumirea de „Muntele Sălbatic”, K2 are o altitudine de 8.611 metri. Gigantul este considerat de mulți alpiniști ca fiind mai dificil de escaladat decât Everest, din punct de vedere tehnic, terenul fiind mai accidentat, cu risc crescut de avalanșă și vreme imprevizibilă. Sunt condiții care au făcut ca pe acest vârf să ajungă de 10 ori mai puțini alpiniști decât pe Everest.

Expediția va începe în luna iunie a acestui an și va dura aproximativ 50 de zile. Ascensiunea se preconizează a fi una extrem de dificilă, mai ales că alpinistul român își propune să urce fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor. Cucerirea vârfului K2 face parte din proiectul „Himalaya 148”, prin care Gabriel Băicuș și-a propus să escaladeze toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din lanțul muntos Himalaya – Karakorum.

K2 este cel de-al patrulea vârf de peste 8.000 de metri pe care îl voi escalada în cadrul proiectului Himalaya 148. Ascensiunea va fi cu siguranță cea mai mare provocare de până acum, nu doar din prisma faptului că vremea este imprevizibilă, iar traseul are numeroase secțiuni expuse, așa cum este zona Bottleneck de la 8.200 de metri altitudine – un culoar îngust cu pereți de gheață care stau să se desprindă, ci și pentru că îmi doresc să ajung în vârf fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor”, spune Gabriel Băicuș.

Alpinistul este susținut pentru această expediție de Primăria Nehoiu, Clubul Alpin Român, Alpin Film Festival, Galeria Turismului Montan, revista de profil Ski&Outdoor Magazine, revista România Pitorească, NorthFinder și My Kinetic, agenția de comunicare integrată OXYGEN fiind partener de comunicare.

În primăvara anului trecut, Gabriel Băicuș a devenit primul român care a escaladat vârfurile Everest și Lhotse, două dintre cele mai înalte vârfuri ale Planetei, în puțin peste 24 de ore. Sportivul a reușit dubla ascensiune în ciuda condițiilor meteo dificile întâlnite pe traseu. Vârful Everest este cel mai înalt punct de pe Terra, cu o altitudine de 8.848 de metri deasupra nivelului mării. Masivul Lhotse se află pe locul patru în lume, cu o înălțime de 8.516 metri, fiind situat la trei kilometri în linie dreaptă de Everest. Cele două sunt despărțite prin Șaua Sudică, ce se află la 7.930 de metri. Expediția a fost realizată cu ajutorul șerpașilor, utilizând oxigen suplimentar începând cu altitudinea de 7.300 de metri. Gabriel Băicuș a escaladat muntele Manaslu (8.163 m) în 2021, fiind primul vârf de peste 8.000 de metri cucerit în cadrul „Himalaya 148”.

Prin proiectul „Himalaya 148”, Gabriel Băicuș și-a propus să atragă atenția asupra importanței conservării mediului și a zonelor montane, dar și să încurajeze românii să facă sport.

Gabriel Băicuș s-a născut în județul Buzău și a copilărit în zona Nehoiu, unde s-a îndrăgostit de peisajele montane. Ajuns la vârsta de 37 de ani, alpinistul are un palmares impresionant și a reușit să cucerească mai multe vârfuri din Europa, Africa și Asia, printre care Ama Dablam (6.814 m), Mera Peak (6.476 m), Island Peak (6160 m) și Lobuche East (6.119 m).

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.