Educație prin artă la Liceul Teoretic Special Iris din Timișoara

0

Autor text: profesor psihopedagog Duțescu Maria-Cristina  

Intersecţia dintre artă şi educaţie ia multe forme. În general, activitățile artistice fac parte  din oferta extracurriculară menită să contribuie la creșterea motivației și implicării elevilor.  Artele joacă un rol foarte important în dezvoltarea creativității și exprimării sinelui iar educaţia  în domeniul artei îi învaţă pe elevi să descopere, să interpreteze critic, să utilizeze informaţiile  vizuale şi să elaboreze concluzii în baza acestora. 

La Liceul Teoretic Special Iris din Timișoara elevii sunt încurajaţi să se exprime prin  diverse forme de artă: teatru, muzică, expoziții. În încercarea de a valorize talentul și pasiunea  unuia dintre elevii școlii, vineri, în 14 iunie 2024, mansarda Liceului Teoretic Special Iris a  devenit spațiu expozițional pentru picturile elevului Damian Dragoș, găzduind vernisajul  acestuia intitulat ”Începuturi”. 

Vernisajul, deschis publicului larg, a oferit o experiență inedită pentru elevii și cadrele  didactice din școală, prezentând puțin din universul interior al tânărului Damian și aratând felul  în care arta devine resursă în dezvoltare. Tematica expoziției aduce în atenție modul în care  putem descoperi pasiuni la orice vârstă și avem mereu șansa unor ”Începuturi”.  

Evenimentul a fost susținut de conducerea școlii, artistul vizual Livia Mateiaș și Fundația  Your Smile. Cuvintele frumoase și încurajările adresate tânărului artist i-au oferit acestuia ocazia  să simtă că ceea ce creează și împărtășește despre el este valorizat și au reprezentat un prim vot  de încredere, necesar pentru conturarea traseului lui personal și profesional.  

Nu în ultimul rând, activitatea s-a dorit a fi o modalitate de promovare a diversității și  incluziunii în școli, fiind un exemplu de oferire a unui spațiu în care fiecare elev poate să-și  exprime unicitatea și să-și împărtășească povestea personală. 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.