World Vision România, împreună cu Poliţia Română şi Alka Group demarează campania “Abuzul lasă semne. Informația vindecă”  

0

Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei asupra Femeilor

World Vision România: O treime dintre adolescenţi cunosc tineri implicați în relații de cuplu în care unul dintre parteneri este agresiv

World Vision România, împreună cu Poliţia Română şi Alka Group demarează campania “Abuzul lasă semne. Informația vindecă”

București, 25 noiembrie 2023. O treime dintre adolescenţi cunosc tineri implicați în relații de cuplu în care unul dintre dintre parteneri este agresiv. La nivel național, în primele 10 luni ale anului 2023, numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut cu 4,85%, față de primele 10 luni ale anului 2022, de la 46.127, la 48.368 de fapte, potrivit Poliției Române.

Din totalul victimelor violenţei domestice, peste 67% sunt femei, iar 14% minori. Cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor (25 noiembrie), World Vision România demarează campania “Abuzul lasă semne. Informația vindecă”, în parteneriat cu Poliţia Română şi Alka Group. 

Campania se va derula pe Instagram, TikTok şi Facebook, printr-o serie de clipuri cu specialiști din psihologie, asistență socială, cât și juriști, profesori și polițisti care vor da sfaturi adolescentelor despre cum să prevină abuzurile, dar și printr-un spot care poate fi vizionat aici: https://youtu.be/IG4rYpjX9sU?feature=shared

Totodată, pentru al treilea an consecutiv se desfăşoară proiectul “Tinerele din mediul rural, agenţi ai schimbării”. Anul acesta,  50 de fete din comunități rurale din județul Iași vor beneficia de consiliere psihologică, workshop-uri pentru creșterea stimei de sine, mentorat vocațional, cât și sprijin cu meditații pentru absolvirea examenului de Bacalaureat.

În primele 10 luni ale acestui an, polițiștii au emis 10.994 de ordine de protecție provizorii, 4.539 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată. Au fost înregistrate creșteri, comparativ cu perioada similară din anul 2022, pentru loviri sau alte violențe (de la 28.668 la 29.987 de fapte), nerespectarea ordinelor de protecție (de la 2.826 la 3.516 fapte) și amenințare (de la 5.550 la 5.833 de fapte). Cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor o au lovirea sau alte violențe (62%), amenințarea (12%), abandonul de familie (9%), nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinele de protecție (7%), nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului (4%) și nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecție provizoriu (1%).

Alte date World Vision România arată că:

  • 11% dintre tineri spun că au fost în relații de cuplu în care partenerii încercau să le controleze orice decizie;
  • Două din zece adolescente spun că partenerul le face să se simtă că nu sunt suficient de bune;
  • 6% au avut parteneri care insistau să aibă contact sexual cu ei, deși nu voiau.
  • Una din zece adolescente se simte insuficient sau deloc informată despre cum să se protejeze de potențiale abuzuri sexuale. În plus, un procent similar de tinere crede că insistența unui partener pentru relații sexuale, în ciuda refuzului, constituie un abuz sexual doar în mică măsură sau deloc. 

Îngrijorător este și faptul că aproape o treime (28%) dintre adolescenți nu ar apela la autorități dacă ar fi victime ale violențelor, ceea ce subliniază o lipsă de încredere sau cunoaștere a mecanismelor de protecție și intervenție.

Semnele unei relaţii abuzive şi ce trebuie să facă o tânără dacă a fost abuzată: Sfaturile specialiştilor

Gabriela Dumitriu, psiholog

Primul lucru pe care o fată care a fost abuzată trebuie să-l ştie este că nu este niciodată vina victimei. Este important să raporteze abuzul, este important să vorbească cu oamenii apropiaţi, să povestească ce s-a întâmplat. Ruşinea, teama sau vinovăţia nu ar trebui să ne facă să ascundem un abuz. Apoi, o tânără trebuie să stabilească cercul siguranţei sale şi acceseze această reţea de suport pe care o are la îndemână: părinţi, cadre didactice sau alte persoane care ne pot întinde o mână de ajutor. Împreună cu aceştia, trebuie stabilită strategia pentru a ieşi din relaţia abuzivă.

Semnele relaţiei abuzive: o relaţie în care nu mă simt respectată, nevoile, sentimentele mele nu sunt importaante, sunt jignită, umilită, poreclită, mă simt inferioară, sunt izolată, nu mi se permite să am prieteni, simt că persoana cu care sunt în relaţie vrea să mă deţină cu totul, o relaţie în care doar nevoile celuilalt contează: eu nu însemn nimic ca persoană, însemn ceva în măsura în care îndeplinesc nevoile celuilalt.

Cosmina Simiean, director general Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Muncipiului Bucureşti

În momentul în care o tânără trece printr-o situaţie de abuz, primul şi cel mai important pas este să semnaleze această situaţie autorităţilor statului. Primul pas pe care o fata abuzată îl poate face este să sune la numărul de telefon 119 – linie telefonică deschisă non-stop. Acolo va fi cineva pregătit să le asculte şi să intervină. Apoi, asistenţii sociali ai autorităţilor locale se vor deplasa la domiciliul fetei respective şi vor evalua situaţia împreună cu victima şi cu familia. În funcţie de ce se constată la faţa locului, se va lua o decizie de comun acord. Dacă tinerele se confruntă cu frică, ruşine sau abuz chiar în familie, este foarte important să precizeze acest lucru la telefon.

Laura Voicu, inspector principal din cadrul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalități al Poliţiei Române.

În cazul în care o fată este abuzată trebuie să sune la 112 – dacă este într-o situaţie de urgenţă. În plus, trebuie să discute cu un adult de încredere: părinte, cadru didactic, o rudă mai apropiată. Orice faptă raportată la Poliţie este investigată, se strâng dovezi, astfel încât violenţele să se oprească şi autorul să fie pedepsit. Victimelor nu trebuie să le fie ruşine şi teamă, trebuie să se adreseze Poliţiei pentru a primi ajutor.

50 de fete de la sat sunt sprijinite să-și dezvolte stima de sine și abilitățile profesionale

50 de eleve de liceu, din 15 comunități rurale ale județului Iași, vor beneficia în anul școlar 2023-2024 de un pachet de servicii educaționale, dezvoltare personală și de consiliere psihologică prin proiectul „Tinerele din mediul rural, agenți ai schimbării”. Scopul proiectul este de a le crește stima de sine și de a le proteja de riscul expunerii la situații de violență, cât și de a le susține parcursul școlar și a se dezvolta profesional. Iată cele patru domenii de intervenție ale proiectului:

  • Dezvoltare personală și interpersonală: include sesiuni axate pe auto-cunoaștere, identificarea resurselor și abilităților personale și dezvoltarea relațiilor interpersonale benefice. Scopul este de a îmbunătăți performanța școlară și de a construi relații sănătoase în școală și în comunitate.
  • Combaterea violenței: include sesiuni de informare, prevenție și intervenție împotriva violenței, cu accent pe recunoașterea tipurilor de violență, victime, martori, agresori și soluții de intervenție. Scopul este conștientizarea și reducerea abuzurilor la adresa minorelor.
  • Orientare vocațională: Acest segment constă în ateliere de empowerment pe teme ca încrederea în sine, rolul femeii în societate, abilități și talente, public speaking, menite să ajute elevele să ia decizii bune pentru parcursul lor profesional și personal.
  • Consiliere psihologică: Aceasta include sesiuni de terapie individuale și de grup în școli, axate pe rezolvarea problemelor specifice elevelor din medii vulnerabile.
  • Mentorat 1 la 1 și de grup cu angajați de succes din companii, ONG-uri, cât și din cadrul instituțiilor de stat.
  • Meditații: Sesiuni de învățare online, bazate pe un chestionar de analiză a nevoilor, pentru a sprijini elevele la materiile la care au cele mai mari dificultăți în vederea susținerii examenului de Bacalaureat.

“Multe tinere din comunitățile rurale nu recunosc abuzul, astfel responsabilitatea noastră, în rândul întregii societăți, este să intensificăm eforturile de educare și de sensibilizare. Statisticile arată o urgentă nevoie de redefinire a percepțiilor tinerelor și tinerilor despre abuzuri și de creștere a gradului de conștientizare în rândul acestora. Prin proiectul nostru ‘Tinerele din mediul rural, agenți ai schimbării’, oferim suport și un mediu sigur adolescentelor din medii vulnerabile, contribuind în același timp la formarea lor ca viitoare persoane adulte, informate, capabile să identifice și să respingă orice formă de violență”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

“Unul din pilonii după care ne ghidăm la Alka Group este implicarea activă în comunitatea din care facem parte. Pentru ca NE PASA. Considerăm că doar împreună putem pune o cărămidă pentru a construi o lume mai bună. În acest sens, singurul mod de a demonstra că ne pasă cu adevărat este prin a acționa în vederea creșterii nivelului de educație și conștientizare asupra lucrurilor care ar trebui să fie normale. 

Este atât tulburător, cât și alarmant să vedem câte suflete tinere nu pot recunoaște actele de abuz sau violență și le consideră firești. Nu mai este un secret faptul că tinerii constituie viitorul societății noastre și vrem să facem tot posibilul să creștem o generație de femei puternice, sigure pe ele, care știu să impună limite și să transmită aceleași valori mai departe viitorilor lor copii”, a declarat Ady Hirsch, CEO Alka Group.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.