România, una dintre cele mai noi părți la Convenția OCDE privind combaterea mituirii funcționarilor publici străini în tranzacțiile comerciale internaționale („Convenția”), și-a demonstrat deja angajamentul de a lupta împotriva acestui flagel. Cu toate acestea, ar trebui să își continue eforturile de a extinde sfera de aplicare a infracțiunii sale de luare de mită în străinătate și de a crește sancțiunile aplicabile. De asemenea, ar trebui să ia măsuri suplimentare pentru a se asigura că infracțiunile de luare de mită în străinătate sunt raportate prompt autorităților de aplicare a legii pentru investigare și urmărire penală, potrivit unui nou raport al Grupului de lucru al OCDE privind luarea de mită.
Grupul de lucru OCDE privind corupția, care este alcătuit din 46 de țări, tocmai și-a finalizat evaluarea Faza 2 a implementării Convenției de către România și îi recomandă:
-
să-și modifice infracțiunea de luare de mită în străinătate pentru a o aduce pe deplin în conformitate cu Convenția
-
să majoreze sancțiunile aplicabile în cazurile de luare de mită transnațională și să se asigure că veniturile obținute din aceasta pot fi confiscate
-
să dezvolte o strategie pentru detectarea și raportarea cazurilor de luare de mită în străinătate
-
să-și clarifice și să-și consolideze regimul de avertizare în probleme de corupție transnațională
-
să ia în considerare dacă mecanismele de soluționare fără procese sau stimulente suplimentare pot fi implementate pentru a încuraja raportarea
-
sensibilizarea cu privire la importanța controalelor interne și a programelor de etică și conformitate
să se asigure că Direcția Națională Anticorupție are suficiente resurse și capacități de formare în domeniul combaterii corupției transnaționale și că acest organism rămâne protejat împotriva riscului de ingerințe politice nejustificate.
Chiar înainte de a adera la Convenție, România a inițiat deja primele urmăriri penale din istoria sa privind un caz de luare de mită străină. A început dezbaterea unui proiect de lege care să abordeze problemele care au fost ridicate în raport, un pas pe care Grupul de lucru îl salută. Actorii români relevanți din sectorul public și privat și-au exprimat, de asemenea, interesul de a-și compara experiențele cu cele ale omologilor lor din alte țări membre ale Grupului de Lucru și de a trage lecții utile din acestea.