Inițiativa DiscoverEU: Candidaturile sunt deschise pentru ca 35 000 de tineri să primească un permis de călătorie gratuit

0

Astăzi, Comisia lansează runda de înscrieri de primăvară DiscoverEU, în cadrul căreia 35 000 de tineri vor primi un permis gratuit de călătorie de cale ferată cu care pot explora Europa. Sursa: aici.

Runda de înscrieri începe astăzi la ora 12:00 și se va încheia la 29 martie, la ora 12:00. Pentru a putea câștiga un permis de călătorie, tinerii sunt invitați să se înscrie pe Portalul european pentru tineret, să răspundă la un quiz alcătuit din 5 întrebări și la încă o întrebare suplimentară (drept criteriu de departajare în caz de scoruri egale). Candidații selectați născuți în perioada 1 iulie 2004-30 iunie 2005 vor putea călători în Europa pentru o perioadă de până la 30 de zile în cursul perioadei de călătorie cuprinse între 15 iunie 2023 și 30 septembrie 2024. Runda de înscrieri este deschisă candidaților din Uniunea Europeană și din țările terțe asociate la programul Erasmus+, precum Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia.

Anul acesta, participanții vor putea descoperi itinerariul noului Bauhaus european, lansat în ianuarie 2023. Scopul său este de a-i inspira pe tineri atunci când își aleg destinațiile și de a sensibiliza opinia publică cu privire la importanța de a face din Uniunea Europeană un loc „frumos, durabil, pentru toți”. Participanții vor continua, de asemenea, să beneficieze de inițiativele lansate în 2022 în timpul Anului European al Tineretului, precum „Tineretul descoperă cultura datorită DiscoverEU în 2022” și Itinerarul cultural DiscoverEU. Acesta din urmă combină destinații și sectoare culturale diverse, incluzând arhitectura, muzica, artele frumoase, teatrul, moda, designul și altele. Călătorii DiscoverEU pot vizita Capitalele Europene ale Culturii, destinații adăugate pe prestigioasa listă a patrimoniului mondial UNESCO sau locuri care dețin marca patrimoniului european. Ei se pot totodată opri în orașe cărora li s-a acordat premiul Access City Award. Acestea sunt orașe care au depus toate eforturile pentru a deveni mai accesibile pentru toți, indiferent de vârstă, mobilitate sau abilități. Beneficiarii se vor bucura în continuare de avantajele unui card de reduceri cuprinzând peste 40 000 de posibilități de reduceri pentru transport public, activități culturale, cazare, alimente, sporturi și alte servicii disponibile în țările eligibile.

Agențiile naționale Erasmus+ îi sprijină pe tineri prin organizarea unor reuniuni informative înainte de plecare, care îi pregătesc pentru călătorie. Tot ca parte a moștenirii Anului European al Tineretului, agențiile naționale organizează întâlnirile DiscoverEU, un program cultural interesant care durează de la una până la trei zile în toate țările Erasmus+. Până acum au avut loc 51 dintre aceste întâlniri, iar reuniunile vor continua în anii următori.

Suntem bucuroși să anunțăm lansarea celei de a 8-a runde de înscrieri la DiscoverEU. De-a lungul anilor, comunitatea DiscoverEU reunește din ce în ce mai mulți tineri. După această rundă de înscrieri, vom fi ajuns la peste un milion de candidați. Acesta este un număr destul de impresionant în mai puțin de 5 ani de punere în aplicare. Acest lucru arată interesul tinerilor europeni de a stabili legături între ei și de a explora minunatul nostru patrimoniu cultural. Și mai mult decât atât: Facem ca inițiativa DiscoverEU să devină din ce în ce mai favorabilă incluziunii. Acțiunea de incluziune DiscoverEU, lansată de agențiile naționale Erasmus+, le va permite tinerilor cu mai puține oportunități să participe la DiscoverEU în condiții de egalitate cu colegii lor. Mariya Gabriel, comisar pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret – 15/03/2023

Incluziunea socială fiind una dintre prioritățile de vârf ale programului Erasmus+, participanții cu dizabilități sau cu probleme de sănătate vor fi sprijiniți în călătorie. În plus, în octombrie 2022, agențiile naționale Erasmus+ au lansat Acțiunea de incluziune din cadrul Inițiativei DiscoverEU, care permite organizațiilor care lucrează cu tineri cu mai puține oportunități, precum și grupurilor informale de tineri să solicite un grant. Participanții la Acțiunea de incluziune DiscoverEU vor primi sprijin suplimentar, cum ar fi posibilitatea de a călători împreună cu însoțitori. Două runde de înscrieri în cadrul Acțiunii de incluziune vor avea loc în 2023. În cursul primei runde de înscrieri care a avut loc în octombrie 2022, agențiilor naționale Erasmus+ le-au fost transmise 166 de proiecte. Primii călători din cadrul acestei acțiuni specifice își pot începe călătoria în martie 2023.

Comisia încurajează transportul feroviar durabil. Cu toate acestea, sunt disponibile regimuri speciale pentru tinerii din regiunile ultraperiferice, din departamentele și teritoriile de peste mări, din regiunile îndepărtate și din insule.

Context

Comisia a lansat DiscoverEU în iunie 2018, în urma unei acțiuni pregătitoare a Parlamentului European. Această inițiativă a fost integrată în noul program Erasmus+ 2021-2027.

Din 2018, aproape 916 000 de candidați s-au înscris pentru cele 212 700 de permise de călătorie disponibile. Conform ultimelor rezultate ale anchetei realizate după călătorie, 72 % dintre candidați au declarat că au călătorit pentru prima dată cu trenul în afara țării lor de reședință. Pentru mulți dintre ei, a fost și prima dată când au călătorit fără părinți sau adulți însoțitori, iar majoritatea au afirmat că au devenit mai independenți.

Experiența DiscoverEU le-a oferit posibilitatea de a înțelege mai bine alte culturi și istoria Europei, dar și de a-și îmbunătăți competențele în materie de limbi străine. Peste două treimi dintre ei au declarat că nu și-ar fi putut plăti permisul de călătorie dacă n-ar fi existat inițiativa DiscoverEU. Participanții sunt invitați să devină ambasadori DiscoverEU pentru a promova inițiativa. De asemenea, ei sunt încurajați să contacteze alți călători participanți la inițiativă prin intermediul grupului online oficial #DiscoverEU Official, pentru a face schimb de experiență și de sfaturi, în special cu privire la experiențele culturale sau la modul de a călători digital și durabil.

Pentru a se înscrie, candidații eligibili trebuie să completeze un chestionar cu variante multiple de răspuns care testează cunoștințele generale despre Uniunea Europeană și alte inițiative ale UE destinate tinerilor. Există, de asemenea, o întrebare suplimentară, drept criteriu de departajare în caz de scoruri egale. Cu cât estimarea este mai apropiată de răspunsul corect, cu atât mai multe puncte primesc participanții. Acest lucru va permite Comisiei să realizeze un clasament al candidaților. Comisia le va oferi candidaților permise de călătorie în funcție de clasament, până la epuizarea biletelor disponibile.

Selecția se va face în funcție de naționalitate și/sau de țara de reședință, în funcție de numărul de permise de călătorie alocate fiecărei țări. Numărul permiselor alocate pentru fiecare țară în parte va fi publicat împreună cu rezultatele selecției.

Pentru informații suplimentare

DiscoverEU

Portalul european pentru tineret

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.