Combaterea incendiilor prin schimb de cunoștințe: Oficiul European de Brevete lansează o nouă platformă pentru a face inovațiile din domeniu mai accesibile și pentru a ajuta autoritățile și guvernele

0

România, a doua cea mai afectată țară de incendiile de vegetație din UE

  • Anul trecut a fost unul dintre cei mai nefaști ani înregistrați în Europa, în ceea ce privește incendiile. Peste 830 000 de hectare de terenuri, aproape dublul suprafeței Deltei Dunării, au fost distruse, generând un cost de 2,5 miliarde de euro pentru UE

  • Potrivit estimărilor Sistemului european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS), România a fost a doua cea mai afectată țară din Uniunea Europeană, după Spania, peste 162.000 de hectare din suprafața țării noastre fiind afectate grav de incendii

  • Oficiul European de Brevete (OEB) a lansat o platformă de schimb de cunoștințe, pentru a pune la dispoziție informații cruciale în combaterea incendiilor de vegetație și pentru a sprijini autoritățile publice locale și guvernele în pregătirea activităților de prevenire și combatere a acestui fenomen

București, 23 mai 2023 – Vara trecută, peste 830 000 de hectare de terenuri din Europa au fost devastate de incendii de pădure, ceea ce reprezintă aproape dublul suprafeței Deltei Dunării. După anul 2006, 2022 a fost al doilea cel mai nefast an pentru Europa din punct de vedere al zonelor arse și al numărului de incendii, conform Sistemului european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS). Aceste incendii de vegetație au generat costuri de 2,5 miliarde de euro pentru Uniunea Europeană, sub forma prejudiciilor economice, iar costul uman a fost incomensurabil.

Conform estimărilor EFFIS, România a fost a doua cea mai afectată țară din Uniunea Europeană, după Spania, cu o suprafață de peste 162.000 de hectare de terenuri distruse. Cele mai mari trei incendii au fost înregistrate în județul Tulcea. De altfel, o mare parte din terenurile arse, peste 50%, se află în zone protejate.

Ca urmare a schimbărilor climatice, sezonul incendiilor de vegetație va rămâne de acum încolo o problemă constantă.

Pentru a evita efectele devastatoare ale incendiilor din anii trecuți, dar și pentru a ajuta autoritățile publice locale și guvernele naționale să se pregătească, Oficiul European de Brevete (OEB) a lansat o nouă platformă de schimb de cunoștințe la nivel mondial privind brevetele, precum și a informațiilor despre tehnologiile care pot salva vieți și terenuri. Brevetele și cererile de brevetare publicate reprezintă o sursă prețioasă de informații pentru cercetători, ingineri și guverne, deoarece acestea vizează date operaționale care le indică utilizatorilor ce invenții au fost realizate deja, iar aceste informații pot conduce la noi perspective, descoperiri și parteneriate tehnice.

În calitate de președinte al Oficiului European de Brevete, António Campinos explică: „Reușita globală în combaterea incendiilor depinde de accesul la know-how-ul și la informațiile tehnice adecvate, incluse în brevete. Noua platformă reunește circa 30 de interogări de căutare și cuvinte-cheie, concepute pentru a ajuta oamenii, guvernele, cercetătorii și inginerii să acceseze rapid cele mai relevante și mai actualizate informații din acest domeniu”.

Prevenire, protecție și refacere

Noua platformă se concentrează pe patru piloni: detecție și prevenire, stingerea incendiilor, echipamente de protecție respectiv refacerea după incendii. Domeniul stingerii incendiilor este, la ora actuală, sectorul în care au fost depuse cele mai multe cereri de brevetare, fiind urmat de cel al detecției și prevenirii și de cel al echipamentelor de protecție1. Platforma găzduiește o serie întreagă de inovații, de la Inteligență Artificială și tehnologii aeriene până la instruire în privința combaterii incendiilor prin tehnologii de realitate virtuală și materiale ignifugante.

Platforma preia informații din baza de date publică a OEB, Espacenet – care include peste 140 de milioane de documente din 100 de țări –, și oferă un acces rapid la informații vitale. Examinatorii Oficiului European de Brevete și-au unit forțele cu experți și analiști examinatori ai brevetelor de la oficiile naționale de brevete din Spania, Portugalia, Franța, Grecia și Italia pentru a compila interogările relevante legate de combaterea incendiilor. Este a treia astfel de inițiativă a OEB, după platformele Fighting Coronavirus” (Combaterea coronavirusului) și „Clean energy technologies” (Tehnologii curate în energie).

Abordarea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite

În concordanță cu angajamentul său față de obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) ale Organizației Națiunilor Unite, OEB va promova, de asemenea, rolul proprietății intelectuale, prin organizarea în comun a unei conferințe internaționale care va avea loc săptămâna viitoare și la care vor lua parte Oficiul Național pentru Proprietate Intelectuală din Portugalia, Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (OMPI) și Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO). Evenimentul, intitulat „Thinking about Industrial Property, Sustainability and the Future of the Planet” (Perspective privind proprietatea industrială, dezvoltarea durabilă și viitorul planetei), va fi organizat la Lisabona, în Portugalia, între 29 și 30 mai 2023 și va reprezenta un cadru în care se vor putea discuta și schimba idei despre modul în care proprietatea intelectuală poate încuraja și proteja inovațiile și lucrările inventatorilor, în scopul de a construi un viitor mai sustenabil și mai echitabil.

Pe parcursul conferinței, OEB va prezenta un raport privind activitățile sale de diseminare a cunoștințelor incluse în brevete, în contextul celor șapte Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Organizației Națiunilor Unite (ONU). Misiunea centrală a OEB este de a facilita accesul și de a democratiza cunoștințele incluse în brevete, întrucât acestea joacă un rol crucial în promovarea unor soluții inovatoare pentru atingerea ODD ale ONU.

Privire retrospectivă asupra a 50 de ani de brevete în Europa

Anul acesta, Oficiul European de Brevete marchează cea de a 50-a aniversare a înființării sistemului european de brevete. În momentul în care 16 țări au semnat Convenția de la München privind eliberarea brevetelor europene, la 5 octombrie 1973, a fost deschisă practic calea către o nouă eră a cooperării în privința brevetelor. Aceasta a creat premisele pentru un sistem de brevete care să susțină evoluțiile economice și tehnologice care ne-au modelat și continuă să ne modeleze viețile și în ziua de astăzi. Aflați mai multe despre istoria OEB și evenimentele aniversare planificate pentru 2023.

Despre Oficiul European de Brevete

Având 6 300 de angajați, Oficiul European de Brevete (OEB) este una dintre cele mai mari instituții de servicii publice din Europa. Cu sediul central la München și birouri la Berlin, Bruxelles, Haga și Viena, OEB a fost înființat în scopul de a consolida cooperarea privind brevetele la nivel european. Prin intermediul procedurii centralizate a OEB de acordare a brevetelor, inventatorii pot obține o protecție de calitate superioară a brevetelor lor, în până la 44 de țări, acoperind o piață compusă din circa 700 de milioane de persoane. De asemenea, OEB reprezintă principala autoritate mondială în ceea ce privește informațiile despre brevete și căutarea de brevete.

1 Brevetele și controlul incendiilor de pădure, INPI

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.