Cine sunt cei care luptă pentru protejarea mărilor și oceanelor în Europa. Au fost anunțați câștigătorii #MakeEUBlue Awards 2023

0

Coaliția EU4Ocean pentru educarea pe tema oceanelor, o inițiativă susținută de Comisia Europeană (CE), a împlinit aproape trei ani. EU4Ocean organizează anual un concurs – #MakeEUBlue Awards – prin care premiază progresul în domeniul educării pe tema oceanelor în Europa și încurajarea inițiativelor de acest gen cu valoare pe termen lung.

Câștigătorii premiului #MakeEUBlue – ediția 2023 au fost anunțați în cadrul Zilei Europene a Marinei, care a avut loc anul acesta în perioada 24-25 mai în Brest, Franța. Cei trei principali câștigători, Navy Blue (locul I), Classic Blue (locul II) și Sky Blue (locul III), sunt:

  1. MedByCatch – Navy Blue Award

Proiectul MedByCatch oferă o abordare standardizată multi-taxă pentru a studia și reduce capturile accidentale din Marea Mediterană. Activitățile sunt implementate în apele din Maroc, Tunisia, Turcia, Italia și Croația. Scopul proiectului este de a crește gradul de conștientizare cu privire la problema capturilor speciilor acvatice vulnerabile și de a atrage susținere pentru acțiuni care abordează această problemă, precum și de a furniza date solide cu privire la impactul operațiunilor de pescuit asupra megafaunei marine. Proiectul a fost ales marele câștigător datorită ambiției de a rezolva o problemă dificilă, cu rezultate impresionante, și concentrării de forte la nivel operational.

  1. SOS for the Blue Planet – Classic Blue Award

Proiectul, finanțat de Ministerul Universității și Cercetării din Italia, adresează tinerii elevi din Foggia, un oraș din sudul Italiei cu rate ridicate de abandon școlar, sărăcie, degradare socială și delincvență juvenilă. Obiectivul principal al proiectului este de a le oferi tinerilor oportunitatea de a dobândi noi abilități printr-un proces de învățare active, care să îi ajute să înțeleagă mmai bine rolul lor pe planetă și să adopte soluții pentru protejarea naturii. Proiectul a fost ales câștigător datorită abordării sale multidisciplinare în școli, cu o perspectivă puternică de dezvoltare personală și responsabilitate colectivă. Proiectul a obținut, de asemenea, cel mai mare punctaj în urma votului public.

  1. REMAR III – Sky Blue

REMAR III este un proiect finanțat de Fundación Biodiversidad care oferă oferi training și crește gradul de conștientizare cu privire la protejarea oceanelor, creând oportunități de angajare pentru persoanele cu dizabilități intelectuale. Proiectul implică zeci de zile de curățare a deșeurilor marine și o campanie de informare masivă în rândul populației. Proiectul a implicat și o cooperare cu asociațiile profesionale locale (confrarías) pentru a instrui pescarii și personalul de pe bărci. Foarte multe sesiuni de formare au fost susținute în întreaga regiune a Galiției. Proiectul a fost desemnat câștigător datorită abordării sale practice clare, care ajută la creșterea gradului de educare publică pe tema oceanelor, prin acțiuni de voluntariat, instruire în gestionarea deșeurilor și finanțare.

Pe lângă cele 3 premii principale, au fost acordate și patru „mențiuni speciale:

Proiect realizat de Institutul de Educație al Universității din Lisabona, care creează un instrument educational bazat pe istoria pescuirii codului. Scopul proiectului este de a promova învățarea socială și ecologică, promovând codul ca specie emblemă” pentru a evidenția patrimonial și pentru a crește gradul de conștientizare privind sustenabilitatea pescuitului.

  • Cea mai bună inițiativă în domeniul educației: RAISE-CS

Proiect pilot al inițiativei Erasmus Maris, coordonat de Ayam Sailing Europe, Belgia, creează o alianță strategică în Europa între educația formală, educația non-formală și sectorul cercetării științifice. Scopul este acela de a implica școlile secundare în co-crearea de cunoștințe în domeniul conservării mediului marin și al apelor.

O inițiativă multidisciplinară care promovează educarea pe tema oceanelor, axată pe protecția râului Sado.

Un proiect realizat de școala primară „Josip Pupačić” din Croația, care se bazează pe învățarea deschisă și pe rezolvarea problemelor pentru a integra educarea copiilor și tinerilor pe tema oceanelor în curriculumul școlii.

Află mai multe despre Coaliția EU4Ocean

Platforma EU4Ocean: Devino membru al Platformei EU4Ocean

Youth4Ocean: Devino membru al Forumului Youth4Ocean

Rețeaua Școlilor Europene Albastre: Rețeaua Școlilor Europene Albastre

#MakeEUBlue #EU4Ocean #Youth4Ocean #EUBlueSchools #EMFAF

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.