Cea de-a treia ediție a Galei Tinerilor din Mediul Rural a avut loc pe 12 noiembrie și a celebrat implicarea tinerilor din mediul rural, a lucrătorilor de tineret și inițiativele cu impact în comunitate. Evenimentul a avut loc în Sibiu și a adus împreună peste 100 de tineri, reprezentanți ai unor organizații nonguvernamentale care lucrează cu tinerii la firul ierbii în sat, dar și autorități și invitați care contribuie la dezvoltarea ecosistemului de tineret în mediul rural. 31 de premii au fost acordate la cele trei categorii.
Gala Tinerilor din Mediul Rural este organizată de către Guvernanța programului European Youth Village formată din Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile și urmărește să dea vizibilitate tinerilor și inițiativelor care au un impact asupra tinerilor acolo unde este cea mai mare nevoie: în satele din România! Cea de-a treia ediție a fost găzduită la Biblioteca Astra Sibiu și a fost organizată cu sprijinul financiar al programului Erasmus Plus al Uniunii Europene. Partenerii locali în implementare au fost Asociația Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși, Slimnic – Sat European de Tineret 2021-2022 și Primăria Municipiului Sibiu.
La categoria Tineri din mediul rural implicați în comunitate premiile au mers către următorii tineri cu #INIMIȚIATIVĂ și prioRITMități care transformă cu responsabilitate satele din România prin implicare, voluntariat și participare. În ordinea în care au urcat pe scenă, premiile au ajuns la:
Bianca Ana Maria Borcea, comuna Dumbrava, județul Prahova
Ionelia Tuturiga și Mihai Drăguț, comuna Pătulele, județul Mehedinți
Raluca Maria Bularca, satul Lădăuți, județul Covasna
Petru Lungu Maniu, comuna Rășinari, județul Sibiu
Maria Magdalena Dincă, comuna Stâlpu, județul Buzău
Alexandra Popescu, comuna Scoarța, județul Gorj
Ioana Gabriela Mihai, comuna Dumbrava, județul Prahova
Laura Benchea, comuna Cleja, județul Bacău
Beatrice Mihălcuț, comuna Hălăucești, județul Iași
Roxana Elena Sociu, comuna Mărgineni, județul Bacău
Larisa Panțiru, Anamaria Aldea și Iulia Tăvală, comuna Slimnic, județul Sibiu
Mai multe detalii despre activitatea lor sunt disponibile aici.
La categoria Lucrători de tineret responsabili premiile au mers către următoarele persoane care fac activități pentru tineri și creează oportunități de dezvoltare pentru aceștia în mediul rural:
Ioana Petrea și Mira Bogdan, comuna Slimnic, județul Sibiu
Silvia Roman, județul Maramureș
Dorian Dascălu, comuna Panaci, județul Suceava
Darius Neda, județul Dâmbovița
Cinzia Coșorean și Mălina Coșorean, comuna Laslea, județul Sibiu
La categoria Proiecte cu impact în comunitățile rurale, premianții la Gala Tinerilor din Mediul Rural 2022 sunt:
Proiectul Casa Cavalerilor – Centru de tineret în satul Ruși, desfășurat de către Asociația Cavalerii Turnului Înclinat și Grupul de Inițiativă al Tinerilor din Slimnic – Sat European de Tineret 2021-2022, județul Sibiu
Proiectul Rural Youth Parliament, desfășurat de GAL Napoca Porolissum, județul Cluj
Proiectul Parcarea bicicletelor în siguranță, desfășurat de Școala Gimnazială Nr. 2 Țețchea, județul Bihor
Proiectul SNEP HIV – Săptămâna Națională a Educației pentru Prevenirea HIV, desfășurat de Asociația Semper Musica
Proiectul Connect:ED, desfășurat de Alianța pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică, județul Cluj
Proiectul Satul învață engleză, desfășurat de către Asociația Cavalerii Turnului Înclinat și Grupul de Inițiativă al Tinerilor din Slimnic – Sat European de Tineret 2022-2023, județul Sibiu
Festivalul Zi-le de Watra, desfășurat de Organizația Tinerilor Dorneni, județul Suceava
În cadrul Galei Tinerilor din Mediul Rural au fost acordate și două Premii Speciale din partea ANPCDEFP – Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, pentru desfășurarea de proiecte cu impact în comunitatea locală. Acestea au mers către:
Asociația Curba de Cultură, județul Prahova și
Grupul de Inițiativă al Tinerilor din Hălăucești- Sat European de Tineret 2022-2023, județul Iași
Premiul Special al comunității European Youth Village în 2022 este acordat lui Andrei Popescu de la Corpul European de Solidaritate și Erasmus+. În ultimul an, Andrei Popescu a fost unul din oamenii care au sprijinit cel mai mult la dezvoltarea programului European Youth Village și a sectorului de tineret din mediul rural, fiind un ambasador al programului la nivel național și european.
Poate cel mai așteptat moment din cadrul Galei Tinerilor din Mediul Mural a fost anunțarea comunelor care vor prelua titlul de Sat European de Tineret 2023. În competiția pentru titlu, dar și în procesul de mentorat, au fost implicate Grupuri de Inițiativă ale Tinerilor din nouă comune din România: Ciucsângeorgiu (jud. Harghita), Dumbrava (jud. Prahova), Matca (jud. Galați), Panaci (jud. Suceava), Popești (jud. Bihor), Racovița (jud. Sibiu), Scoarța (jud. Gorj), Săbăoani (jud. Neamț), Tulucești (jud. Galați).
Titlul de Sat European de Tineret este acordat în cadrul programului European Youth Village, un program apolitic de organizare comunitară a tinerilor din mediul rural coordonat de către Asociația pentru Dezvoltare Activă și Asociația Go Free. Mandatul începe din 5 decembrie 2022 și se încheie pe 4 decembrie 2023, iar pe tot parcursul anului tinerii din Grupurile de Inițiativă vor implementa la nivel local activitățile din candidatură, susținuți de către Guvernanța programului EYV, tinerii din comunitate și de către autoritățile locale și județene.
Cele cinci comune care au câștigat titlul de Sat European de Tineret 2023 sunt:
Comuna Scoarța din Județul Gorj
Comuna Dumbrava din Județul Prahova
Comuna Ciucsângeorgiu din județul Harghita
Comuna Panaci din județul Suceava
Comuna Hălăucești din județul Iași (a primit prelungire de mandat încă un an)
Gala Tinerilor din Mediul Rural este un eveniment organizat în cadrul programului European Youth Village de către Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, cu sprijinul programului Erasmus Plus al Uniunii Europene.