31 de premii au fost acordate la Gala Tinerilor din Mediul Rural 2022

0

Cea de-a treia ediție a Galei Tinerilor din Mediul Rural a avut loc pe 12 noiembrie și a celebrat implicarea tinerilor din mediul rural, a lucrătorilor de tineret și inițiativele cu impact în comunitate. Evenimentul a avut loc în Sibiu și a adus împreună peste 100 de tineri, reprezentanți ai unor organizații nonguvernamentale care lucrează cu tinerii la firul ierbii în sat, dar și autorități și invitați care contribuie la dezvoltarea ecosistemului de tineret în mediul rural. 31 de premii au fost acordate la cele trei categorii.

Gala Tinerilor din Mediul Rural este organizată de către Guvernanța programului European Youth Village formată din Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile și urmărește să dea vizibilitate tinerilor și inițiativelor care au un impact asupra tinerilor acolo unde este cea mai mare nevoie: în satele din România! Cea de-a treia ediție a fost găzduită la Biblioteca Astra Sibiu și a fost organizată cu sprijinul financiar al programului Erasmus Plus al Uniunii Europene. Partenerii locali în implementare au fost Asociația Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși, Slimnic – Sat European de Tineret 2021-2022 și Primăria Municipiului Sibiu.

La categoria Tineri din mediul rural implicați în comunitate premiile au mers către următorii tineri cu #INIMIȚIATIVĂ și prioRITMități care transformă cu responsabilitate satele din România prin implicare, voluntariat și participare. În ordinea în care au urcat pe scenă, premiile au ajuns la:

Bianca Ana Maria Borcea, comuna Dumbrava, județul Prahova

Ionelia Tuturiga și Mihai Drăguț, comuna Pătulele, județul Mehedinți

Raluca Maria Bularca, satul Lădăuți, județul Covasna

Petru Lungu Maniu, comuna Rășinari, județul Sibiu

Maria Magdalena Dincă, comuna Stâlpu, județul Buzău

Alexandra Popescu, comuna Scoarța, județul Gorj

Ioana Gabriela Mihai, comuna Dumbrava, județul Prahova

Laura Benchea, comuna Cleja, județul Bacău

Beatrice Mihălcuț, comuna Hălăucești, județul Iași

Roxana Elena Sociu, comuna Mărgineni, județul Bacău

Larisa Panțiru, Anamaria Aldea și Iulia Tăvală, comuna Slimnic, județul Sibiu

Mai multe detalii despre activitatea lor sunt disponibile aici.

La categoria Lucrători de tineret responsabili premiile au mers către următoarele persoane care fac activități pentru tineri și creează oportunități de dezvoltare pentru aceștia în mediul rural:

Ioana Petrea și Mira Bogdan, comuna Slimnic, județul Sibiu

Silvia Roman, județul Maramureș

Dorian Dascălu, comuna Panaci, județul Suceava

Darius Neda, județul Dâmbovița

Cinzia Coșorean și Mălina Coșorean, comuna Laslea, județul Sibiu

La categoria Proiecte cu impact în comunitățile rurale, premianții la Gala Tinerilor din Mediul Rural 2022 sunt:

Proiectul Casa Cavalerilor – Centru de tineret în satul Ruși, desfășurat de către Asociația Cavalerii Turnului Înclinat și Grupul de Inițiativă al Tinerilor din Slimnic – Sat European de Tineret 2021-2022, județul Sibiu

Proiectul Rural Youth Parliament, desfășurat de GAL Napoca Porolissum, județul Cluj

Proiectul Parcarea bicicletelor în siguranță, desfășurat de Școala Gimnazială Nr. 2 Țețchea, județul Bihor

Proiectul SNEP HIV – Săptămâna Națională a Educației pentru Prevenirea HIV, desfășurat de Asociația Semper Musica

Proiectul Connect:ED, desfășurat de Alianța pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică, județul Cluj

Proiectul Satul învață engleză, desfășurat de către Asociația Cavalerii Turnului Înclinat și Grupul de Inițiativă al Tinerilor din Slimnic – Sat European de Tineret 2022-2023, județul Sibiu

Festivalul Zi-le de Watra, desfășurat de Organizația Tinerilor Dorneni, județul Suceava

În cadrul Galei Tinerilor din Mediul Rural au fost acordate și două Premii Speciale din partea ANPCDEFP – Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, pentru desfășurarea de proiecte cu impact în comunitatea locală. Acestea au mers către:

Asociația Curba de Cultură, județul Prahova și

Grupul de Inițiativă al Tinerilor din Hălăucești- Sat European de Tineret 2022-2023, județul Iași

Premiul Special al comunității European Youth Village în 2022 este acordat lui Andrei Popescu de la Corpul European de Solidaritate și Erasmus+. În ultimul an, Andrei Popescu a fost unul din oamenii care au sprijinit cel mai mult la dezvoltarea programului European Youth Village și a sectorului de tineret din mediul rural, fiind un ambasador al programului la nivel național și european.

Poate cel mai așteptat moment din cadrul Galei Tinerilor din Mediul Mural a fost anunțarea comunelor care vor prelua titlul de Sat European de Tineret 2023. În competiția pentru titlu, dar și în procesul de mentorat, au fost implicate Grupuri de Inițiativă ale Tinerilor din nouă comune din România: Ciucsângeorgiu (jud. Harghita), Dumbrava (jud. Prahova), Matca (jud. Galați), Panaci (jud. Suceava), Popești (jud. Bihor), Racovița (jud. Sibiu), Scoarța (jud. Gorj), Săbăoani (jud. Neamț), Tulucești (jud. Galați).

Titlul de Sat European de Tineret este acordat în cadrul programului European Youth Village, un program apolitic de organizare comunitară a tinerilor din mediul rural coordonat de către Asociația pentru Dezvoltare Activă și Asociația Go Free. Mandatul începe din 5 decembrie 2022 și se încheie pe 4 decembrie 2023, iar pe tot parcursul anului tinerii din Grupurile de Inițiativă vor implementa la nivel local activitățile din candidatură, susținuți de către Guvernanța programului EYV, tinerii din comunitate și de către autoritățile locale și județene.

Cele cinci comune care au câștigat titlul de Sat European de Tineret 2023 sunt:

Comuna Scoarța din Județul Gorj

Comuna Dumbrava din Județul Prahova

Comuna Ciucsângeorgiu din județul Harghita

Comuna Panaci din județul Suceava

Comuna Hălăucești din județul Iași (a primit prelungire de mandat încă un an)

Gala Tinerilor din Mediul Rural este un eveniment organizat în cadrul programului European Youth Village de către Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, cu sprijinul programului Erasmus Plus al Uniunii Europene.

Despre autor

avatar

Go Free este o redacție independentă de tineri, din Cluj-Napoca, care promovează jurnalismul cetățenesc ca metodă de implicare în comunitate. Revista Go Free este o publicație online în care sunt abordate subiecte precum activism civic, democrație participativă, multiculturalism, educație nonformală, drepturile omului, bună guvernare.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.