Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Zimbrul se întoarce în Caraș-Severin

0

Unul dintre tarcurile pregatite

În Munții Țarcu a apărut, de puțin timp, un țarc. Nu e vorba de un joc de cuvinte, ci de spațiul pe care WWF-România îl pregătește pentru reintroducerea zimbrului în zonă, în regim de semilibertate și, ulterior, de libertate deplină. Comuna Armeniș din Caraș-Severin va fi prima gazdă a unor exemplare de zimbru (Bison bonasus) venite din mai multe țări europene, urmând ca, în câțiva ani să trăiască ca specie sălbatică integrată.

Eliberarea zimbrilor în spațiile special amenajate (foto) va avea loc anul acesta, în luna mai și face parte din programul Rewilding Europe – o inițiativă unică în Europa a WWF (World Wide Fund for Nature) alături de Wild Wonders of Europe, Ark Nature și Conservation Capital. Programul își propune ca un milion de hectare de teren abandonat temporar sau definitiv ori pur și simplu nefolosit în prezent, să fie redat faunei sălbatice. Dintre cele cinci zone model alese, două – Delta Dunării și Carpații Meridionali – se află pe teritoriul României.

Un nou început

Pentru zimbri. Prin Rewilding Europe, WWF urmărește inclusiv diversificarea fondului genetic al speciei zimbru în România, prin facilitarea unor schimburi de exemplare între rezervațiile din țară și cele din restul Europei, pentru evitarea cosangvinizării și alterării speciei.

Pentru natura sălbatică. Proiectul acoperă o vastă zonă care cuprinde: Parcul Național Retezat, Parcul Național Domogled-Valea Cernei și situl Natura 2000 Munții Țarcu. Reintroducerea zimbrilor în zona Țarcu reprezintă doar o parte din planul de protejare a sălbăticiei din zonă, una dintre cele mai bogate din Europa.

Pentru oameni. Pe lângă crearea unor zone de sălbăticie menite să servească drept modele de conservare a naturii,  prin proiect se va stimula dezvoltarea unei noi economii rurale durabile, bazată pe valorile naturale și culturale ale zonei, care va reprezenta o alternativă la economia actuală, caracterizată uneori de utilizarea irațională (activități ilegale, supraexploatare) a resurselor naturale și de vulnerabilitate în perioade de criză. Pe termen mediu, zona poate deveni un punct de atracție turistică pentru cei pasionați de sălbăticie și observarea de animale, ceea ce poate crea locuri de muncă în comunitatea locală. Echipa proiectului evaluează posibilitățile de dezvoltare în zonă a unor afaceri bazate pe natura sălbatică fără alterarea ei și pregătește strategii de încurajare concretă a antreprenoriatului specific, inclusiv prin acordarea de credite financiare.

WWF are ca scop pricipal protejarea valorilor naturale în zonele cele mai sălbatice din Carpații Meridionali sau recuperarea lor, acolo unde s-au pierdut. Prin implicarea comunităților locale în activități concrete de protejare a naturii, prin stimularea dezvoltării lor în armonie cu natura și creșterea mândriei locale fără pierderea modului de viață tradițional și a valorilor locale, conservarea naturii capătă un nou sens – spune Adrian Hăgătiș, manager de proiect, WWF-România.

Parteneriatul local, cheia succesului pe termen lung

Zimbrii vor poposi pe teritoriul administrativ al comunei Armeniș, în apropierea sitului Natura 2000 Munții Țarcu, pe valea râului Alb. Primăria comunei Armeniș, din județul Caraș-Severin, a oferit acestui proiect de reintroducere aproximativ 75 de hectare din suprafața de pășuni comunale. E un sprijin inestimabil din partea comunității locale care a recunoscut astfel beneficiile unui astfel de proiect în zonă. Direcția silvică Caraș-Severin, prin Ocolul silvic Teregova, a pus la dispoziția proiectului alte aproximativ 80 de hectare.

Proiectul din Carpații Meridionali progresează prin sprijinul partenerilor: Primăria și Consiliul local Armeniș, Ocolul silvic Teregova și Direcția silvică Caraș-Severin, Ocolul silvic Hațeg și Direcția silvică Hunedoara, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București.

Despre WWF (World Wide Fund for Nature):Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.