Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Mai mult verde în agroturismul din România cu sprijinul norvegienilor

0

Două pensiuni din Maramureș au fost echipate cu stații de epurare cu pat de stuf prin intermediul unui proiect finanțat de Norvegia. Ambasadorul Norvegiei, doamna Tove Bruvik Westberg a participat la evenimentul de încheiere a proiectului care a avut loc miercuri, 30 martie, la Sighetul Marmației, județul Maramureș.

Solutia inovatoare constă în filtrarea și curățarea apelor uzate provenite de la două pensiuni agro-turistice și câteva gospodării prin utilizarea paturilor de stuf. Proiectul urmărește folosirea materialelor din natură, cum ar fi solul sau vegetația, pentru a realiza epurarea apelor uzate. Tehnologia se bazează pe conceptul dezvoltat de Bioforsk – Institutul Norvegian pentru Agricultură și Cercetarea Mediului – în colaborare cu Universitatea Norvegiană a Științelor Vieții și Industriei Norvegiane în anii 1990.
Statii ecologice Maramures 5

Stațiile de epurare au fost instalate în două gospodării din localitățile Vadu Izei și Mara, din județul Maramureș, în octombrie 2015. Aceste stații pilot pot constitui o sursă de inspirație pentru dezvoltarea și adaptarea locală a metodelor de tratare a apelor reziduale.

Proiectul este unic în România. A fost implementat de Fundația Openfields (denumire anterioară: Heifer Project pentru România) cu sprijinul Granturilor Norvegiene oferite în cadrul Programului Inovare Verde în Industrie.

La evenimentul de finalizare a proiectului a participat și Ambasadorul Norvegiei. Dna. Ambasador Westberg a subliniat faptul că protecția mediului a devenit unul dintre pilonii dezvoltării durabile:

Astăzi, viitorul Europei nu poate fi configurat fără a lua în considerare principiile dezvoltării durabile. Norvegia și-a însușit acest concept. Noi ne-am stabilit ca obiectiv de dezvoltare să devenim una dintre cele mai inovative și verzi economii din lume.

Dna. Ambasador a apreciat, de asemenea, buna colaborare dintre partenerii români și norvegieni în cadrul acestui proiect, în special, și în cadrul proiectelor finanțate prin Granturile Norvegiene, în general.

Una dintre multele provocări din mediul rural în Romania este epurarea insuficientă a apelor uzate. Apa din rețelele de canalizare și deșeurile sunt deseori aruncate în râuri și lacuri. Din cauza lipsei instalațiilor de epurare, numai aproximativ 21% din totalul apei uzate este tratat adecvat, în timp ce restul, de aproape 79%, nu este tratat deloc sau este tratat insuficient. Fundația Openfields a abordat această provocare cu o soluție ecologică și eficientă.

Instalarea acestor sisteme va preveni contaminarea apei freatice și va putea conduce la utilizarea mai eficientă a deșeurilor ca îngrășământ, a spus dl. Ovidiu Spînu, directorul Fundatiei OPENFIELDS.

La conferinţa de închidere a proiectului, desfăşurată la Sighetul Marmatiei, la Casa Iurca de Călineşti, un exemplu de turism cu amprenta locală, dr. Ing. Ioan Ştrempel, comisar șef al Gărzii Naţionale de Mediu a Comisariatului Judeţean Maramureş a apreciat că rezultatul proiectului este încununarea unor eforturi menite sa-i convingă să revină pe cei ce viziteaza Maramuresul, iar dezvoltarea armonioasa a judetului trebuie sa fie intrinsec legată de protecția mediului, cu atenție deosebită la protejarea aerului, a solului și a surselor de apă.

Istoric:
Prin Acordul Spațiului Economic European (SEE), cele trei țări ale Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS) – Norvegia, Islanda și Liechtenstein – participă la piața internă europeană și contribuie la dezvoltarea socială și economică prin Granturile SEE și Norvegiene. Norvegia este donatorul principal, contribuind cu 97% din finanțarea totală. Pe durata finanțării 2009-2014 România a beneficiat de aproximativ 306 milioane EUR. Peste 800 de proiecte în diverse sectoare ca: protecția mediului, patrimoniu cultural, justiție, administrație și societate civilă au beneficiat de finanțare.

Granturile SEE și Granturile Norvegiene sunt menite să întărească relațiile bilaterale dintre Norvegia și România. Pentru mai multe detalii referitor la Granturile SEE și Granturile Norvegiene puteți vizita www.norvegia.ro, www.eeagrants.ro sau www.eegrants.org

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.