Cetatea Carsium de la Harsova promovata turistic!

0

Cetatea romană de la Hârşova va fi promovată în străinatate. Siturile arheologice de la Hârşova ale Cetăţii Carsium ce au făcut iniţial subiectul unui proiect-pilot 3D.  Cetatea este pe lista obiectivelor turistice importante din judeţul Constanţa, fiind una dintre cele mai importante cetăţi de pe cursul Dunării.

„În viitorul apropiat la cetate vor fi creeate facilităţi pentru turişti, printre care podeţe pentru ca vizitatorii să poată parcurge întregul circuit, un punct de informare şi alte asemenea investiţii după modelul obiectivelor similare din Grecia şi alte state din Europa, scrie romanialibera.ro despre cetatea de la Hârşova.

5 cetăţi de pe teritoriul României şi al Bulgaria (cetăţile Capidava, Carsium, Ulmetum, Durostorum şi Transmarisca) sunt cuprinse într-un proiect cu finanţare europeană în care a fost realizat şi un documentar de prezentare.

Hârşova este o localitate cu vechime de şapte milenii, potrivit wikipedia.org.

„În partea de sud-est a localităţii, pe malul Dunării, se găseşte o aşezare neo-eneolitică dezvoltată sub forma unei ridicături de cca. 12 m ca urmare a distrugerii şi refacerilor succesive a locuinţelor din lut. Cercetările de aici au identificat o comunitate umană care s-a ocupat cu vânătoarea, pescuitul, cultivarea pământului şi creşterea animalelor. Au fost identificate, prin cercetări, schimburi comerciale cu comunităţi de pe spaţii mult mai îndepărtate. Epocile următoare sunt bine ilustrate. Pe vatra localităţii se găsesc mai multe aşezări de epoca bronzului şi fierului. În antichitate, comunitățile de aici au cunoscut cea mai mare dezvoltare. Acestea s-au aflat în strânsă legătură cu orașele de pe litoralul vestic al Mării Negre (Histria şi Tomis, cu deosebire). Epoca romană a marcat puternic istoria oamenilor de aici. Cel mai probabil, în a doua jumătate a secolului I p. Chr. s-a clădit fortificaţia cunoscută în izvoarele romane cu numele Carsium (un toponim de origine tracică legat de aspectul stâncos al zonei, de la care derivă şi numele de astăzi, slavizat, al localităţii. Punctul de vedere potrivit căruia numele actual se trage de la cuvintele ,,hîrsîz-ova,,, ceea ce înseamna ,,vadul hoţilor,, este cu totul eronat şi nerealist din punct de vedere topografic.”

foto Florin Ghinda, 2010

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează