Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Arad, Dragostea mea!

0

În luna martie 2010, Asociaţia Mişcarea Arădeană a lansat proiectul „Arad, dragostea mea”, un proiect care are ca scop sensibilizarea copiilor din şcolile arădene cu privire la valorile şi frumuseţea Aradului.

De ce am iniţiat acest proiect?
Pentru că suntem nemulţumiţi de felul în care arată oraşul nostru, de lipsa de respect pentru valorile şi spiritual său, ne doare degradarea unor monumente arhitecturale, ne revoltă distrugerea spaţiilor verzi şi ne întristează nepăsarea multora din concetăţenii noştri.

Considerăm că cele mai multe rele provin din necunoaşterea oraşului, spiritului, istoriei şi valorilor sale, dar mai ales datorită faptului că nu am învăţat să iubim Aradul şi să îi preţuim frumuseţea.

De multe ori este vorba despre interese de moment. Dar uneori e vorba doar despre nepăsare, iar cel mai adesea e vorba pur şi simplu despre necunoaştere. Şi de unde am putea să începem să schimbăm ceva, dacă nu chiar din şcoală?

Pentru că gândim pe termen lung şi ne dorim ca viitoarele generaţii de arădeni să gândească diferit şi să iubească Aradul cu aceeaşi pasiune cu care îl iubeau înaintaşii noştri, cei care au clădit cu adevărat durabil pentru acest oraş, vrem să oferim copiilor şansa de a cunoaşte Aradul dintr-o altă perspectivă, să le oferim informaţii despre valorile şi spiritul său.

Din păcate sistemul de învăţământ public nu oferă astfel de informaţii (decât punctual, prin grija unor dascăli care iubesc şi înţeleg cu adevărat oraşul). Iar informaţii consistente, dar în acelaşi timp sintetice şi accesibile copiilor nu se găsesc nici în cărţile de istorie, nici în cele de cultură civică, etc… ceea ce face şi sarcina acelor dascăli mult mai grea.

Iată de ce Mişcarea Arădeană şi-a propus să devină o punte de legătură între copiii din Arad şi toţi cei care îşi doresc să îi educe în spiritul valorilor oraşului, fie că sunt dascăli, părinţi sau prieteni.

Acţiuni
Mişcarea Arădeană a pregătit o prezentare atractivă a Aradului, într-un format cât mai interactiv şi totodată sintetic şi va pregăti formatori care să poată promova acest concept în toate şcolile arădene. Durata prezentării este de 1 oră, astfel încât ea să poată fi inclusă în orice oră de dirigenţie.

Conţinut
Prezentarea conţine în principal elemente cu privire la:
·    De ce să iubim Aradul?
·    Istorie
·    Cultură
·    Arhitectură
·    Sport
·    Cercetare
·    Oportunităţi
·    Timp liber
·    Ce pot să fac eu pentru a Arad?

Formatul prezentării este unul interactiv, permiţând un dialog permanent cu copiii şi implicarea acestora în prezentare şi oferind o abordare prietenoasă, nu scolastică.

Acest proiect va avea caracter permanent fiind reluat în fiecare an, şi propunându-şi să fie un proiect permanent de formare a copiilor din Arad în spiritul dragostei pentru oraş şi valorile sale. La sfârşitul fiecărui an şcolar va fi organizat un concurs cu titlul “Arad, dragostea mea!” în care copiii vor fi invitaţi să prezinte lucrări pe această temă (desene, poveşti, lucrări plastice). Toate lucrările vor fi expuse într-o expoziţie cu această temă, iar cele mai bune lucrări vor fi premiate.

Ce am realizat până acum?
Proeictul a fost foarte bine primit, în semestrul II al anului şcolar 2009-2010 peste 200 de copii de gimnaziu şi liceu, din diferite şcoli arădene luând parte la acest proiect.

Ce noutăţi aduce noul an şcolar ?
Din luna noiembrie, Mişcarea Arădeană a reluat acest proiect într-o nouă ediţie, destinată anului şcolar 2010-2011.
Noua versiune aduce noi jocuri şi aplicaţii practice, informaţii inedite despre Arad şi multe surprize pentru copii.
O altă noutate este faptul că, în noul format, există 2 versiuni ale proiectului: versiunea pentru gimnaziu şi cea pentru liceu, cu grade diferite de dificultate şi cu un nivel diferit al informaţiilor prezentate. În lucru se află deja şi o altă versiune, mult diferită ca abordare, destinată elevilor din ciclul primar.

PS: Multumim Adela Cristea pentru informatie!

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.