Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ziua și Noaptea Muzeelor Petrilene

0

Galerie de artă pe uși de garaj, primul muzeu din lume dedicat mamelor, primul traseu de intervenție artistică urbană realizat de locatari. Se întâmplă în Petrila, fost oraș minier, fără cinematograf, teatru, galerii sau muzee clasice, dar avându-l ca locuitor pe Ion Barbu – artist.

Sâmbătă, 28 iunie a avut loc Ziua și Noaptea Muzeelor Petrilene, ediția întâi – o încercare de a transforma un oraș industrial din România într-un sit cultural prin intervenții și happening-uri artistice. În aceeași zi, s-au sărbătorit 95 de ani de la nașterea scriitorului Ion D. Sârbu, moment marcat printr-o lectură publică în curtea casei memoriale.

Ziua si Noaptea Muzeelor Petrilene_expo_ambulanta4

Petrila este un oraș cu 22.692 de locuitori reperat ca loc de funcționare a uneia dintre cele mai vechimine din Europa, activitatea economică preponderentă fiind aceea de exploatare și prelucrare a cărbunelui. În ultimii ani, Petrila s-a transformat dintr-un oraș mono-industrial într-un spațiu vid cultural, fără cinematograf, teatru, galerii sau muzee, iar în Casa de Cultură se țin ședințele consiliului local. Nici reperul orașului nu este salvat și valorificat, mina urmează să fie închisă în 2015 fără planuri de conservare a acestui sit istoric.

În continuarea eforturilor constante de a resuscita comunitatea locală și interesul național pentru sit, artistul Ion Barbu împreună cu voluntari locali organizează Ziua și Noaptea Muzeelor Petrilene. Sâmbătă, 28 iunie, s-au strâns peste 40 de petrileni voluntari de toate vârstele care au participat și creat happening-uri culturale precum:

  • Expoziție ambulantăCOLONIA RÂSA-PLÂNSA ÎN COLONIA BRĂTIANU compusă din 40 de montaje fotografice reprezentând intervenții artistice pe zidurile caselor din colonie
  • Aniversare 95 de ani de la nașterea lui Ion D. Sîrbu printr-un picnic orășenesc și lectură publică la Casa Memorială I.D.Sîrbu
  • Inaugurare Foarte Micul Paris – galerie de artă pe uși de garaj și semne de circulație. Unică în lume, expoziția alege două motive des întâlnite în urbe ca suport pentru replici ale unor lucrări celebre sau mesaje marca Barbu
  • Concert la Mother’s Museum – primul muzeu din lume dedicat mamei
  • Proiecție nocturnă de filme pe o clădire din Petrila

Evenimentele din 28 iunie s-au dorit a fi și un act manifest adresat autorităților locale dar și naționale, precum și comunității. Mărturie stau atât Decalogul Salvării Publice de pe gardul Casei Memoriale „Ion D. Sîrbu”, mesajele pictate pe semnele de circulație ce populează curtea casei și aleea ocupată de Foarte Micul Paris, precum și filmul colectiv „Schimbarea la față a Petrilei” realizat de voluntari ai locului.

Ziua-si-Noaptea-Muzeelor-Petrilene_Foarte-Micul-Paris-5

Proiectul „Ziua și Noaptea Muzeelor Petrilene” este susținut de Policolor și face parte dintr-o serie de evenimente-semnal prin care se dorește crearea și promovarea unui oraș din România ca sit cultural și includerea lui în circuitul internațional de turism artistic.

Fotografii, impresii și video-uri pot fi găsite pe pagina https://www.facebook.com/povestiripetrilene

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.