Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

West Side Story – Manifestul unei generatii, la Opera Nationala din Cluj-Napoca

0

West Side Story – Manifestul unei generatii, productie a Festivalului National de Teatru 2014 si UNITER, proiect cultural finantat de Ministerul Culturii, avand ca sponsor principal BRD – Groupe Société Générale si coproducator Teatrul Odeon, este invitat la un eveniment de traditie al Operei Nationale din Cluj-Napoca, Balul Operei.

Sambata, 5 martie, la ora 18.30, in cadrul celei de-a XXI-a editii a evenimentului ce are ca tema Musical on Broadway, momente din spectacolul West Side Story – Manifestul unei generatii vor fi interpretate de actorii Lucian Ionescu, Aylin Cadir, Anca Florescu, Alexandra Dusa, Alina Petrica, Ana Bianca Popescu, Ioana Repciuc, Daniela Tocari, acompaniati de Orchestra Operei din Cluj dirijata de Gabriel Bebeselea. Regia si coregrafia: Razvan Mazilu.

clip_image002

„Este o mare bucurie si onoare sa fim invitati la Balul Operei, sa impartim scena cu artistii si orchestra Operei Nationale din Cluj. De altfel, domnul Florin Estefan, directorul acestei institutii, ne-a vazut spectacolul la Festivalul de la Sibiu. O astfel de invitatie confirma nivelul profesionist, performant al actorilor-solisti din West Side Story.

Abia asteptam reintalnirea cu dirijorul Gabriel Bebeselea, unul dintre ingerii binefacatori ai spectacolului. Am gandit impreuna un program care sa cuprinda momentele cele mai cunoscute, momente-cheie (America, Scena balconului, duetul spectaculos dintre Anita si Maria, I feel pretty, Somewhere) interpretate de Lucian Ionescu, Aylin Cadir, Alexandra Dusa, Anca Florescu, Alina Petrica, Ana Bianca Popescu, Ioana Repciuc si Daniela Tocari. Ma uitam la ei cand repetau pentru Balul Operei, zilele trecute, si mi-am dat seama ca s-au mai maturizat, abordau altfel totul, dar important e ca si-au pastrat candoarea intacta“, a declarat coregraful Razvan Mazilu.

In 2014, Festivalul National de Teatru a cautat actorul total, actorul gata oricand sa se exprime prin cuvant, sunet si miscare, si sa faca o performanta rar intalnita pe scenele romanesti. West Side Story s-a nascut din aceasta dorinta: de a gasi si, mai ales, de a forma actorul total. A rezultat un spectacol exceptional despre care presa a scris cuvinte elogioase:

„West Side Story” sau cum a reusit o mana de tineri actori sa ingenuncheze o sala de teatru plina ochi (sursa: Evenimentul zilei); West Side Story – Manifestul unei generatii, un spectacol ce mi-a redat speranta ca putem avea si noi un musical de calitatea celor de pe Broadway (un spectator, pe Facebook). 

Atunci, in 2014, Razvan Mazilu si Marina Constantinescu, selectionerul Festivalului National de Teatru, au avut o idee care a prins o forma unica si prin care s-a reusit situarea musicalului ca gen major intre formele extrem de variate ale fenomenului teatral contemporan.

„Exista o generatie parasita. Pentru asta am hotarat sa luptam ca nebunii sa facem «West Side Story», manifestul unei generatii, asa cum l-a scris, de fapt, Bernstein. E o mega-productie care a vrut sa marcheze un lucru foarte important in Romania de astazi: ca exista o generatie de actori bine pregatita, solidara si care vrea sa demonstreze ca ea conteaza“, declara Marina Constantinescu.

Spectacolul nu a reusit insa sa gaseasca o institutie culturala care sa-l preia in repertoriu.

„Sigur ca ne este tare dor de spectacol. De intreaga experienta LIVE, de emotia puternica pe care ti-o da un musical atat de complex, care solicita performerul pe toate planurile. Asta vorbeam si cu actorii. Faptul ca West Side Story nu se poate juca nu e din cauza costurilor ridicate pe care le implica, ci din cauza unui sistem teatral-cultural total bolnav. In mod normal, ar fi fost nevoie de un producator cu experienta in show-biz care sa preia spectacolul si sa il vanda, cu ajutorul unui sistem de marketing bine pus la punct si toata lumea, evident, sa castige. Si de o sala de spectacol adecvata. La noi, in loc de entertainment de calitate, avem spectacole vulgare, pe bani multi, de un gust indoielnic si care nu au nicio miza si nici o argumentatie solida“, a mai spus Razvan Mazilu.

„Un astfel de spectacol este evaziune, este entertainment, dar e si oglinda pusa in fata lumii, in fata problemelor sociale de azi si dintotdeauna, este o expresie rafinata si spectaculoasa de sincretism teatral croit pe sensibilitatea publicului de azi”.

Razvan Mazilu

WEST SIDE STORY

MANIFESTUL UNEI GENERATII

Un spectacol de Razvan Mazilu

Bazat pe o conceptie a lui Jerome Robbins

Libretul: Arthur Laurents; Muzica: Leonard Bernstein; Versuri: Stephen Sondheim

Regia si coregrafia productiei originale: Jerome Robbins

Produsa pe Broadway de Robert E.Griffith si Harold S.Prince

In colaborare cu Roger L.Stevens

Traducerea si adaptarea: Judith State si Maxim Onofrei

Distributia:

Maria: Anca Florescu / Ana Bianca Popescu / Ioana Maria Repciuc

Tony: Lucian Ionescu / Emilian Marnea (understudy)

Anita: Aylin Cadir / Alexandra Dusa / Alina Petrica / Sanziana Tarta

Riff: Petre Ancuța / Silviu Mircescu

Bernardo: Rares Florin Stoica

Action: Idris Clate

Anybodys: Andrea Sovan

Chino: Gabriel Sandu

Rosalia: Daniela Tocari

A-Rab: Eugeniu Cozma

Baby John: George Albert Costea

Snowboy: Alexandru Ștefanescu

Velma: Simona Pop

Pepe: Nicholas Catianis

Doc: Constantin Cojocaru

Shrank: Ionel Mihailescu

Krupke: Mircea Constantinescu

Glad Hand: Istvan Teglas

Ingerul: Elisa Andreea Mazilu

Danseaza: Razvan Mazilu si Judith State

Costumele: Doina Levintza

Cu participarea extraordinara a Orchestrei Nationale de Tineret

Directia muzicala: Gabriel Bebeselea

Pregatirea muzicala: Adrian George Popescu, Madalina Ene, Liana Mares

Asistent regie: Alina Petrica

Asistent coregrafie: Judith State

Concept si foto afis: Carioca

Partener: Centrul National de Arta „Tinerimea Romana”

Productie Festivalul National de Teatru si UNITER

Proiect cultural finantat de Ministerul Culturii

Co-producator : Teatrul Odeon Bucuresti

Cu sprijinul: Teatrului National „I.L.Caragiale” Bucuresti

Five`s

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.