Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

VIVA EAST, un parteneriat mare pentru centre culturale mici

0

Un parteneriat mare pentru centre culturale mici

Valea Hârtibaciului, o destinaţie “altfel” în România, se întinde de la Sibiu până la Agniţa. Cutreierând prin localităţile Tichindeal, Marpod, Altana şi mai departe, îţi dai seama, în timp ce ochii se pierd în peisaje line, cu păduri de fag şi de stejar, cu poiene şi fâneţe, că toate aceste peisaje de poveste au rămas încă necunoscute multor călători, pentru că dezvoltarea teritoriului, în general, şi turismul, în particular, se desfăşoară în microregiunea Hârtibaciu întâmplător, iar infrastructura slabă este un impediment pentru potenţialii vizitatori.

Revitalizarea pe termen lung a patrimoniului cultural şi natural în centrele istorice europene de dimensiuni mici este primul obiectiv al parteneriatului VIVA EAST. Proiectul îşi propune constituirea unei reţele internaţionale care să faciliteze cooperarea, schimburile culturale şi de experienţă în zona Parteneriatului Estic, să contribuie la creşterea nivelului de informare şi conştientizare la nivel naţional şi local pe tema potenţialului patrimoniului cultural şi natural ca resursă pentru creştere inteligentă şi dezvoltarea sustenabilă a teritoriului şi să contribuie la dezvoltarea sistemului şi instrumentelor de planificare teritorială operaţională în regiune. Astfel, punând accentul pe aspecte specifice est-europene, proiectul a demarat activităţi în trei zone cu un potenţial etno-cultural extraordinar, încă nevalorificat: Valea Hârtibaciului din România, regiunea Tavush din Armenia şi raionul Cahul din Republica Moldova.

Contextul este asemănător în toate cele trei ţări, acestea având de suferit din cauza creşterii economice limitate în zonele rurale, pe de-o parte, şi din cauza lipsei de experienţă la nivel local, şi, deci, a lipsei instrumentelor pentru organizarea comunităţii şi dezvoltarea teritoriului pe de altă parte. Economia rurală este puţin diversificată, fiind caracterizată de numărul scăzut, şi, în unele locuri, chiar lipsa activităţilor economice şi a surselor de venit non-agricole. Astfel, zonele-pilot sunt, în cea mai mare parte, caracterizate de depopulare, sistemul de ferme serveşte o agricultură preponderent de subzistenţă, iar veniturile locuitorilor sunt scăzute. Patrimoniului local este, în acest context, trecut cu vederea, neglijat, şi, în unele cazuri, abandonat.

VIVA EAST vizează probleme comune din cele trei zone-pilot: slaba valorificare a potenţialului cultural şi turistic local, lipsa instrumentelor operaţionale pentru dezvoltare teritorială şi susţinerea insuficientă din partea reţelelor locale şi naţionale. Pornind de la o analiză comparativă a sistemelor culturale, instrumentelor, experienţelor şi procedurilor folosite în Europa, o echipă formată din experţi internaţionali şi cadre universitare cu experienţă analizează cele mai bune practici pentru valorificarea patrimoniului în vederea dezvoltării unei abordări strategice şi a unei metodologii de intervenţie la nivel teritorial. Proiectul vizează un demers participativ, implicând factorii decizionali, administraţiile de la nivel local şi central, actorii din domeniul social şi economic, operatorii culturali şi mediul de afaceri din zonele menţionate.

Proiectul va fi implementat printr-o serie de mijloace şi acţiuni, printre care se numără: sesiuni de comunicare la nivel academic şi profesional pe tema sistemelor culturale şi planificării teritoriale integrate, workshop-uri cu scopul de a se propune soluţii şi răspunsuri pentru dezvoltarea economică durabilă a zonelor-pilot, si nu numai. Proiectul este coordonat de către Asociaţia pentru Tranziţie Urbană – România, implementat în parteneriat cu Asociaţia Armeană de Ecoturism şi Agenţia de Cooperare Transfrontalieră şi Integrare Europeană din Moldova, şi cu asistenţă din partea partenerului ştiinţific Departamentul de Inginerie Civilă şi Arhitectură al Politehnicii din Bari, Italia. De asemenea, proiectul va pune bazele unei reţele internaţionale, implicând experţi din diverse ţări europene în activităţi de cercetare, dezbatere şi diseminare şi punând la dispoziţia autoritatilor, stakeholderilor locali şi publicului larg o serie de rapoarte si articole.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.