Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Victoria 20.20, o perspectivă nouă asupra regenerării oraşelor din România

4

Siemens România a lansat competiţia naţională Victoria 20.20, un proiect complex de informare şi formare în domeniul dezvoltării urbane sustenabile, adresat studenţilor de la facultăţi cu profil tehnic (energie, construcţii, automatică, transporturi etc.), arhitectură şi urbanism. În cadrul concursului, studenţii trebuie să creeze un plan de dezvoltare a oraşului Victoria până în anul 2020, pe baza tehnologiilor sustenabile (compatibile cu mediul înconjurător).

Citește și alte informații de Bine despre România!

Prin iniţierea acestei competiţii, Siemens îşi propune să atragă atenţia societăţii civile şi autorităţilor asupra unor probleme generale rezultate din lipsa unei planificări adecvate pe termen lung şi asupra consecinţelor dezvoltării urbane nesustenabile, care afectează multe oraşe din România.

„Scopul proiectului este ca studenţii să afle mai multe despre proiectarea sustenabilă şi tehnologiile moderne care stau la baza dezvoltării oraşelor, dar şi să pună în aplicare cunoştinţele dobândite. Provocarea constă în crearea unui proiect de dezvoltare a unei comunităţi urbane profund afectate: localitatea Victoria”, a declarat Cristian Secoşan, CEO al Siemens SRL. „Victoria 20.20 este şi un experiment pentru a vedea în ce măsura tehnologiile verzi reprezintă o oportunitate de dezvoltare pentru oraşele din România”, a continuat acesta.

Formată în anii comunismului în jurul unui combinat chimic, Victoria este una dintre multele aşezări din România care se confruntă cu grave probleme economice şi sociale. Cazul oraşului îndeamnă la reflecţie asupra câtorva teme importante: ce viitor au oraşele construite în jurul unei industrii astăzi aproape moarte? Există vreo posibilitate pentru ca ele să se dezvolte sustenabil în secolul XXI?

Concursul este organizat în două etape.

Într-o primă fază, desfăşurată în perioada 1 aprilie – 28 aprilie, studenţii trebuie să formeze o echipă de minim 3, maxim 5 membri şi să vină cu o idee creativă de a îmbunătăţi viaţa în oraşul Victoria. Ideile trebuie să vizeze soluţii sustenabile în unul sau mai multe din următoarele domenii: transport, energie, industrie, sănătate, calitatea spaţiului public, siguranţă şi confort urban. Totodată, ele trebuie să respecte principiile dezvoltării durabile şi să folosească cel puţin o tehnologie modernă, compatibilă cu mediul înconjurător.

În etapa a doua, vor fi selectate cinci echipe care vor elabora un proiect complex de dezvoltare urbană a oraşului Victoria. Aceştia vor beneficia de ajutor din partea  experţilor Siemens şi specialiştilor în urbanism, dar şi de suport financiar. Fiecare din cele cinci echipe finaliste va avea un mentor din cadrul Siemens, care va oferi îndrumare studenţilor în definitivarea temei alese.

La sfârşitul lunii mai, un premiu în valoare de 2000 de EUR se va acorda echipei cu cel mai ambiţios proiect de dezvoltare urbană a oraşului Victoria. Alte două echipe vor putea câştiga 500 de EUR.

Mai multe detalii despre concurs şi despre oraşul Victoria puteţi găsi pe www.siemens.ro/victoria2020, dar şi pe pagina de Facebook www.facebook.com/victoria2020.

O sursă de inspiraţie pentru acest proiect a fost documentarul „Victoria” realizat de HBO Central Europe care, prin prezentarea unor episoade din viaţa de zi cu zi a victorienilor, scoate în evidenţă drama unui fost oraş muncitoresc care a pierdut startul pentru dezvoltare. Un alt aspect care a atras atenţia asupra acestui oraş este că el are poate una dintre cele mai active comunităţi pe Facebook. Chiar dacă mulţi au plecat de acolo, ei îşi amintesc cu drag de copilăria petrecută în Victoria, iar poveştile şi fotografiile postate sunt o dovadă a faptului că acest oraş are spre ce să privească în viitor.

Despre Siemens România:

Cu o activitate de peste 100 de ani în România, perioada în care a fost sinonimă cu realizări tehnice, inovaţie, calitate şi încredere, Siemens este cea mai mare companie din România care deţine soluţii inovatoare complete în următoarele segmente de activitate: Energie, Sănătate, Industrie. Compania are sediul central în Bucureşti şi prezenţă regională în Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Ploieşti, Sibiu, Târgu Mureş, Timişoara şi aproximativ 2.100 de angajaţi. Pentru mai multe informaţii despre Siemens în România, vă rugăm să vizitaţi: www.siemens.ro/presa

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

4 comentarii

  1. avatar

    Ar fi fumos sa se si puna in aplicare unul dintre proiectele castigatoare. Sa putem avea un exemplu de transformare a unui oras. Sa putem arata ca se poate.

  2. avatar

    Deasemenea, nimeni nu spune vad, de poluarea de la Purolite, de faptul ca nu se ia nici o masura de protejare a mediului si nu doar a mediului. Mirosul ingrozitor din oras, e parfumul celor de la Purolite, evident, banii vorbesc in tara asta. Trist!

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.