Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Uniți prin muzică: Corul Superar România

0

În data de 8 iunie 2015 la Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov a avut loc concertul anual al Corului Superar România, un cor care adună împreună 300 de copii și tineri din Sfântu Gheorghe, Săcele și satul Zizin. La spectacol au asistat părinți, cadre didactice, dar și reprezentați ai organizațiilor și instituțiilor partenere Superar.

DSC_0028

Concertul a început la ora 18:00 cu piesa “Tshotsholoza” din folclorul african. Copiii și tinerii îmbrăcați în tricouri de culoare roșie, galbenă și portocalie, au surprins publicul cu energia lor! Scena a devenit deodată neîncăpătoare! Apoi, pe rând, participanți din fiecare locație au cântat melodii diverse, iar spre final s-au reunit spre bucuria publicului de a-i vedea pe toți 300 la un loc! Participanții din Sfântul Gheorghe provin de la Școlile “Neri Sz. Fulop”, “Mihai Viteazul”, “Mikes Kelemen”, cei din Săcele sunt cuprinși în programul Centrului de Zi administrat de Fundația FAST și Primăria Săcele, iar copiii și tinerii din Zizin formează un grup comunitar de la școala și biserica locală.

Repertoriul a fost foarte variat și a inclus piese din muzică clasică și folclor internațional dar și hituri moderne ca “Happy” – Pharell Williams sau “Where is the love – Black Eyed Peas”. Piesa de rezistență a fost “Haideți la Superar”, care a fost compusă de tinerii din Zizin și se preconizează a fi imnul Corului Superar România.

MISIUNE

Organizatia non-profit Superar promovează și încurajează copiii și adolescenții să se implice în muzică prin cântec, și dans, scopul fiind acela de la oferi tuturor acces la artă și cultură, consolidând astfel participarea la viața socială prin crearea de oportunități egale.

FONDARE

Casa Vieneză de Concerte, Corul Băieților din Viena și Organizația de Caritate al Arhiepiscopiei din Viena s-au reunit în 2010 să fondeze Superar (cunoscut anterior ca “Vorlaut”), versiunea europeană al proiectului muzical venezuelean numit “El Sistema”. Unirea acestor trei mai instituții,  precum și experiența personală a membrilor fondatori asigură că predarea oferită de Superar este la un nivel artistic și muzical de cea mai înaltă calitate.

În România, Superar și-a început activitatea în 2013, ca un proiect pilot de 6 luni. Programa a fost atât de populară și binevenită în rândul copiilor, părinților, profesorilor și a sponsorilor încât s-a decis derularea ei permanentă, România devenind astfel o locație Superar cu caracter permanent. Partenerii Superar sunt Deloitte, Fundația ERSTE, Fundația Hilti și OFID, și în particular pentru Superar România, susținerea provine și de la Katharina Turnauer Privatstiftung.

ECHIPA

Membrii echipei din România provin și ei, la fel ca participanții la cor, din medii culturale și regiuni geografice diferite. Coordonatorul și dirijorul principal al corului este Elana Andrews, o tânără din Australia, care a decis să se stabilească în România pentru a pune în practică abilitățile înnăscute și pasiunea ei pentru muzică. Al doilea dirijor este Daniel Ahmet, originar din Albania, stabilit de asemenea în România, iar Philip Hartman este acompaniatorul corului și provine din Statele Unite ale Americii. Pe lângă aceștia, corul are doi asistenți pentru repetiții: Ioana Brumar și Alina Marșavela, ambele modele de succes din comunitatea de romi din Zizin, și un asistent administrativ, Ștefania Pavăl, din Brașov, care se ocupă de organizare activități și promovare.

DIVERSITATE

Copii și tineri nu doar de vârste diferite (de la 3-18 ani), dar și de etnii diferite (romi, români și maghiari). Deci, limba româna și cea maghiară sunt folosite în paralel în cadrul repetițiilor și a altor activități derulate sub umbrela Superar. Mai mult de atât,  unii copii învață la oraș (Săcele, Sfântu Gheorghe), alții la sat (Zizin), unii au situație socio-economică mai bună decât alții, și lista poate continua. Cu toate acestea, lucrul comun care îi unește pe toți este MUZICA. Prin muzică, copiii și tinerii învață să comunice unii cu alții, să lucreze în echipă, să se joace împreună și în mod special, să fie mai toleranți față de diferențele culturale.

Mai multe despre Superar România puteți afla de pe site-ul http://romania.superar.eu/, iar pentru a fi la curent cu activitățile corului, urmăriți pagina de Facebook – Superar Romania.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.