Ultima săptămână în care expoziţia itinerantă “Aurul şi argintul antic al României” este deschisă la Alba Iulia

0

Expoziţia-eveniment “Aurul şi argintul antic al României” inaugurată pe 4 iunie 2015, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia (jud. Alba) mai poate fi admirată până la finalul acestei săptămâni, în Sala Unirii.

A&A_AlbaIulia_2015

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) a demarat în decembrie 2013, amplul proiect expoziţional intitulat Aurul şi argintul antic al României ce reuneşte peste o mie de piese arheologice reprezentative, lucrate din aur şi argint, descoperite pe teritoriul ţării. Structura expoziţiei ilustrează prin aceste obiecte de o deosebită valoare istorică, estetică şi simbolică, o perioadă de peste şase milenii, cuprinsă între Neo-Eneolitic şi Antichitatea Târzie (mileniul al V-lea a.Ch. – secolul al VII-lea p.Ch). La această iniţiativă expoziţională a MNIR s-au alăturat 31 de muzee din ţară, fiecare dintre piesele expuse având o semnificaţie şi o istorie proprie.
“Aurul şi argintul antic al României” a fost itinerată în 2014 la Timişoara, Oradea, Satu-Mare şi Sibiu, iar în 2015 a continuat turneul prin ţară, fiind deschisă la Cluj-Napoca (februarie-martie), Târgu Mureş (aprilie-mai).
La Alba Iulia (Muzeul Naţional al Unirii – Sala Unirii), expoziţia a fost inaugurată pe 4 iunie şi poate fi vizitată până pe 12 iulie inclusiv (de marţi până duminică, în intervalul orar 10:00 – 19:00). Din patrimoniul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia sunt prezente în expoziţie 13 piese arheologice, printre care şi colierul din aur cu 27 pandantive rombice datând din secolul al II-lea î.Hr., sustras în anul 2013 de braconierii arheologici din cetatea dacică de la Căpâlna.

Expoziţia va fi deschisă în curând, la Sfântu Gheorghe (29 iulie – 6 septembrie a.c.), urmând oraşele Buzău şi Craiova. Până în prezent expoziţia a fost admirată de peste 73.000 de vizitatori, în periplul său prin ţară.
Muzeul Naţional de Istorie a României, coordonatorul proiectului expoziţional de amploare, îşi propune ca pe parcursul anului 2016 să continue itinerariul şi alte oraşe ale ţării: Iaşi, Suceava, Piatra Neamţ, Constanţa şi Piteşti.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează